mobile-version-icon1 rss-icon facebook-icon tweet-icon google-icon
  • Tag Yourself
    Tag Yourself

    Отбележете себе си или свой приятел в специалната ни концертна Facebook галерия

2019
October
18
2019
October
20
2019
October
27
2019
October
31
2019
November
01
2019
November
02
2019
November
03
2019
November
07
2019
November
08
2019
November
09

engl_version

Здравей, може ли да говоря с Никос?

Здарсти. Тук е Никос.

Никос? Това не е ли гръцко име?

Да, такаова е.

Говориш ли гръцки?

Не толкова добре.

Трябва ли да проведем интервюто на гръцки?

Не. На английски е по-добре, стига да не е проблем за теб.

Разбира се, че не е проблем. Как така живееш в България?

 Ами баща ми и родителите му са от Гърция, но живея в България.

А ясно, разбирам

Добре да започваме. Sakis къде се намираш в момента?

Сега съм в Атина, и правя серия интервюта за нашия нов албум.

Новият албум се казва „AEALO”,освен ако не го произнасям правилно?

 

Да, така се казва.

Предполагам, че си отговарял стотици пъти на този въпрос, но какво точно значи думата „AEALO”?

„AEALO” означава..... „αλώση” на гръцки. Името е от древногръцки и означава „падение”, „разрушение”, „катастрофа”.

Всъщност четох, че алумът представлява „умът”, чувствата и мислите на войник повреме на битка.

Именно!!

Това значи ли, че целия албум е тематично насочен към войната

Ами базиран е на чувствата на войник по време на битка. Всички странни чувства, които някой може да изпита човек когато е в битка. Като гняв, страх, тъга и т.н. Това исках да кажа с „AEALO”. Исках да поставя слушателя в центъра на битка и да почувства така сякаш играе роля в нея. И когато спреш да слушаш албума да почувстваш облекчение и бягство от тръпката, която само войната може да създаде.

Ясно, но въпроса ми беше „AEALO” концептуален албум ли е?

Да, такъв е. Разбира се, че е концептуален.Това е причината, че за хората е толкова трудно да открият една любима песен. Целият албум е като една песен. Това се отнася за музиката и текстовете. По мое мнение това е един „Epic Metal албум”

„Epic Metal”?  Всъщност как би описал стила на групата сега? Защото съм чувал от много хора, че „Rotting Christ” са Folk Мetal група.

Ами... не е точно Folk metal. Не харесвам този тип фолк метъл групи, които свирят весели песни като Ля ля ля. „Rotting Christ” още е метъл група....мрачна и окултна. Но сега окултизма не е вдъхновен от Сатаната и от нещата, които се възпяваха в миналото. За нас е древната гръцка история, в която има куп мрачни и окултни неща, които перфектно пасват в цялата атмосфера на „Rotting Christ”. Ние свириме мрачна музика с фолк елементи, но ние не сме фолк метъл група. Вдхъновени сме от гръцката история, но това не е основното нещо в нашата музика.

Вие използвате много гръцки и други балкански фолк елементи. Много от текстовете ви са на гръцки. Много мои приятели ме молят да им превеждам, но понякога срещам трудности. Например с „Dub-sag-ta-ke”

Ха ха ха е приятелю това е единствената песен в албума, която не е на гръцки. Всъщност е проклятие към боговете на отдаван мъртъв език. Вече не съществува, но корените му са от Асирия.

Ясно! Значи няма шанс да го преведа.

Ние сме мулти- езична група. Имаме песни на латински, немски, гръцки, английски, асирийски. Опитваме се да вкараме мултинационални чувства в нашата музика.

Като преслушвам албума, ми прави впечатление че наистина музиката е сложна и многопластова. Как ще се справите с всички тези инструменти и хорове на сцената? Ако не се лъжа от април започва и турнето ви?

Да започва от април, защото все още работиме по музиката. Наистина е много трудно. Някои от хоровете ще бъдат записани и пуснати като плейблек. Това си е „Мисия невъзможна” за нас да доведем с нас хорът „Pliades” и гайдите. Да знаеш много е трудно, за това ще гледаме да подберем правилните песни.

Добре. Да се върнем към сега към „Theogonia”. Когато чух песента „Nemecic”, която също има фолкклорни мотиви си казах „ Ще бъде настина страхотно, ако направят цял един такъв албум”. И вие го направихте.  Но всъщност точн възникна идеята да направите албум като „AEALO”?

Незнам, стана инстиктивно. Ами може би, защото аз съм единствения композитор в групата. Аз винаги правя нещата инстктивно.

И си сигурен, че хората ще го харесат?

Аз не правя музика по поръчка. никога не казвам „Добре ще напиша тези песни, защото ще се продават”..тези неща не струват. Мисля, че при мен нещата са така: Колкото повече съзрявам, толквова повече се завръщам към корените ми. Може би гръцкото ми ДНК се пробужда и ме вдъхновява. Мисля,че гръцката част от душата ми се събужда през последните 4-5 години. Ето защо правя метъл  музика инспирирана от Гръцката история. Знаеш, никога не си казвам : „ Добре ще направя албум инспириран от гръцката история”. Мнението ми е, че е доста рисковано. Незнам как ще реагират хората, за тях Гърция е символ на почивка,дзадзики (Τζατζίκι), сувлаки (Σουβλάκι) и нещата от този род. Но аз предприех този риск и съм много горд, и за мен е чест, че хората по целия свят се стремят да търсят повече информация за Древна Гърция.

Като погледнем назад през всички албуми на „Rotting Christ”, виждаме колко дълъг път е извървяла групата. Мислиш ли, че „AEALO” е максималното, което групата може да даде.

