До преди години хиляди заклети метъл фенове мечтаеха да зърнат “Hypocrisy”, или поне великата осанка на „Peter Tagtgren”.Разбира се по онова време, концертите бяха рядкост, а групите които идваха предимно създадени в началото на 80-те. Беше лудост да си помислиш, че може да гледаш някоя по-тежка група. За щастие нещата с времето се измениха и вече е напълно възможно да видим, както най-голямата рок група, така и групи с по-тежко звучене. За наше огромно щастие преди по-малко от година по покана на промоутърите от “Most Of Evil”, успяхме да се насладим на едно изключително „болезнено” събитие. На 25 април 2009 година имахме удоволствието да видим величествния „Peter Tagtgren”. Тогава той изнесе концерт със страничният си проект PAIN (Репортаж) (Снимки). След края на концерта видимо доволен от невероятното посрещане, което българската публика демонстрира, някак си и той, и ние знаехме, че съвсем скоро пак ще навести нашата китна държава. Всички знаехеме, че сме спечелили любовта на Peter и той отнво ще се завърне, но този път и с шведските дет метъл богове “Hypocrisy”.

Да, така и стана! Нямаше и една година, и промоутърите от “Most Of Evil” разпространиха, че НАЙ-НАКРАЯ Hypocrisy, ще изнесат концерт в София. Всички знаехме ,че този концерт ще бъде специален, не само защото щеше да е първи, а щеше да се превърне в исторически концерт. Шветските дет титани ни удостоиха с честа и първият им концерт в България да бъде заснет за официално DVD издание. Наистина се очакваше нещо невероятно и уникално, просто истински подарък и празник за феновете на Hypocrisy.

Но никой не е очаквал подобно нещо, аз лично мисля че получихме максималното от едно такова събитие.

 Всичко започна на 26 февруари. В обедното интервю за рок радио Z-Rock, Peter Tagtgren покани всички закупили билети за концерта да заповядат да гледат официалната репетиция. Тогава групата изнесоха почти час и половинов сет, което си бе на практика цял концерт. По-късно на фланелките от официалният им мърчиндайз забелязах, че за София присъстват 2 дати, 26 и 27 февруари. Попитах гост китариста, защо има 2 дати.А той ми отговори, че счиат репетицията за цял концерт. След нея Peter Tagtgren и компаниия се насочиха към обещаното Before party в столичното заведение “The Black Lodge”.Вечерта беше изключителна. Всеки желаещ се сдоби с автогарфи, снимки и възможност да си поговори с момчетата от  Hypocrisy, които се оказаха изключително земни, усмихнати и приятелски настроени, а накрая и доволно подпийнали. Единсвено само барабаниста "Horgh" беше с изключително сериозно изражение на лицето и едни черни очила, които не свали до края на вечерта.

 

Още с отиването ми в късния следобед пред зала „Blue Box” на 27 февруари , ме посрещнаха десетки фенове, чакащи пред вратите на залата. Към 19.00 часа вече имаше толкова много народ, че тротоара пред залата беше претъпкан от хора. Малко след 19:20 часа вратите бяха отворени и феновете нахлуваха с пълна сила, а самото пускане през вратите ставаше доста бързичко. За един час залата вече беше претъпкана и стотици гърла скандираха „Пешо”! Малко след 20:15 сцената бе разтърсена от екзалтираната публика чули началното интро. Peter Tagtgren, басистът Mikael Hedlund,барабинста Horgh и гост китариста Tomas Elofsson заеха своите места, и забиха „Valley of the Damned”, а след нея без грам пауза последва „Hang Him High”. И двете парчета са от албума „A Taste of Extreme Divinity”, който излезе в каря на миналата година. Публиката прие изключително добре новите парчета и показа, защо точно този концерт трябваше да бъде заснет на DVD. Още с първите две песни залата буквално изригна,. Без прекъсвания шведите ни поднесоха „Fractured Millenium” и „Adjusting the Sun”. Звукът в „Blue Box” беше изключително добър и почти нямаше гафове. Откъм осветлението и декорите също нямаше забележка. Хората  се бяха постарали да ни поднесат едно 100 % шоу.

След тази поредица от убийствени песни, Peter си даде малка почивка и поздрави публиката с „Наздарве” на леко развален български. Публиката скандираше „Hypocrisy” в продължение на 2 минути, а групата седеше и онемяваше. Наистина доказахме, че сме най-шумната и невероятна пубилка. Peter Tagtgren се обърна към колегите си им каза: „I told you that they are crazy”, което бе посрещнато с екзалтирани, одобрителни възгласи. След тази кратка пауза шведската четворка заби „Eraser”, „Pleasure of Molestation", която премина в „Osculum Obscenum” и „Penetralia”, които са от първите албуми на групата. Последваха „Apocalypse” и „The Fourth Dimension” от албума „The Fourth Dimension” излязъл през далечната 1994 година. Последвалите песни „Killing Art”, „A Coming Race” и „Let The Knife Do The Talking” превърнаха публиката в истинско бойно поле, мятаха се коси, „сърфираха” хора, а на сцената Peter Tagtgren, Mikael Hedlund и Tomas Elofsson развяваха безмилостно коси. „Fire in the Sky” за съжаление предвещаваше и края на концерта. Групата си взе довиждане и се скри зад кулистите. Разбира се феновете не позволиха шведите да си тръгнат просто така и отново заскандираха с пълни гърла “Hypocrisy”. Не след дълго на сцената се качи Horgh и направи едно картко drum solo. Останалата част от групата се качи отново на сцента и ни подари един убийствен бис. Шведите изсвириха „The Final Chapter”, „War-Path”и „Roswell 47”. Благодариха на феновете, поклониха се и изчезнаха в мрака. Отново „Blue Box” изригна в скандирания, но след светването на лампите всички осъзнаха, че това наистина е края на тази уникална и историческа вечер.

Изтощена от безмилостния концерт реших да намина за по едно питие в “The Black Lodge”, за да мога да осъзная какво се случи за тези два дни. Остнах много изненадана, когато някъде към 1 забелязах, че част от екипа на Hypocrisy влиза в заведението и се насочва към ВИП сепарето. Минута по късно влязоха и Mikael Hedlund, Horgh и Tomas Elofsson. Настроението сред музикантите беше огромно, дори сериозният Horgh беше свалил черните очила и обикаляше из събралата се тълпа с усмивка на лице, и си говореше с абсолютно всеки.

Като се замился толкова години мечтая и чакам да видя тази група.Чакането си заслужаваше! Получихме 100 % шоу с качествен звук, страхотен сетлист, добро осветление и декор. “Most Of Evil” отново ни подариха възможността за едно изключително преживяване, не просто един концерт, а цяло приключение.

Автор: Гергана Попова
Снимки: Никола Петрас

Вижте още:

Концертна галерия HYPOCRISY