mobile-version-icon1 rss-icon facebook-icon tweet-icon google-icon
  • Tag Yourself
    Tag Yourself

    Отбележете себе си или свой приятел в специалната ни концертна Facebook галерия

2019
October
18
2019
October
20
2019
October
20
2019
October
27
2019
October
31
2019
November
01
2019
November
02
2019
November
03
2019
November
07
2019
November
08

Репортаж от концерта на COMBICHRIST 29.03.2009

29 март 2009 година беше паметна дата в концертната история на България. В едната част на София, в новоизлюпената зала Деница, In Flames даваха урок по шведски метъл. В другата част на София – там, близо до гарата, в едно клубче с името “Blue Box”, се случиха не по-малко интересни и магнетични неща. “Blue Box” бе мястото, което събра привържениците на индъстриъл музиката, а събитието бе част от Gorgon Electro Mini Fest.

combichristВратите бяха отворени към 19:40 – 19:50. Минахме през охраната без никакъв проблем и забавяне. Заех по-задна позиция, за да мога да се насладя на концерта подобаващо. Околко 20:30 часа на сцената се появиха и първите подгряващи, българите Shemale Zero. Стефан излезе в доста екстравагантен вид: по слипове, с черен корсет, жартиери и висящи спринцовки, които бяха напълнени с някаква червена течност. Публиката беше доста рехавичка, но беше и рано, а хедлайнерите се очакваше да излязат към 23:30. Останах с надеждата “Blue Box” да се понапълни. След кратко затишие на сцената излязоха и гърците Virgins O.R. Pigeons, които за втори път бяха в България. Трябва да си призная, че не бях запозната с творчеството им и определено беше загуба. Триото успя да подгрее вече позапълващия се клуб. Звукът беше перфектен и успяхме да се насладим на екстремните вокали на Sitras. Групата изсвири и някои нови, много добри парчета, като определено успя да загрее публиката максимално и накара тези, които не са запознати с музиката им, да се влюбят в нея. Изпълнението им така ме завладя, че продължавах да подскачам дори в почивката... След като триото слезе от сцената, повечето хора се оттеглиха за половинчасова пауза. Не след дълго, някъде към 22:30, прозвуча и интрото от новия албум на третата “подгряваща” група - Aesthetic Perfection, а публиката вече беше позапълнила залата. Първата песен беше “The Great Depression”. Тълпата така радушно прие музикантите, че ги накара да се почустват като хедлайнери. Виждаше се насладата и щастието, което изпитваше Daniel Graves при вида на толкова подскачащи хора. Той не скриваше усмивката си от лицето и възкликна: “Ако знаех, че в България е толкова страхотно, щях да дойда още преди години”. Това подлуди максимално хората, а девойките до последно пищяха при всяка негова поява. Дори и след края на сета им, публиката продължаваше да ръкопляска, а Daniel усихнат каза: “Не тъжете, след нас идват Combichrist”. Ето че идваше и моментът, който цяла вечер чаках, a и не само аз - черешката на тората. Естествено, повечето от феновете се насочиха за лек отдих и за по бира в почивката преди Combichrist.

Часът беше около 23:15, мрак обгърна сцената, чуха се познати звуци от телефонен секретар, и за секунди залата се напълни отново. Всички чакаха с притаен дъх, червени светлини осветиха подиума, появиха се четири сиуета и с голяма мощ Combichrist забиха първата си песен, а именно “All Pain Is Gone”. Една от най-добрите им композиции от наскоро излезлия нов албум “Today We Are All Demons”. След нея последва “Blut Royal", която буквално взриви феновете. Последваха “Electrohead”, “Scarred”, "I Am Happy Anyway". Andy подлудяваше публиката със зловещ поглед и усмивка, караше фенките му да изпадат в екстаз. Никой не се съмняваше, че изпълнението на Combichrist ще бъде толкова размазващо и адреналинесто. Цялата зала подскачаше и танцуваше под леко изменените версии на песните. Andy имаше перфектен контакт с присъстващите, закачаше се, здрависваше се, даваше на хора от публиката да попеят за малко. Невероятна атмосфера и невероятно сценично поведение. Без никаква милост последваха и “Get Your Body Beat” и “Sent to Destroy”. От сцената хвърчаха води, падаха брабани. Личеше си, че групата се кефеше и раздаваше на макс. Последваха и “Without Emotions”, “Today I Woke in Rain of Blood”, “This Is My Rifle”, “Feed Your Anger”. Andy обяви и последната песен за вечерта: “Shut up and Swallow”, но всички знехме, че това няма да е краят. Combichrist изчезнаха в тъмнината, но не след дълго под мощно скандиране те се завърнаха и буквално ни забиха в земята с “Тhis Shit Will Fuck You Up”. Като за капак на страхотната вечер, последният бис направи изживяването още по-неповторимо. Песента беше “What the Fuck Is Wrong with You People”, при което за пръв път бях свидетелка на подобно нещо - Combichrist изпочупиха всичките си инструменти, а Andy преди това даже намокри сцената с обилно количество вода и се хвърли, пързаляйки се по гръб от едната до другата й страна. Всички бяха във възторг, Combichrist определено се почустваха щастливи и съм сигурна, че съвсем скоро пак ще ги видим. Поклониха се на публиката със 100-каратови усмивки и изчезнаха в мрака. Малко преди и да разчистят сцената, Andy се появи отново и каза: “Днес е неделя, нали? Е, в такъв случай добре дошли в църквата на Combichrist”.

След края на този невероятен концерт и въпреки after party-то, групата не отказа да раздава автографи и да се снима с феновете си. И докато в другата част на София урокът по шведски метъл бе отдавна приключил, то в нашата всичко тепърва започваше с мощна сила и голяма доза адренлин.
 
Автор: Гергана Попова (ScorpionFlower)