Аххххх не ми говори за това Нико. Това ми е кошмара. Ако някога се събудя и осъзная, че няма какво повече да кажа, може би ще се самоубия или ще приключа с групата.

Може би с „AEALO” достигнахме върха на групата, но същото нещо си казах и с албума „THEOGONIA”. Когато реализирахме „THEOGONIA” си помислих, че ще е невъзможно да направим крачка напред, но сега когато излзе „AEALO”, виждам че не е така.

Имате още дълъг път напред

Да, но мисля в следващите 2-3 години да погледна в себе си и да видя дали имам да кажа нещо ново, и дали мога да предприема още една стъпка напред. Ако мога, ще бъда много радостен.

Ще го направиш!

Ако не успея, ще бъда много тъжен, защото повече няма да бъда продуктивен . Това би било  много лошо за мен, защото композирането е много важна част от живота ми.

Знам, че композирането за теб е много важно и четох някъде, че в „ AEALO” си изпълнил мечтата си. Говоря за последната песен от албума „Orders from the Dead”, която е кавър на Diamanda Galas.

Да. Когато за пръв път чух псента си помислих, каква чест ще бъде за мен да направим кавър на тази песен. Когато дойде време да направим последната песен от албума си казах: „ Добре, време е да направим кавър”  и така написах музиката, но когато дойде време да намеря певица за нея беше мисия невъзможна. Никой не може да замени Diamanda Galas. За това поех риск и пратих мейл на Diamanda, и бях много изненадан когато тя ми писа, че е харесала пре продукцията и е съгласна да направи кавър. Това беше голям шанс и голяма възможност за мен да напиша музика за Diamanda. И в края съм наистина изумен, че тя хареса песента. За мен тази песен е най-емоционалната в музикалната история.

Трябва да призная, че когато за пръв път чух целия албум и когато стигнах до последната песен, направо бях отнесен. Ако не се лъжа песента е за гръцкият геноцид и последиците от Първата световна война.

Именно! Това е причинта , която кара само гърците да разбират смисъла на тази песен.

Да, отне ми 3-4 часа преди да мога да си пусна албума отново.

Именно, именно приятелю.

Защото като слушаш целия албум, през това време си мислиш за войната и битките, и в края си смачкан от реалността.

Наистина е много емоционална песен, просто е невероятно.

Това е любимата ми песен, просто перфектния завършек на албума.

Съгласен съм с теб приятелю.

Добре. Нека сега поговорим за артуърка на албума. Повечето от предишните ви обложки са правени от Seth от Septic Flesh.

Да, но сега Jérôme от Season of a Mist я направи.

Но защо сменихте художника?

Ами ние сме група, която винаги променя нещата. Сменихме фотографите, дизайнерите, студио продуцентите и подновихме нашия звук, и сменихме пбликът на групата. Затова се обадих на Jérôme , той е много навътре в гръцката история.

Да това може да се види от обложката, перфектна е!

Да, това е и моето мнение. Когато му описах моите идеи и той направи това, аз му казах: Добре , перфектно е, продължавай. Бях напълно удовлетворен. По мое мнение това е най-добрата обложка, която някога сме имали.

И аз мисля така. А имате ли още проблеми с името на групата?

 

Винаги сме имали, винаги имаме и винаги ще продължаваме да имаме! Много хора намират името за обидно. Но ние ще го запазим, защото аз смятам че „ Rotting Christ” е бунтарска група  и винаги ще се противопоставяме на консервативните идеи. Дори името да не представлява нашата музика, както преди години в началото на 90-те, то представлява нашите идеи. Затова ще го запазим.

Значи никога не сте се замисляли да го смените?

 

Имахме такива намерения в средата на 90-те, когато издадохме „Sleep Of The Angels” . По мое мнение, ако искаш да достигнеш по-високо трябва да се смени името, защото “ Rotting Christ” ….знаеш.

Да!

Но ние никога няма да предадем корените си, никога няма да предадем идеите си и ще продължим да пазим името си, и ще продължаваме да разпространяваме тъмните си идеи в музикалната индустрия.

Това ли е причината, поради която започнахте да се представяте с истинските си имена. В началото ти беше „Necromayhem”?

 

Да. Искахме да бъдем по-окровенни с феновете си. Ние сме нормални хора, хора като теб. Ние сме фенове на метъл музиката затова не искахме да се крием зад някакви псевдо имена.

Били сте в България няколко пъти?

Да!

Хареса ли ви?

Всеки път. Повярвай ми ние смятаме България за много приятелско място. Когато свириме, се чустваме все едно свирим вкъщи, ние сме съседи и имаме толкова общи неща.

Имаш много приятели тук.

Да, имам. Както ти казах, все едно съм си удома. България е много приятна страна, хората са наистина страхотни и имаме много сходства. Когато сме там усещаме балканската атмосфера  и наистина много ни харесва свирим в там.

Ще ви чакаме! За съжаление наближава краят на интервюто. Може ли да кажеш нещо на вашите фенове тук?

Хей, България! Братя и сестри... Дръжте рогата високо изправени. Нямаме търпение да сввирим във вашата държава. До тогава: Рогата горе!

Благодаря ти за интервюто Sakis, за мен беше...

Хей приятелю, къде живееш ...в София ли?

 

Да в София.

Ние ще свирам там през септември или може би през лятото, още незнам. Но ти ще бъдеш там нали?

Естествено ,може да разчиташ на това. Даже възнамерявах  да пътувам до някъде другаде, за да ви гледам, но много ще се радвам ако дойдете тук

Разбира се, ще минем през България. Планираме балканско турне и определено ще свирим при вас

Супер, значи ще се видим

Благодаря ти пиятрелю, за интереса ще се видим скоро и се пази.