mobile-version-icon1 rss-icon facebook-icon tweet-icon google-icon
  • Tag Yourself
    Tag Yourself

    Отбележете себе си или свой приятел в специалната ни концертна Facebook галерия

2019
October
27
2019
October
31
2019
November
01
2019
November
02
2019
November
03
2019
November
07
2019
November
08
2019
November
09
2019
November
14
2019
November
14

Репортаж от концерта на TARJA TURUNEN

Измина близо година от последното гостуване на финландската дива, Tarja Turunen у нас. Таз годишното й шоу се състоя на 12 октомври, а финландката отново идваше по покана на “Sofia Music Enterpises”. Всички познаваме “SME” като отганизатори на едни от най-големите концерти и Tarja не е изключение. Oще дни преди концертът, промоутърите уведомиха феновете, че билетите са на изчерпване, и че интересът към събитието е изключително голям.
Така си и беше. Ще си позволя да започна с нещо отрицателно
На билетите за концерта пише 20:00 като начален час. Аз лично пристигнах в 20:10 пред залата и вече свиреше втората подгряваща група, а залата беше претъпкана. Свидетели сме на концерти, които почват с по 4 часа закъснение, но това наистина си беше изненада.
Друго нещо, което моментално ми направи впечатление и изтри първначалното ми разочарование бяха огромните видео стени, които осигуряваха видимост на абсолютно всички присъстващи в зала Универсиада и не на последно място кристалният, и очетлив звук. Нямаше и особено големи опашки пред пунктовете за напитки.

Въпеки претъпканата зала успях да намеря  удобна позиция, от където виждах и чувах всичко перфектно. За мое съжаление изпуснах и двете подгряващи групи FURNAZE, и KINGS OF MODESTY докато успея да влезна, затова ще започна директно от Tarja.
Финландската „метъл” дива стъпи на на българската сцена малко преди 9:30 и беше посрещната много топло от родните й почтатели. Сложих метъл в кавички защото си спомних няколко интервюта на Tarja след като се раздели с Nightwish. Там тя спомена, че не харесва метъл, не слуша такава музика и не смята да се занимава с този жанр повече, и ще се концентрира върху оперната си кариера. И разбира се след един албум разочарование за всички фенове на Nightwsh в който имаше само коледни песни и арии, изведнъж нашата героиня заобичва „метълът”, и се завръща с ала-Nightwish албум озаглавен „My Winter Storm”, с емблематични гост музиканти. Никога няма да разберем дали дивата е заобичала пак метъл жанра или просто е обикнала начинът, по който се продава и как се свързва с името й с него. Аз лично се съмнявам че бих отишъл в някоя опера да я гледам как изпълнява “Ave Maria”.

tarja11

Да оставим това на страна. Българските фенове успяха да чуят почти целият й актуален албум както, и 4 Nightwish класики (She Is My Sin, Nemo, Deep Silent Complete и Sleeping Sun), на който залата буквално се срина, а 12-16 годишните фенки си изплакаха очите. Дори и като не особен фен на соло кариерата на Tarja, не мога да си кривя душата в стремежа си да намеря нещо негативно в предтавянето й.
Истината е, че то беше перфектно. Tarja се раздаде напълно на българските си почитатели и те, й отвръщаха със същото.

tarja3

Финландката очевидно беше трогната и на няколко пъти даже проговори на чист български. Нещо, което не беше се случвало досега на концерт в България беше музикант да слезне при феновете си и да изпълни песен сред тях. Tarja направи точно това след като беше извикана на бис. В средата на публиката беше поставна стойка за микрофон и малък клавир, и съпроводена от Max, Alex и Christian тя застана сред публиката, и изпълни слято "Wisdom of Wind", "Boy and the Ghost", "Our Great Divide" и "Calling Grace". Не бива да пропускам и музикантите, с които се подвизаваше този път финландската дива. Това бяха добре познатите ни Max Lilja –чело Mike Terana – барабани, Christian Kretschmar – клавири, Alex Scholpp – китара и Oliver Holzwarth – бас. Наистина фигури, които са добре познати на всеки един метъл фен и е очевидно, че няма да свирят арии. Цялата тази магия приключи малко преди 23:30 , а Tarja едвам успя да се раздели с българските си почитатели, но обеща да се върне съвсем скоро.

tarja4

Лично за мен това беше един уникално добър концерт на певица, която все още се носи по инерция на вятъра, който я издигна в годините и с Nightwish. Това си проличава безспорно от начина, по който хората още я свързват с нейните бивши финландски колеги. За разлика от много други музиканти, Tarja обаче успява доста умело да изпъкне със собствено творчество и да остане „във въздуха”. Единственото, което можем да пожелаем на на финландската дива е попътен вятър, който отново да я доведе насам

tarja5

 

Автор: Никола Петрас