Изминаха почти седем месеца, от както Sabaton изнесоха първият си концерт в България. Макар , че тогава подгряваха Hammerfall и изпълниха едва 8 песни, публиката ни ги посрещна по изключителен начин. Тогава успяхме да трогнем групата, до такава степен, че те ни обещаха да се върнат съвем скоро и то като хедлайнъри. Разбира се , чували сме от толкова много групи обещания, че ще се видим на следващата година и разбира се почти 99 % от случаите това не е ставало. Но Sabaton попаданаха в другият 1 %. Не само, че се връщаха за хедлайнърски концерт с пълен сетлист, ами дори и не измина, и година от първят им концерт.

    На билетите беше обявено, че 19.00 ще бъдат отворени вратите и публиката ще бъде пускана в зала Христо Ботев, но огранизаторите се бяха справили страхотно с цялата организация и даже почнаха да пускат 10-тина минути по-рано.

Феновете имаха достатъчно време да влязат, да разгледат мърчиндайза на Sabaton, да си вземат по бира, да се настанят на някое удобно място за гледане или да поговорят с познати.
Някак си един час мина доста неусетно, и малко след 20.00 часа, прозвуча познатото интро Sun Tzu Says, което разбуни духовете в залата. В следващият момент шведската  шесторка се появи на сцената, готови за първото откриващо парче „Ghost Division”, без много пауза Sabaton поднесоха и невероятната, и по-бавничка „Art Of War”. И двете песни за от последният албум на шведите „The Art Of War”. Публиката макар по – малобройна от първият им концерт, не остъпваше по качество за секунда.

rage sabaton11

Следващата песен беше “Panzer Battalion”, на която преди 7 месеца не можахме да се насладим. Сега Sabaton ни я поднесоха в целият й блясък. Отново последва по-бавна песен от последният албум на Sabaton, “Cliffs Of Gallipoli”.

В паузите между всяка една песен публиката не спираше да ръкопляска, да вика и да скандира „Sabaton”. На няколко пъти Joakim, просто занемяваше и забравяше какво говори, и се обръщаше към групата с усмивка, повдигаше рамене и даваше начало на следващите песни.

След „Cliffs Of Gallipoli” поледваха “ Attero Dominatus” на която цялата публика буквално изригна, „ The Price Of A Mile” отново от последния албум и “ Into The Fire” oт “Primo Victoria”.
Нямаше как да не забележа засмяните и изключително доволните лица на цялата група. Истинска красота е да наблюдаваш хиляди хора, които пляскат в синхрон с Joakim, който повтаряше колко невероятна публика сме. Даже на някокло пъти ни поздрави на доста добър български език.

rage_sabaton39_p

Атомсферата наистина беше невероятна, всичко бе почти перфектно. Организацията дотук, страхотната публиката и раздаващите се Sabaton, но малкият дефект на събитието беше единствено лошият звук. На трибуните се чуваха единствено безмилостните барабани на Daniel Mullback и едва от време на време,  клавирите на Daniel Myhr, и китарите на Oskar Montelius.
Но нещата в близост до сцената седяха по друг начин, звукът бе малко по-добър.

Точно над Daniel Mullback беше опънато българското знаме, на което имаше надпис Sabaton, а под него “History Is Written Today”. Флагът е подарък нa Sabaton, от българският им фен клуб.
Следващата песен беше “ Wolfpack”, която имахме честта да чуем за пръв път, a след нея бързата и енергична „40:1”, която отново взриви публиката. След нея почти не остави възможнoст на Joakim, да ни каже това, което си беше наумил.

Христо Ботев бе огласен от „Into the motherland / The German army march” , това бе и началото на „Panzer Kampf”. Бях очарована колко много щастие излъчваха Joakim Broden, Oskar Montelius, Daniel Mullback, Daniel Myhr, Rikard Sunden, Par Sundstrom.

Трябва да спомена , че барабаниста „Daniel Mullback” беше много болен и му отправям дълбог поклон, че се справи така блестящо и за секунда не позволи да си помисля,че наистина не чувства добре.
Преди поредната песен вокалистът на Sabaton, за пореден път изнесе трогваща реч. Joakim Broden заяви, че след като са направили поече от 160 концерта, наистина българската публика е най-добрата в целият свят, и това не са глупости, а го чувстват със сърцата си.

Последва представяне на следващата песен, чието начало дадоха  Oskar Montelius и Daniel Myhr.
Тази песен бе невероятната и много въздействащата „Union”, която имахме най-накрая честта да чуем на живо.

Joakim Broden ни обеща,че ще дойдат отново догодина с чисто нов албум и с всички ефекти, които съпровождат всяко едно Sabaton-ско шоу, защото българскта публика го заслужава.
Времето летеше много неустено и вече почти бях ме стигнали краят на концерта на шведите.

