Като погледна назад, ми трябваше доста време за да успея да се „върна на Земята". Нямаше как след толкова емоции и различни приказки мнението ми за концерта да се измени. В следващите няколко реда няма да оправдавам никой, още по-малко пък да нападам, само ще се опитам да изясня някои неща, но първо ще разкажа накратко за концерта на AMON AMARTH.

IMG_9094
Концертът започна по-късно заради забавяне от страна на една от групите и технически проблеми със залата, съответно отвориха вратите  малко по-късно. И аз като част от ордите нахлух с боен вик и устремено се отправих към оградата, за да мога да изгледам SEPTICFLESH от оградите. След хилядите коментари и обвинения, че пропусквателният режим е бил тромав, мога само да кажа че българският "фен" вече дори не чете когато новини и информация за събитията се публикуват. От Force Of Rock изрично бяха обявили, че пропусквателният режим ще се извършва и през двата входа на залата. След като пускането беше започнало аз се запътих към вторият вход и там за моя изненада имаше само 6 човека (вероятно грамотни и прочели написаното в новина от предния ден). Десет минути след като влязох и дори си купих разни глезотии от мърчандайза, SEPTICFLESH се качиха на сцената. Много ме зарадва факта, че групата свири пред сравнително пълна зала. Гърците израстнаха страшно много с последните си два албума, особено с "The Great Mass". Секунди след 20:00 прозазвуча интрото на „The Vampire from Nazareth", което бе знак, че касапницата стартира. Момчетата бързо заеха местата си и последва около 30-минутно потапяне в извратения свят на братята Antoniou. Втората песен бе от предходния албум "Communion" – „We, The Gods". След нея гърците отново ни върнаха към демоничните си симфонии с „Pyramid God" и „A Great Mass of Death". Не знам как е било назад, но при мен вече си беше меле. Хората приветстваха изключително топло SEPTICFLESH. За съжаление „Anubis" и „Five-Pointed Star" бяха последните песни от сета. Нямаше много време за приказки, това е лошата страна да си подгряваща група имаш къс сет, лош звук и лошо осветление. А имаше още толкова много песни, които трябваше да направят. Определено исках да чуя „Communion", „Sunlight Moonlight", „Narcissus", „Therianthropy" и това са песни само от последните два албума. Трябва да вметна още едно нещо Sotiris Vagenas, който изпълнява чистите вокали НЕ ходи по турнета с групата, следователно, той НЕ присъства на концерта.

IMG_9220
След края на сета им се изнесох по-назад за да мога да гледам на спокойствие останалата част от шоуто, което стана сравнително лесно. Заех място, което беше в края на залата до стената, точно на пътеката. Там много лесно излизах на „вън" за да отида до бара или да се разтъпча.

IMG_9327
AS I LAY DYING направо ме отвяха, честно не ги бях слушала и за това ги наблюдавах с голям интерес. От тях струеше изключителна енергия и музикантите за секунда не спряха да тичат из сцената. Tim Lambesis ме изуми с изключителната си физика и невероятен глас. За публиката няма да говоря , тя направо пощуря. Образува се нещо като неспирно торнадо, което помиташе всичко в центъра. Имаше и опит да се направи „wall of death", обаче дали беше успешно, не мога да кажа. Групата определено се раздаде на макс, както ние обичаме да казваме. Атмосферата в залата вече беше нажежена до краен предел - хвърчаха бири, хора, крака, коси, потни тела, всичко беше един огромен Moshpit. Американците усетиха всеотдайността на българския фен и си тръгнаха с широки усмивки на лице.

IMG_9417
Ето, че наближаваше момента, в който българските фенове на най-накрая щяха да чуят AMON AMARTH на живо в България. Обаче тук някак просто ми свършват думите, защото всичко отмина като едно вдишване, просто като една секунда. Залата се разлюля с всичка сила, когато на сцената се качиха шведите и наддадоха боен вик. И наистина като орди всички се втурнаха да заемат все по-предна позиция. Торнадото отново се наддигна и помиташе всичко живо. Студената ноемврийска нощ се превърна в юлска. Публиката пощуряваше с всяка изминала песен, а когато Johan Hegg проговори на български, залата едва не се срина от мощните викове. Викингите започнаха първото си гостуване доста силно с „War of the Gods", „Runes to My Memory" и „Destroyer of the Universe". Още преди да са ни оставили да си поемем въздух шведите изстреляха и „Live Without Regrets, и „The Pursuit of Vikings" Едно такова събите разбира се би било немислимо без песни като „For Victory or Death", „Varyags of Miklagaard", „Slaves of Fear", „Ride For Vengeance" „A Beast Am I", „Embrace of the Endless Ocean", „Free Will Sacrifice", „Asator". Сетът на шведските гиганти завърши с „Death in Fire". На българските фенове обаче не им отне много време да изкарат групта отново на сцена за убийствен и заслужен бис с „Twilight of the Thunder God", „Guardians of Asgaard".

