7-ми февруари беше определен за датата, на която в България по покана на Art BG гостуваха траш легендите Sodom и сънародниците им Grave Digger. За място на събитието бе избрана познатата на всички ни зала “Христо Ботев”. Sodom идват у нас за трети път след техния исторически лайв през 1991-ва година - първия концерт на чуждестранна метъл група, проведен в България. Определено феновете си спомнят за това събитие с носталгия и изпитват огромен респект към групата. В този ден обаче вторият хедлайнер за вечерта щяха да бъдат Grave Digger, които стъпват за пръв път на родна земя. Именно всичко това прави този концерт някак си задължителен, въпреки че точно в този период на българската публика й бяха поднесени три последователни шоута на три емблематични групи (6-ти февруари – Sepultura и 8-ми февруари - Kreator). Определено не сме станали достатъчно богати, че да отделяме толкова пари за концерти и съм сигурен, че много фенове са били принудени да избират само няколко или един концерт, който да посетят. Определено изборът на Sodom и Grave Digger в никакъв случай не е бил грешка.

Началото на събитието бе обявено за 18 часа, но още в 17 пред залата се беше събрал наистина адски много народ. В тази зала съм бил на безброй концерти и рядко ми се случва да се изненадам от броя на присъстващите. С малко закъснение към 18:20 гардовете започнаха да пропускат фенове през входовете, а първите щастливци успяха да се доредят и да вземат автографи от Tom Angelripper и компания. Аз лично имах възможността да се снимам с него и да взема автогаф предишната вечер, когато Tom гостува в Black Lodge. Сравнително бързо публиката беше вече в залата и всички успяха да заемат места по трибуните или долу по оградите, а трети пред пунктовете за бира и мърчандайз. Разполагах с информация, че отново ще бъде използвана High Definition системата, осигурена от “5's Lights”, чиито невероятни възможности чухме на концерта на Crematory. Специалният софтуер на HD-системата дава възможност положението на озвучителните тела да се изчисли така, че звукът в цялата зала да бъде еднакво добър. И, разбира се, това пролича малко след 19 часа още с интрото на сънародниците ни от Symbolic. Момчетата от Варна бяха довели със себе си доста качествена агитка от фенове и успяха да поднесат не само на тях много качествена музика. Да си призная, не бях обръщал особено внимание на тяхното творчество, но осъзнах, че това е голям пропуск. За около 25 минути момчетата представиха много спретнат сет и перфектно сценично поведение, като включиха песни като "Reality Show", "The Painter", "Space Trip" и "Overdose". След невероятното представяне на Symbolic и кратката пауза на сцената се появиха софиянците от Гранулом. Въпреки че се познавам с тях и са ми приятели и невероятни хора... тази група трябва да направи драстични промени, за да може да звучи хубаво, актуално и не толкова пошло. Би било добре първата стъпка да е смяна на вокалистката, а втората – създаването на някакъв качествен продукт, с който да се представят. В България е пълно с клубни и училищни групички и не ни трябват повече, но ако това им е целта, то те се справят чудесно и в такъв случай се извинявам за думите си и им пожелавам успех.

След българските подгряващи групи публиката вече усещаше, че моментът, в който титаните Sodom ще стъпят на сцената, е все по-близо. Така си и беше - след наистина кратка пауза, по времето на която сцената беше подготвена, залата беше взривена от крясъка на 3000 души. От озвучителните тела се носеше легендарната интродукция на “Napalm In The Morning”, а след това се появиха и самите Sodom. Със стъпването си на сцената от изражението Tom и компания си личеше, че са смаяни от посрещането на българските фенове. След всяка песен на музикантите им беше все по-трудно да започнат следващата, а само махаха на публиката и им благодаряха. Все пак те бяха подготвили и една доста сериозна артилерия от 17 парчета, сред които "Outbreak of Evil", "Fuck the Police", "Wachturm", "Sodomized", "Witching Metal" и "Ausgebombt". Неведнъж Tom Angelripper е споменавал в интервюта за огромното влияние на Motorhead върху музиката на групата му. Това беше почетено и тази вечер, когато немците забиха “Iron Fist”. След тази тежка бомбандировка е сигурно, че Sodom ще се завърнат пак и ще повторят този апокалипсис. Там ще бъдат и верните им фенове.

Може би единствената грешка на промоутърите беше, че сложиха група, заради която повечето хора са дошли, първа. Поради тази причина залата се опразни почти наполовина след Sodom. Въпреки това имаше и доста хора, които бяха дошли заради Grave Digger. В паузата между двете немски групи на сцената се появиха модели в предизвикателни тоалети, изработени от дизайнерката Кристина Вампила. Към 22:30 зазвуча и интрото "Gallows Pole", а след него на сцената стъпиха и самите Grave Digger, забивайки "Ballad of a Hangman". Това е първото гостуване на групата в България и беше особено важно как публиката ще ги посрещне. И нашите фенове определено се справиха добре. Моментално немците изтреляха още "Valhalla" и "Hell of Disillusion", но имаше някакъв странен проблем със звука. През няколко секунди се чуваше рязко еднократно пукане, което не знам дали повечето хора забелязаха, но музиканите и екипа им усетиха и започнаха да сноват из колоните и кабелите. Накрая Chris Boltendahl разбра, че проблемът идва от безжичния му микрофон и беше принуден да го смени с кабелен. Трудностите приключиха, а немците продължиха своя изпълнен с адски парчета сет. "Wedding Day", "Lionheart", "Silent Revolution", "Stormrider", "The Last Supper", "Headbanging Man", "The House", "Knights of the Cross", "The Dark of the Sun", "Excalibur", "Rebellion"... Всички тези песни успяха да закопаят българските фенове на два метра под земята, преди гробарите да се върнат отново на сцената за бис и да изтрелят "The Round Table (Forever)", "Pray” и "Heavy Metal Breakdown", които обявиха същинския край на шоуто. Трябва да призная, че не съм особено голям фен на Grave Digger и съответно едва тогава се запознах както трябва с творчеството им, но след това тяхно първо представяне в България съм повече от сигурен, че ако дойдат пак, ще направя всичко възможно да присъствам. Art BG отново обират овациите за прекрасно организиран във всяко отношение концерт и с нетърпение ще очаквам следващото им начинание – концертът на Lordi на 6-ти март в зала Универсиада.

 

Автор: Никола Петрас