Сутринта на 30 април започна доста обещаващо с късното събуждане след тежката работна седмица. Времето беше невероятно, а малко по-късно през деня бардовете от BLIND GUARDIAN щяха да реализират третото си гостуване в България. Да си призная във въздуха витаеше някаква магия, която съвсем прятно предразполагаше за вечерта.

Разбира се в това време човек не може да се задържи вкъщи и повечето фенове още от обяд бяха атакували градинки, паркове и заведения на открито. Цяла София кипеше от живот, а феновете тръпнеха в очакване. Към 18:30 аз също се запътих към Студентски град, където за моя не толокова голяма изненада обстановката не бе по-различна. Стотици фенове бяха окупирали поляните и градинките около зала „Христо Ботев", очаквайки реда си за да влезнат за концерта. Както винаги размених по няколко реплики с познати пред залата, когато съвсем неусетно се изтърколи 1 час и дойде и моят ред да влизам. Точно към 20:00 часа на сцената се качиха THE A.X.E. PROJECT, които представиха около 45 минутен сет от стандартен (даже малко изтъркан) готик метъл. Въпреки това представянето им беше много стойностно и според мен подходящо. Доста хора обаче решиха да си спестят българското участие на този концерт и останаха пред залата да си пият бирите. Веднага след като THE A.X.E. PROJECT слезнаха от сцената, залата започна да си изпълва все повече и повече. Десетина минути след 21:00 часа започна и интрото на BLIND GUARDIAN, което даде началото на третото им гостуване у нас.

Picture 016

Бардовете излезнаха един по един на сцената и моментално ни забиха с "Sacred Worlds", което е откриващо парче и в новия им албум "At The Edge Of Time". Българските фенове посрещнаха любимците си невероятно шумно. BLIND GUARDIAN загубиха 1-2 минути да се полюбуват на гледката от скандиращи фенове, преди Hansi да приветства всички и да представи следващото парче – "Welcome to Dying". Без дори секунда забавяне прозвуча и поредната класика "Nightfall". Звукът в зала „Христо Ботев" беше доста добър поне от мястото, на което седях. Това за пореден път доказва, че не залата е причина за лош звук на някои концерти. Беше неизбежно след две толкова любими класики, публиката да не полудее и да заглуши групата на припевите. Hansi и компания останаха много доволни от гледката.

Picture 226

„Fly" беше и четвъртото парче от сетлиста, и отново беше прието добре от феновете. Те не го чуваха за пръв път, но е похвално , че и парчета от последните албуми предизвикват ответна реакция в публиката. След това последваха и две класики "Time Stands Still", и магичната "Lord Of The Rings". Веднага разгадах каква е схемата на сетлиста на бардовете и тя беше в полза на класиките, или 1 към 2. Тоест 1 парче от по-новите албуми го следваха две класики. Тази система не изневери и сега. След парчето „Tanelorn (Into the Void)" от последния албум прозвучахa "Traveler in Time" и "Valhalla". Самият Hansi сподели, че "Valhalla" e черешката на тортата в шоуто им и се уверих защо. 2000 верни фенове крещяха задружно с пълни гърла.

Picture 348

Бардоветe отновo бяха изумени и направиха едно изключение за българските си почитатели, и изсвириха песен, която не е в предварително предвидения сетлист, а именно „Majesty". Въпросният сет лист съвсем подобаващо приключи с „And Then There Was Silence". Обаче след като BLIND GUARDIAN слезнаха от сцената в залата изобщо не беше тихо. Всички скандираха и очакваха нова порция парчета. Без много забавяне групата се качи отново на сцената и продължи празникът с "Wheel of Time". Вероятно 99% от присъстващите чакаха следващото парче и го получиха когато бардовете изпълниха "The Bard's Song". Отново публика и група пееха с пълен глас, и гледката бе прекалено прекрасна за да може да бъде описана с думи.

Picture 434

Всички от BLIND GUARDIAN преливаха от щастие и не искаха да си тръгват или поне докато не видят феновете си да пеят още веднъж така. Вероятно заради това и в последния момент направиха още една промяна в стандартния си сетлист. Вярността на българската публика беше възнаградена с "Bright Eyes", която буквално щеше да събори залата от крясъците на феновете. За съжаление обаче всяка магическа приказка си има последна страница, а в нашия случай това беше поредната класика „Mirror Mirror". Наистина думите ми вече почват да се изчерпват, което всъщност беше и още в началото на този репортаж. Както ви казах концерт на BLIND GUARDIAN е много трудно да се опише с думи. И ти,... който не си взел билет и си предпочел да си купиш цигари и бира, и да си платиш Интернета, за да можеш да четеш този репортаж – не заслужаваш нищо повече освен съжаление. Благодарение на MOST OF EVIL българските фенове бяха за пореден път омагьосани и пренесени в друг приказен свят, далеч от неволите на сивото ежедневие. Много е яко да видиш как от залата излизат усмихнати хора, обсъждащи това на което са станали свидетели.

Picture 467

Все пак събота вечер е, а утре е неделя-неработен ден за повечето хора. Вечерта е все още пред нас и повечето се запътваха към любими барове, и заведения за да продължат купона. Така направих и аз! "... И така чак до сутринта.." както се пееше някъде.

Репортаж и снимки: Никола Петрас

Вижте още:

Концертна галерия BLIND GUARDIAN