Концертът на EPICA в София определено бе едно от най-красивите събития, на които съм присъствала някога. За всеки имаше по нещо и определено нямаше нито един недоволен. Денят беше топъл и слънчев, а самия концерт бе като приказка. Музиката беше пленяваща, светлините сякаш си играеха в тъмнината и придаваха на всяка песен приказна атмосфера. Имахме петима красиви и талантливи герои и една очарователна, изпепеляваща принцеса. Имахме и една перфектна подгряваща група и най-всеотдайната публика.

Вратите на зала „Юбилейна" бяха отворени точно в 19:00 и в миг залата се запълни почти до половината. Времето летеше неусетно и почти не се усетиха 40-те минути, в които чакахаме на сцената да излязaт PROJECT ARCADIA. В 19:41 светлините угаснаха и всеки от групата зае своето място.

Някои от присъстващите гледаха с недоверие, но след като започнаха началните акорди на първата песен, в миг всичко се изпари. PROJECT ARCADIA са една от най-талантливите български групи и всички в залата се убедиха в това. Бандата изпълни 5 песни от дебютния си албум „From the Desert of Desire": „My Name Is Fear" , „Isis" „Ged", „ The Message" и „Not My Destiny".

picture 292

Александър (вокалистът на групата) се обърна към публиката с думите: А сега искаме да ви пораздвижим малко, да видим дали ще можем. Групата изсвири „The Message" , която вдигна градуса в залата. След нея вокалистът попита публиката за кого са дошли и тя отвърна с мощно и оглушаващо скандиране „E-P-I-C-A". Предпоследната песен за вечерта беше „Not My Destiny". Трябва да призная, че това е една от любимите ми песни, не само на български групи, ами въобще. Тежки и балансирани, забързани китари, изключителни лирики, а фронтмена показва гласовите си възможности от ниските до много високите тонове. Песента е просто феноменална. Определено и на феновете в залата им допадна много, щом започнаха да припяват с Александър.

picture 172

Като за финал групата обяви, че ще изпълнят едно парче изненада. Всички се ослушваха с голямо любопитсвто. След секунди PROJECT ARCADIA забиха началните акорди на "Back In Black" на AC/DC. Мога да кажа, че това бе един страховито добър кавър!!!! Не бях само аз на това мнение, а и всички 800 присътващи. Все пак лично аз смятам, че момчетата не трябваше да разчитат на това парче за да вдигнат публиката на крака. В кавъра бих предпочела да чуя още една песен от "From the Desert Of Desire". Точно в 20:12 българите сложиха край на своето участие. Но преди да си вземат довиждане с публиката, Пламен (китарсист и двигател на групата) представи и новите попълнения в бандата. Новият барабанист - Даниел Димитров е един от чудесата на българската метъл сцена! Както спомена Пламен, той е само на 22, а е абсолютен звяр зад барабаните. PROJECT ARCADIA си взеха довиждане с феновете, които ги изпратиха с много ръкопляскания и бурни скандирания.

Тези от вас, които са харесали PROJECT ARCADIA могат да им оставят съобщение на официалният им уебсайт. От там ще намерите и информация как да купите дебютният им албум.

picture 542

Не след дълго вече залата се огласяше от скандирания привикващи холандския секстет. Хората вече нямаха никакво търпение да зърнат любимците си и да се насладят на един пълноценен концерт на EPICA. Организацията на ABV PRO беше на изключително ниво, както винаги . Забраната за тютюнопушене в залата се спазваше, е разбира се имаше тук-там някои изключения, но като цяло се радвахаме на чист въздух. До мен един присъстващ, запали цигара и околните най-дружелюбно му посочиха бележката на стената, където беше обознчено че в залата не се пуши. Момчето си загаси цигарата и до края на концерта не запали повече.