Те ни поднесоха неветроятната и една от най-любимите ми техни класики:  “Light In The Black”. За пореден път групата ни пренесе в света на войните. Наистина една много атмосферна и прочустена песен, с нежни клавири и китарни сола.

rage_sabaton47_p

След изпълнението на тази песен, групата се поклони и слезе от сцента. Естествено на всички бе ясно, че ще се върнат за бис. След оглушително скандиране от страна на пубиката, Sabaton се върнаха на сцената и изпълниха една от най-обичаните им песни : “ Primo Victoria” . Joakim Broden призова всички да подскачат с него на припева и отново се откриваше прекрасна глетка. Хиляди екзалирани фенове подскачаха с Joakim и усмихнатият до уши Par. Последните песени за вечерта бяха веселяшкте „Metal Machine” и „Metal Crue”, които бяха изпънени като medley . Това беше и краят на второто Sabaton-ско нашествие. Както вече се убедих ме, шведите изпълняват обещанията си, така че очакваме и третото посещение с всичките му ефекти. Sabaton си взеха доста сърцато  довиждане с публиката, но само до началто на After party-то, което щеше да стартира малко след 01.00 часа в столиния метъл бар „The Black Lodge".
Второто гостуване на шведската шесторка приключи след близо час и двайсет минути, но това далеч не бе и краят на нощта. Предстояха още поне час и половина от немските зверове и бащици на метъл музиката Rage.

Не след дълго на сцената се появи и немското трио. За разлика от Sabaton те стъпват на българаска сцена за първи път. Очакваше се да има повече хора, но явно заради after party-то повечето фенове напуснаха залата. Въпреки всичко останах достатъчно хора за да създадът подходяща атмосфера.
Откриващатата песен беше „Carved in Stone”, която е от последният им едноименен албум. Rage поотмиха малко споменте за шведската инвазия, със своето по-тежко и агресивно звучене. Трябва да отбележим, че звукът на немските машини беше далеч по-добър и отчетлив.

Втората песен беше „Higher Than The Sky”, на която Peavy Wagner успя да разпее бушуващата публиката. Наистина хората бяха по-малко, но създадоха шум за хиляди.

 rage_sabaton80_p

Изкустното майстворство на Victor Smolski заля феновете като есенен дъжд. Руснакът  дори ни поговори на малко на руски,  отпрати благодарности на всички присъстващи.. Странното е, че много хора приеха това като обида, но лично според мен беше приятелски жест, защото руският и българският са доста близки езици.
Последваха „Set This World on Fire”, „All I Want” от  албумът ‘Unity”. Групата се представи пред феновете си, не че бе нужно.Всеки знае и е чувал за класата на Rage. Още веднъж се доказахме като публика, скандирайки почти минута името на виртуозният китарист Victor Smolski.
Немското трио  безспорно излъчваше музикална класа и респект. Те ни подариха още свои класики „Black In Mind” от едноимения албум от далечната 1995 и „Enough Is Enough” от 1993. Последваха  „Don't Fear The Winter” , „Great Old Ones”, „From the Cradle to the Grave”
”Paint The Devil”, „Gentle Murders” , „Down”, „Innocent” и „No Regrets”

 rage_sabaton75_p

Опитът си личеше с всяка минута, и с всяка изсвирена нота от Victor Smolski, Peavy Wagner и Andre Hilgers . Макар, че Smolski по време на солото си скъса струна, никой почти не успя да забележи това. След краткото соло на руският китарист, което беше много вдъхонвяващо и въздействащо и показа класата на музиканта от „стара школа”, последва и последната песен за вечерта, а именно „War Of The Worlds”  от невероятният „Soundchaser” , който е сравнително по-нов албум. Групата се поклони и изчезна. Не след дълго феновете на несмките машни успяха да ги изкарат да изпълнят още една песен. „Soundchaser”  беше наистина и последната песен за тази страхотна вечер.

rage_sabaton99_p

Няма какво повече да се каже за Rage, просто когато „боговете свирят, хората занемяват”. Тези, които поради една или друга причина не присъстваха на концерта на великото немско трио, изпуснаха изключително много.
ABV PRO отново показаха безупречна организация и подариха на феновете на Rage и Sabaton една невероятна нощ. Като за финал на тази прекрасна вечер, почти всички феновете имаха възможността да се срещнат и поговорят от близо с идолите си, и да купонясват с тях до сутринта. С нетърпение очаквам и не само аз,  Joakim и компания да дойдат отново както обещаха, а Rage отново да ни представят урок по качествен и виртуозен метъл.

Автор: Гергана Попова
Снимки: Никола Петрас

Вижте още:

Концертна галерия RAGE и SABATON