Не съм вярвала, че за една година ще видя толкова много любими групи на родна земя. Групи , за които и не съм и имала смелостта да мечтая.  Благодарение на Most Of Evil , успях да чуя и видя една отдавна мечтана банда, а именно Moonspell. Те от 95 година насам ни подаряват красива и мистична музика, която в същото време носи в себе си изключително много демонизъм.

С всеки изминал концерт се убеждавам, че професионализмът на промоутърите нараства все повече. Организират се meet & greet-ове, before party-та и after party-та, така почти всеки може да се докосне до любимците си, да поговори с тях, да си вземе афтографи или да се снима за спомен.

Не мога и да пропусна да спомена, и нарастващата тенденция все по-професионално да се организират събитията.

Blue Box бе мястото, което промоутърите бяха избрали да ни пренесат в света на Moonspell.

Вратите за феновете бяха отворени малко след 19.30. В 20.13 синята кутия вече бе озвучен от фееричното интро на българската подгряваща група „EMBRACE BY DARK”. Не след дълго българската група  поднесе и първата си песен за вечерта.

След 32 минутен сет от 5 парчета, 2 от които нови, „EMBRACE BY DARK” предотстъпиха сцената на португалските готици Moonspell.

Малко след 21.00 дългоочакваният момент почти бе дошъл, залата бе огласена от интрото на португалците. Mike зае своето място, а публиката го посрещна радостно със скандирания. Зад Mike се простираше голям екран, на който  се появяваха картини тематични за всяка песен. Първата песен, която Moonspell подариха на своите привърженици бе „At Tragic Heights” от албума „Night Eternal”, чиито първоначални слова се изписваха на екарана, до появавта на останлите членове на групата. Втората песен бе и заглавната „Night Eternal” . Все още имаше и фенове,които невярваха на гледката, че Fernando Ribeiro и компания са на сцената. Тези фенове стояха безмълвно с втренчен поглед и почти просълзени очи.

Moonspell без много загуба на време ни поднесоха „Finisterra” от албума им “Memorial” , последвана от „The Southern Deathstyle” от “The Antidote”  Последва и една класика „Wolfshade” от  дебютният им албум „Wolfheart”, която взриви публиката. Fernando Ribeiro не спря да повтаря: „Мерси. Sofia Bulgaria. Thank you very much.”, a Pedro Paixao най-накрая остави китарата и зае мястото си пред клавирите.

„Opium ”  със своите поизчистени вокали бе 6-тата песен от сетлиста. След нея последваха „Awake” и  „Abysmo”, които дадоха път на невероятно нежната и прочуствена „Scorpion Flower”. Тя бе и една от кулминациите за вечерта, цялата зала пееше заедно с Fernando. По време на женските партии, отзад на видео-стената се появяваше и Anneke van Giersbergen, която взимаше уастие от няколко кадри от клипа на „Scorpion Flower”.  Fernando Ribeiro не спираше да обсипва с благодарности българската публика и обеща, че следващото им гостуване ще бъде след не повече от 5 години.

phoca_thumb_l_moonspell25

Moonspell ни върнаха малко назад във времето с песента „Nocturna” от албума „Darkness and Hope” и невероятната „Luna”. На екрана зад Miguel Gaspar , който безмилостно налагаше барабаните ,много тематично с песента „Vampiria” се стичаха струйки кръв.  „Mephisto” , проправи път на една от най-обичаните песни на португалската петорка „Alma Mater”. Публиката буквално изригна и сформира мощно пого. Това определено бе и най-силният момент от концерта. След края на песента групата си взе довиждане и изчезна зад кулстите, но след 4 минутно скандиране те отново се върнаха на сцената.  Fernando Ribeiro държеше в едната си ръка камера, а в другата българското знаме с логото на групата. След като засне няколко минутно клипче, фронтменът на групата заяви, че тези кадри ще влязат в следващото им DVD, а знамето закачи на микрофона си.

„Blood Tells” и „Everything Invaded” , последвана от демоничната „Full Moon Madness” сложиха и край на страхотният концерт. Групата си взе сърдечно довиждане със своите фенове, но само за няколко часа. Защото всичко щеше да продължи със страхотно афтър парти в столичният метъл клуб „The Black Lodge”

phoca_thumb_l_moonspell40

Most of Evil и Moonspell , подариха на българските фенове една страхотна, мистична готик вечер с елемнти на бруален black метал. Надяваме се в най-скорошно време да се докоснем отново до света на Moonspell и с нетърпение очакваме следващият концерт организиран от Most of Evil.

 Автор: Гергана Попова
Снимки: Никола Петрас

Вижте още:

Концертна галерия MOONSPELL