Минутите се изнизаха много бързо и в 20:45 под звуците на фенските скандирания, светлините в залата бавно угаснаха. Секунди по-късно нежното интро „Samadhi" оповести началото. Постепенно момчетата от EPICA заеха своите места по сцената, и дадоха началото на „Resign to Surrender", секунди по-късно се появи и омайната Simone Simons, която накара много мъжки сърца да забият до полуда.

picture 634

След края на песента Simone с усмивка на лице каза: „Good evening Sofia" [Добър вечер София], което предизвика такъв огромен фурор и толкова мощно скандиране, че май оглушах за няколко дни. Simone припомни, че това е второто гостуване на групата в България, а първото им беше лятото на Каварна. Червенокосата дама с усмивка на лице обяви, че концерта е Разпродаден и иска да отпразнува това с песента „Sensorium", а след нея последваха „Unleashed" и „Martyr of the Free Word" след която един от китаристите се обърна към публиката с думите: „Metal will never die." И EPICA ни поднесоха „The Obsessive Devotion". Звукът бе перфектен, светлините както споменах създаваха невероятно-приказна атмосфера, всякаш милваха огнените коси на Simone и се гонеха между Mark Jansen, Isaac Delahaye, Yves Huts, Coen Janssen и Ariën. Така се сливаха и с музиката всякаш самите светлини я създаваха. Наистина беше невероятно, просто седиш, гледаш и слушаш, и целият настръхваш. Гледаш как една приказка оживява пред очите ти.

picture 670

Със следващата песен мъжката част на групата, дадоха малка почивка на своята дама. Докато тя даваше почивка на сатенения си глас Mark и компания изпълниха своята версия на „The Imperial March".

След края на кавъра светилните угаснаха и групата се скри зад сцената. Останаха само Coen и Simone. Бели прожектори осветиха осанката на холандската дама, през това време публиката не спираше да скандира „Epica". Simone бе толкова трогната, че отговори на публиката скандирайкии с тях „Sofia". Червенокосата красавица преди началото на следващата песен каза на феновете следното: „I hope that you will like the next song. I will sing it from the bottom of my heart. Sofia show me your hands" [Надявам се да харесате следващата песен...ще я изпея от дъното на сърцето си... София покажете ми ръцете си]. Разбира се всички вдигнаха ръцете си нагоре и посрещнаха с отворени обятия „Tides of Time". Сатененият глас на Simone се прокрадваше и шептеше нежно на ушетата на своите фенове - „You were always there to hold my hand". Бялата светлина отново милваше лицето на Simone и всички фенове в залата пееха с пълни гърла лириките на „Tides of Time". Преди да преминат към „Blank Infinity" холандската прима не можа да скрие възхитата си от любовта на публиката и сподели: „When you see that people get fun, you know that you do the right thing" [Когато видиш че хората се забавляват, разбираш че правиш всичко правилно]!

picture 895

След „Blank Infinity" последва „Kingdom of Heaven". Тук Mark си направи лека закачка с феновете като ги накара да скандират според пола си. Дамите и господата се надпреварваха в това кой е по-шумен, накрая Mark каза: „The most amazing crowd! You guys rock!" [Най невероятната публика...Страхотни сте! ]

И веднага след това EPICA изсвириха „Consign to Oblivion". С това уж сложиха край на участието си, но публиката просто си искаше биса , и то заслужено!. Това бе една от най-шумните, най-раздващата се публика. Щом Coen Janssen излезе на сцената и каза: You guys are awesome, from front to back! So fuckin' loud! The bands which don't come in Bulgaria, are stupid bands! " [Вие сте невероятни... отпред до отзад всички сте еднакво шумни.. Групите които не идват в България са глупаци] Това обръщение едва не събори залата, от скандиранията на феновете.

EPICA подариха още цели 3 песни „Sancta Terra" , „Cry for the Moon" и "The Phantom Agony". Това вече бе и края на тази магическа вечер. Групата си взе довиждане с всички, летяха перца, палки, целувки. Групата не пропусна да се здрависа и с феновете от първите редици.

picture 999

Едва ли има недоволен от тази разкошна вечер, както казах имаше за всекиго по нещо. Неверятна музика, красива дама, красиви мъже, много любов и отдаденост между групата и феновете, а за капак по-търпеливите успяха да се сдобият с автограф и снимка със своите любимци! Единственото, което може да кажа повече е дано такива вечери станат по-често явление. ABV PRO натриха носа на всички като показаха колко гладко и перфектно може да мине едно събитие. Броят на билетите съвсем стриктно беше спазен и положиха огромни усилия да ограничат пушенето. От това спечелихме разбира се ние феновете. Именно всичко това успя да отмие и лошото име с което се спряга зала „Юбилейна". При добро желание и стриктно спазване на условията там могат да се случат перфектни концерти.

Автор: Гергана Попова
Снимки: Никола Петрас

Вижте още:

Концертна галерия EPICA и PROJECT ARCADIA