Втори концерт, организиран от ABV Pro и втори успех. След невероятното шоу на Kamelot на 18 април миналата година, българските промоутъри успяха да доведaт тогавашната съпорт група Firewind за самостоятелно шоу у нас, планирано за 12 декември 2008. Да, обаче размириците в Атина накараха групата да отложи концертите си тук и в Гърция. За щастие събитието беше преместено на 9 януари 2009. Пренасрочената дата дойде бързо и новините, че групата е вече тук, ни зарадваха много приятно. Същата вечер столичният клуб “Blue Box” щеше да стане център на доста шумна и изпълнена с енергия вечер, след като стана ясно, че преди хедлайнърите Firewind ще свирят италианските пауър/прогресив шизофреници от Eldritch и българите от Project Acadia. Въпреки сковалия студ, още отрано фенове започнаха да окупират входа на “Blue Box”.

В 19:15 вратите се отвориха и замръзналите фенове бяха допуснати в преддверието на бившето кино “Освобождение”. Наистина студът беше жесток, но аз почти не го усещах - може би защото очаквах този концерт с толкова голямо нетърпение, че адреналинът ми се беше качил чак в ушите... (за сметка на това пък нашият админ Warrior Of Ice защити ника си, като се беше превърнал във висулка :D). За щастие 15-20 минути бяха достатъчни, за да се сгреем в преддверието на клуба, преди да отворят и вратите за самата зала. Не мина много време и малко след обявения за начало час на сцената стъпиха сънародниците ни от Project Arcadia. За пръв път ми се случва да се гордея с българска съпорт група, която съвсем достойно да покаже, че и ние разбираме от такава музика, и ние рутим кочини. Представянето на петорката беше просто блестящо и определено насочи вниманието към тях. Малко след тях на сцената се появиха и италианците Eldritch. Те представиха доста солиден сетлист и се разходиха обстойно из обширното си творчество. Лично на мен Project Arcadia ми допаднаха много повече от Eldritch. Това, което ме подразни в италианците, беше неадекватното поведение и шизофреничнитe чупки на фронтмена Mario Tarantola. Сякаш забранените субстанции му бяха в повече (...или съвсем му липсваха). Както и да е, бандата се представи много достойно и определено им хареса посрещането на българската публика. Изпълниха песни като "Reverse", "The Blackened Day", "The Dark Inside", "Lord of an Empty Place", "The Deep Sleep" и други.

Малко след 22 часа от сцената вече беше изнесена техниката на подгяващите групи и започна интрото на гърците Firewind, представляващо смесица от реплики на различни езици, извлечени от новини, в които се споменава за групата. Доста интереснa, уникалнa и ако мога да кажа нафукана интродукция, преди да започнат акустичните акорди на “Into the Fire”. Музикантите започнаха да изскачат един по един на сцената, а публиката избухваше все повече и повече. Още след първaта песен групата направи огромна пауза, защото не можеше да повярва на посрещането, което получи от българските фенове. Firewind гостуват за втори път в рамките на Premonition World Tour в подкрепа на последната им творба “The Premonition”. Това означаваше, че ще чуем доста парчета именно от този албум. И, разбира се, успяхме да се насладим на невероятни изпълнения на “Mercenary Man”, “Head Up High” , “Angels Forgive Me”, “Circle Of Life”, “My Loneliness”, “The Silent Code” и кавъра от Flashdance “Maniac”. Погледнато реално, това са 80% от песните в последния им размазващ запис. Гръцките музиканти не се ограничиха само с това и ни доубиха и с песни от предишни творби, като едноименното парче от дебюта “Between Heaven And Hell”, както и “Allegiance” и “Till The End Of Time” oт предходния албум “Allegiance”. Също така бяха изстреляни и три резачки от втория им запис “Burning Earth” – “Steal Them Blind”, “I Am The Anger” и “Brother’s Keeper”. Агресивният албум “Forged by Fire” също не беше подминат и успяхме да чуем “Kill to Live”, а след доста добра реч на Gus G., която вероятно касаеше събитията в Атина, момчетата забиха и нахъсващата “Tyranny”. След като групата получи знак, че има време само за още две песни, те не пропиляха тези ценни минути и изпълниха два от най-големите си хита от албума "Allegiance". Преди това обявиха, че имат изненада за нас и представиха певицата Tara Teresa, която взе участие в “Breaking The Silence” и остана на сцената за изпълнението на последната песен за вечерта - “Falling To Pieces”.

След този концерт се чувствах направо разглобен. Успях да разменя и по няколко думи с музиканите. Според Gus G. това е най-добрият им концерт от това турне и досега не са получавали такова посрещане. Попитах го още за събитията в Атина и за отменения концерт. Точните му думи бяха: “Ние много обичаме родината си и ни беше трудно да мислим за каквото и да било, докато всичката тази гадост се случваше. Сега толкова много се радвам, че сме тук и публиката е толкова невероятна”. Благодарих на Gus и му подарих гръцкото знаме, което развявах през целия концет, с пожеланието през цялата година да им върви така, както тази вечер. Това е първият концерт на групата за тази година и те го приеха като едно невероятно начало. Apollo Papathanasio: “Трябваше тук да запишем DVD”. Когато пък го попитах дали ще се върнат пак, той отговори: “По-скоро, отколкото си мислиш, все пак сте ни близо”. Попитах го: “Обещаваш ли?” И отговорът му беше: “Разбира се, но при едно условие... ако пак видим лицата ви и пак сте толкова невероятни.” След тези думи не мога да добавя нищо повече.

Автор: Никола Петрас