IMG_9651
Този път репортажа може би ви се струва малко сух и без илишни обяснения около изпълнението на бандите, но ми се иска да коментирам някои неща. Първо това е екстремен концерт на достатъчно голяма група (+ още две други големи групи), тези от вас които ходят на подобен тип събития (визирам екстремни) много добре знаят за блъсканицата. Няма как да отидеш на такова събитие и да очакваш, че едва ли не ще има столчета, на които ще стоиш и ще гледаш необезпокояван от никой. Съжалявам, но на подобен тип концерти съществува възможността да те смажат. Не ме разбирайте погрешно и аз искам да седна да гледам, и да не ме бутат, но това няма как да стане. Това не е театър или опера. На подобни събития ще ни бутат, блъскат, заливат с бира, може по грешка и в погото да ни вкарат. Второ, да беше топло и нямаше въздух, аз лично излизах безброй пъти за да си поема глътка въздух. Ако всички бяха статични щеше да се диша и нямаше да е чак такава жега.

IMG_9622
Залата наистина ни дойде тясничка, спор няма, но за съжаление друга свободна е нямало, а има и едни клаузи в договора с групите, които правят преместването в такъв кратък срок невъзможно (не че имаше и къде). Наистина беше тясно, но имаше няколко места, на които се дишаше и нямаше чак такова бутане (моето беше едно от тях). Трето не стига, че сме доста хора в залата и торнадото, което вършееше вътре и наелектризирваше обстановката, ами влизаха страшно много хора без билети... Алоу и то през прозореца на тоалетната. Съжалявам , ама 100 такива влезли без билети и около 50 бутнали по някой лев на охраната е достатъчно да ни обезпокоят със свободното пространство. Едно е 800-850 човека, и съвсем друго е 950-1000.

IMG_9626
Още веднъж не нападам никой, а още по-малко не оправдавам никого, просто излагам нещата такива каквито са. За съжаление българският ни „фен" е свикнал да го глезят и смята, че лично за него залата ще бъде сменена, въпреки че още не си е купил билет. След като това не се случи прави всичко възможно да влезне без билет и пак е недоволен защото видиш ли, организаторите не са му предоставили условия. Няколко пъти в социалната мрежа и в радиоинтервюта организаторите съобщаваха, че събитието няма да се мести, поради изисквания на мениджъра на групите. Помислете реалано, доста по-добре изглежда тур постер на група, където почти всяка дата е SOLD OUT. Билетите за събитието бяха в продажба половин година преди самия концерт. Време, в което според мен трябваше да бъдат изкупени и да има достатъчно време да се вземе решение за преместване. 1 ДЕН преди концерта в София бяха изкупени 800-те пуснати билети и изведнъж всички тогава се сетиха, че трябва да си купят. Обяснението на феновете е, че си купуват в последния момент за да се предпазят ако падне събитието. Посочете ми 1 събитие на Force Of Rock, което не се е състояло. Най-смешното е, че именно това изчакване може да доведе единствено до 2 неща. Да останете без билет или събитито да се отмени поради слаб интерес. Какви ли не глупости не се изсипаха в дните след концерта. Организаторите били виновни за опашките пред тоалетните, за криво скъсаните билети, за това че сетлиста на бандите не присътвала любима песен, за това че някой си „фен" 2 часа пие бира на пейката и влезнал със закъснение, и дори за това, че бандите свирили малко. Нека не забравяме, че единственото за което са „виновни" организаторите е, че бандата е дошла, а за това как ще протече концерта сме отговорни единствено ние феновете.

Автор: Гергана Попова
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия AMON AMARTH, AS I LAY DYING, SEPTICFLESH