mobile-version-icon1 rss-icon facebook-icon tweet-icon google-icon
  • Tag Yourself
    Tag Yourself

    Отбележете себе си или свой приятел в специалната ни концертна Facebook галерия

2019
October
27
2019
October
31
2019
November
01
2019
November
02
2019
November
03
2019
November
07
2019
November
08
2019
November
09
2019
November
14
2019
November
14

Репортаж от концерта на CRADLE OF FILTH и NIGHTFALL - 08.04.2011 (Атина - Гърция))

Когато разбрах за този концерт много се размишлявах дали да отида, все пак Атина е доста далеч и пътя е убийствен. От друга страна, все пак това за момента бе единственото европейско шоу на CRADLE OF FILTH, което не е фестивално, а е самостоятелен концерт. След няколко седмици обявиха и коя ще е подгряващата група, за мой голям късмет бяха NIGHTFALL. Излишно е да споменавам колко рядко тази група се събира и изнася концерт. Последното им събиране беше през 2005 специално за Wacken. Ето това бе последната капка колебание, за това реших че отивам и нямам извинение. Да, пътят е убийствено дълъг, но си заслужаваше всяка една секунда.

Концертът се проведе във Fuzz Club. Клуб не е точната дума за това място, то си е като по-малка зала. Понеже вече съм била веднъж там за концерт и лесно го намерих. Отивайки в 16:00 часа там нямаше абсолютно никой!! Нито един човек, дори касите не работеха. В момента, в който стана 18:00 изведнъж като орди се струпаха почти всички хора пред залата. Точно в 19:30 отвориха вратите и почнаха да пускат. За моя изненада нямаше блъсканица и всичко премина доста цивилизовано (свикнала съм адът по гръцките концерти).


Времето доста бързо минаваше и почти не усетих кога стана време NIGHTFALL да излязат на сцената. Точно в 20:30 както бе отбелязано на билета, лампите изгаснаха и из цялата зала се разнесе митичното Intro от последния албум на гърците „Astron Black and the Thirty Tyrants". И за 30 секунди Efthimis Karadimas, Evan Hensley, Nikos Papadopoulos, Stathis Cassios и Jörg Uken заеха своите места. Откриващото парче бе „Astron Black". Предварително Karadimas беше казал, че групата ще изсвири само песни от новия албум. Ето защо и изслушахме целият албум от началото до края. Определено не личеше, че NIGHTFALL не са концертираща група. Гърцте се представиха блестящо, Karadimas знае как да си избира музикантите и излизаше че все едно те са хедлайнъри. NIGHTFALL имаха мърчандайз, имаха трансперант, а на всяка песен вървяха прожекции, които допълнително създаваха атмосфера. Докато CRADLE OF FILTH нямаха нищо, те само излязоха, свириха и си тръгнаха. Не, че не се раздадоха, но си личеше, че този концерт е супер извънреден. „Astronomica/Saturnian Moon" и "Astra Planeta/We Chose the Sun" бяха следващите песни, подредбата вървеше точно както в албума. Трябва да призная, че на живо той звучи в пъти по-добре. „Ambassador Of Mass", „The Criterion" и „Asebeia" прозвучаха до биса. Efthimis благодари на всички присъстващи за подкрепата. Публиката определено доста се радваше на NIGHTFALL, почти всички пееха новите им песни! След няколко минутно скандиране гръцките легенди излязоха и изсвириха „Archon Basileus", „Proxima Centauri / Dead Bodies", невероятната „The Thirty Tyrants" и за финал „Epsilon Lyrae". Групата благодари още веднъж на всички и бързо, бързо разчисти сцената за хедлайнърите на вечерта CRADLE OF FILTH.


Сцената бе готова за минути и докато се осъзнаем, англичаните един по един излизаха на сцената. Публиката все повече и повече полудяваше под звуците на интрото „Humana Inspired To Nightmare", което премина в „Heaven Torn Asunder". При появата на Dani Filth вече можеше човек да оглушее от викове и женски писъци. Личеше си , че всички са чакали много време за да видят отново CRADLE OF FILTH. Без излишно бавене групата даде началото на „Funeral in Carpathia". Ето на тази песен публиката се раздвижи доста и в центъра на клуба се заформи едно скромно, но доста зрелищно пого. Почти всички от Cradle с изключение на James и Dave си придаваха сериозност, която доста бързо беше разбита от широки усмивки. Групата се опитваше да скрие емоциите си, но просто не успя за дълго. Накрая дори най-сериозния Paul, не успя и се усмихна толкова широко, че дори слънцето му завидя заради лъчезарността.


След края на "Funeral in Carpathia", Dani Filth най-накрая продума и поздрави присъстващите. Припомни на всички, колко много време е минало от последното им гостуване и че тогава са били на турне, заедно със SEPTICFLESH. Поздрави и NIGHTFALL , ги знаете какви родолюбци са гърците и можете да се сетите какво настана в залата. Феновте вдигнаха шум до небето. Dani едва успя да вземе думата и затова бързо, бързо обяви „Honey and Sulphur". Опитвах се да остана спокойна и да се наслаждавам на концерта, предвид целия път, и чакането. Тук сърцето и краката ми не позволиха да стоя мирна, и се слях с беснеещите фенове. „Lilith Immaculate" още повече нажежи обстановката. Последва „Her Ghost in the Fog", а след нея Dani посвети „Nymphetamine" на всички красиви дами. Цялата зала ехтеше от женски гласове, които пееха като морсКи сирени заедно с Caroline Campbell.


Градусът се покачваше с всяка изминала песен „The Principle of Evil Made Flesh", една от любимите ми „Under Huntress Moon", „Ebony Dressed for Sunset" и „The Forest Whispers My Name". Личеше и групата колко се радваше и забавляваше. Както споменах Dave и James не спираха да се усмихват, а James непреставаше да куфее. Dani беше като включен в контакт щтъкаше наляво и дясно. Гърците вилнееха из залата и не позволиха на Cradle да се бавят за биса. Прозвуча интрото„Ave Satani", което премина в невероятната „The Cult of Venus Aversa". Погото нарастваше все повече и повече, девойките пищяха, мъжката част пееше, а групата се раздаваше. Dani Filth приканваше всички да скачат и да куфеят.


За съжаление всичко мина като един миг. От умората, която ме бе обгърнала нямаше и следа, вместо нея адреналина вилнееше в мен. Всичко ми мина като една секунда и докато мигна Dani вече обявяваше,че това е и последната песен за вечерта, и я посвещава на всички, които са дошли тази вечер. „From the Cradle to Enslave" бе и черешката на тортата. Всички се раздадоха като за последно. Англичаните си взеха довиждане, а публиката ги изпрати с бурни оваци и проследяваха групата с надеждата, че следващият път когато пак ще ги видят ще е съвсем скоро, а не след още 5 години. А на мен и на приятелят ми, ни оставаше дългия път до вкъщи.

Цялата галерия от концерта можете да разгледате ТУК

Автор: Гергана Попова
Снимки: Никола Петрас