mobile-version-icon1 rss-icon facebook-icon tweet-icon google-icon
  • Tag Yourself
    Tag Yourself

    Отбележете себе си или свой приятел в специалната ни концертна Facebook галерия

2019
December
09
2019
December
19
2019
December
23
2019
December
27
2019
December
28
2020
February
20
2020
February
22
2020
February
26
2020
February
27
2020
March
02

Статии

Северни емоции с Omnium Gatherum, Heidra и Hamferð

Първият хедлайнерски концерт на Omnium Gatherum у нас се състоя на 7 октомври от 19:00 часа в столичния клуб Mixtape 5 по покана на BGTSC. Ивентът предложи много силна и разнообразна метъл вечер, за радост на любителите на мелодичния и техничен скандинавски метъл.

Както винаги организаторите на вечерта спазиха стриктно предварително обявената програма. Точно в 19 ч. вратите на клуба бяха отворени, за да могат феновете да се настанят удобно и да имат време да проверят и да се възползват от богатата на избор мърч зона. Подгряващи вечерта бяха датчаните Heidra и дуумаджиите от Фарьорските острови Hamferð. Очакват ни три часа безкомпромисен северен метъл, който би задоволил и най- претенциозния вкус.

В 19:30 ч Heidra се качиха на сцената на Mixtape 5 и поставиха начален акорд на вечерта. Метъл групата е от Копенхаген и представя смесица от мелодичен, блек и пауър метал на фолклорна тематика. Heidra се радва на силно присъствие сред датската фолк/метъл сцена и нарастваща фенска маса както в родината си, така и в Европа. Всъщност това е второто гостуване на бандата у нас, след като през 2016 г. те отваряха за други наши любимци - Ensiferum. Приятно е да се види как родната публика се изпълва с енергия още от първата подряваща вечерта банда, макар и хората събрали се пред сцената да бяха все още малцинство, предвид ранния час на започване на събитието. Heidra се представиха достойно и според мен никой не би възразил, ако датчаните потретят гостуване у нас.

Setlist на Heidra:
Awaiting Dawn
The Price in Blood
Rain of Embers
The Eyes of Giants
Lady of the Shade

След кратка пауза и пренареждане на сцената, Hamferð продължиха подгрявката, стилизирани в стил „Man in Black“, което допълнително подхрани търсената фюнерал атмосфера. Гостите от Фарьорските острови са в състав: Jón Aldará (вокал), Ísak Petersen (бас), Theodor Kapnas и John Egholm (китара), Esmar Joensen (клавири) и Remi Johannesen (барабани). Бандата е формирана през 2008 г. и до момента е издала три албума. Около бандите от Фарьорските острови витае една неописуема мистика, която по моему се поражда от факта, че островната държава е изолирана не само географски, но и от чисто културна гледна точка. Тематиката на трите албума на Hamferð е една единствена история за засегнати от трагедия семейство моряци, които биват преследвани от свръхестествени същества. Концепцията за свръхестественото и мореплаването всъщност е част от самото име на групата и се отнася до вярването, че човек, който е загинал в морето, ще се появи пред семейството си и любимите си хора. По време на сета Jón Aldará показа освен драматично сценично поведение и различни техники на пеене – от оперно до дълбоки ревящи вокали, като показа завидна вокална форма. Hamferð изпълниха песни от всичките си албуми, като плавно преминаваха от песен в песен почти без пауза. Липсата на контакт с аудиторията по време на пърформанс по принцип ме притеснява, но този път съм склонна да простя, тъй като това някак допълваше погребалното настроение по време на концерта. Сетът завърши с песента Ódn и поклони, сякаш групата отдаде почит на всички, които присъстваха, а пък от своя страна ние се отблагодарихме с аплодисменти.

Setlist на Hamferð:
Evst
Deyðir varðar
Stygd
Tvístevndur meldur
Hon syndrast
Ódn


Дойде ред и на финландската сензация и гвоздей на програмата тази вечер - Omnium Gatherum. Изминаха седем години от предишното гостуване на бандата, когато те подгряха друго голямо име от метъл редиците Rotting Christ. След бърза подмяна на сцената всеобщите ни любимци, представяйки своя здрав сетлист, дадоха друг смисъл на дефиницията, какво трябва да е една банда на живо и буквално отвяха строилите се пред сцената първи редове фенове. Макар да е безспорен факт, че Omnium Gatherum са имали години на разположение да усъвършенстват пърформънса си, видно бе във всяка една секунда забележителната спойка между фенове и музиканти. Фронтменът и вокалист на бандата Jukka Pelkonen бе всъщност неудържимата сила и главно действащо лице за вечерта, чиято неизчерпаема енергия е основен двигател на Omnium Gatherum, а китарното дуо Markus Vanhala и Joonas Koto показа всъщност как трябва да се свири мелодичен дет метъл. От техническа гледна точка озвучаването и осветлението бяха перфектни. Сетлистът бе микс както от стари класики от по-ранни албуми, така и актуални заглавия, като акцентът бе върху последния албум на бандата, излязъм през 2018 г. - “The Burning Cold”. Eдинственият недостатък на концерта е че в един момент той свърши, макар че според мен съвсем спокойно финландците биха могли да удължат сетлиста си с oще няколко заглавия. В заключение първата самостоятелна изява на Omnium Gatherum бе повече от впечатляваща. Очакваме бъдещи гигове на родна земя и се надяваме да не се налага да чакаме още седем години това да се случи.

Setlist на Omnium Gatherum:
Gods Go First
Frontiers
Rejuvenate!
Soul Journeys
Be The Sky
In the Rim
Chaospace
Refining Fire
The Unknowing
New World Shadows
Over the Battlefield
Skyline
Encore:
Luoto
New Dynamic
Cold

Пълна галерия със снимки от събитието можете да намерите тук

Автор: Люба Геошева
Снимки: Станимир Станчев
www.illogicalconversions.com