В необичайно мразовития 7 март един необикновен ъндърграунд концерт стопли душите на феновете. Дали студът или нещо друго попречи това събитие да събере повече хора не е ясно, но въпреки това групите BOLG, CLAYMORE, ABUSIVENESS, PARRICIDE, EUFOBIA и NEGURA BUNGET се представиха блестящо.

Към 19:00 вратите на клубът бяха отворени и малкото събали се отвън хора влезнаха за да се настанят. Разбира се повечето се запътиха към барът с напитките.

20 минути по-късно на сцената стъпи и първата българска група за вечерта BLOG.

Въпреки че свириха едва 13 минути те се представиха доста качествено и доказаха, че в България има доста ъндърграунд банди, на които трябва да се обърне повече внимание.След тях на сцената се качиха вече добре познатите на родната публика CLAYMORE.

Момчетата са на сцената вече дълги години и са сформирали вече вярна фенска тълпа. Те се отличаваха от повечето банди тази вечер с доста обиграно сценично присъствие и подвижност. Към 20:40 на сцената се качиха и първито гости за вечерта - поляците от ABUSIVENESS. Групата е сформирана преди близо 20 години и от тогава има 3 студиини албума. Те представиха доста приличен сет лист от парчета, които са на техният роден език. Момчетата бяха доста доволни от посрещането на българските фенове, защото след всяка песен се обръщаха с думите „ Слава София..!”

Веднага след ABUSIVENESS на сцената стъпиха сънародниците им от PARRICIDE. Те показаха доста внушителен сетлист от 18 песни които обаче характерни за стилът им GRINDCORE бяха по 1-2 минути. Вокалиста Michal "Prosiak" Wójcik забавляваше посетителите с доста артистично сценично присъствие и прекара почти целят концерт сред публиката. Никога не съм бил отявлен фен на този стил затова не съм аз човекът,който може да даде точна оценка за представянето им.

С PARRICIDE полското присъствие за вечерта приключи. Малко преди часа на сцената се качиха добре познатите ни сънародници от EUFOBIA. Те наскоро издадоха новият си албум Insemination. Сетлиста им представляваше предимно парчета от новият им албум. Новите парчета на триото звучат малко по-прогресив и на места човек може да доулови ,и балкански мотиви.

Малко преди 23 часа на сцената започнаха да се изнасят уникалните инструменти на румънците NEGURA BUNGET. Близо 20 минути им отне да подредят всичко, но към 23:10 групата вече забиваше пред вече доста по плътната публика. NEGURA BUGNET са група която е доста трудна за слушане. Не знаех как ще могат да постигнат и качествен звук, но останах приятно изненадан. Мога да се закълна че всичко беше перфектно от към звук. Самата група обаче бяха някак си мрачни и неприветливи до краят на концерта. Въпреки, че по време на хедлайнерите клубът беше по пълен той пак беше празен за размерите на такова събитие.

 

Дълач повече хора е имало на дълач по-маловажни концерти. Можем да се надяваме, че ще имаме възможността да видим отново NEGURA BUNGET на доста по-голяма сцена, която да събере целият им средновековен антураж и повече публика да се насладят на уникалното им творчество.

Автор и снимки : Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия NEGURA BUNGET, ABUSIVENESS, PARRICIDE