Според легендата, в далечната 2006 започнало основаването на една музикално-просветляваща империя, която била в такъв мащаб мощна, че срещнала сериозни затруднения да побере своите мисловни и музикално-информационни армии в радио ефир. Така, в историята на една велика държава, колосално се издигнала осанката на първото българско интернет рок радио – Радио Тангра Мега Рок.  

fates warning 013

По случай своето съществуване, в ден 22 от м. март, на година 2012, радио Тангра Мега Рок събра за пореден път част от своите най-близки съратници, за да сподели част от световното музикално богатство, прилежно организирано и поднесено с нечувана прецизност. Обявен сборен пункт – столичен клуб „MIXTAPE 5”, час - 20:00.

И аз присъствам, и аз съм там. Шарената малобройна тълпа ме озадачава с размисли дали е възможно FATES WARNING да бъдат подгрявани изненадващо и необявено от някоя хардкор формация. Засмях се на чуденката, когато установих, че входът е един и в съседство ще има друга сцена – хардкор.

С малко закъснение вратите бяха отворени и тихомълком мястото започна да оживява от човешки стъпки. Долавящият се аромат на прясно обработено дърво засилва характерния уют на столичния клуб, а финната настройка на присъстващите – усещането за приятелска сбирка. Транспeрантът Тангра Мега Рок на сцената и просторът в клуба (наричан понякога „обидно малко хора“) подсказват, че тази вечер ще присъстват само „избраните“, жигосаните с печат „много лично преживяващи“. Странно. През цялото време стомахът ми е свит в очакване на нещо много важно, макар първоначалната ми нагласа да се размива в спомена от първото гостуване на групата – кофти звук, мрачна обстановка и студ.

fates warning 008

Докато се помотвам в разговори и огледи, на сцената буквално връхлитат PROJECT ARCADIA с половин час отсрочка от уреченото време. Мощен старт, пауър вдъхновение, разчупени линии и да....много енергия, желание и можене на нещата, които искат да правят! Музикалният звяр в мен бива леко раздразнен, защото днес очаква една маалко по-различна вечеря. Плъзнах поглед сред очакващите, не отчетох свръх ентусиазъм, но пък се регистрираше интерес и отношение. „Загряването“ си беше доста тежка задача, или поне за този тип загряване се очертаваше да е доста изразходващо. Прог-феновете определено предпочитаха да стоят почти неподвижно и търпеливо очакващи това за което бяха там – FATES WARNING. Легенда, която не е била написана с бойни викове и някак нямаше как да бъде извикана така на сцена по този начин. Усещането за хладнина беше просто резултат от интровертното преживяване на присъстващите в тяхното очакване, а не израз на липсващо желание за топло посрещане. След представянето на PROJECT ARCADIA , овации и положителна оценка на споделеното настроение, бандата се оттегли с кавър на AC/DC....без коментар.

fates warning 010

Старт! Вие сте Disconnected (Disconnected, 2000)! В човешкия стремеж да си вземем по нещо от всеки и да дадем на всеки по нещо от себе си One ( Disconnected, 2000) влиза и взривява мощния импулс да бъдем едно цяло в търсенията си. За FATES WARNING не може да се пише в прав текст, но не мисля да ви гърча в четене на размисли и страсти по всяка песен. Поезията залива, текат субтитри като мисли, докато музиката те мята в закътани местенца на душата, където човек не ходи сам по желание.

fates warning 022

Докато егоистично грабя преживелици от щедро раздаваното изкуство, умът ми рационализира „КЕЦОВЕ“!!! Защо, за Бога, цялата банда са с кецове?! И как така гениалността и легендарността стоят рамо до рамо с невиждана скромност на сцената! „Обидно малкото хора“ пръсват пространство от заряд на поклонничество. Тук-там блясък – радост, по-натам и ей там полусълзи – възхищение,...отдадени, пеещи, ликуващи...всякакви очи. Парадоксално имам усещане за лична среща на фен с любимата му група, която е на прага на голямата известност, а всъщност стоя на 3 метра от една от трите така цитирани прог-легенди (QUEENSRYCHE, FATES WARNING, DREAM THEATER). Едни реални три крачки от Рей Олдър, който вади цигара и търси огънче по време на кратка почивка докато останалите раздават на сцената. Аз – залепнала на мястото си от уважение и респект успявам само да проследя с поглед светкавично реагиращ младеж със запалка в ръка.

fates warning 044

С всяка следваща песен, ценителите все повече печелят признание, а музикалните (из)пълнители все повече отдават. Организаторите черпят с усмивки и радост генерираща се от това, което се случва пред очите им...и така до края. До последния дъх с At Fates Hands (Perfect Symmetry, 1989) и Eye to Eye (Parallels, 1991)

С няколко думи – ултра-специално, хипер-лично, мегалистично и тангрично преживяване!

fates warning 052

ЗА ФАКТОЛОЗИТЕ:

Какво: концерт по случай 6 години радио Тангра Мега Рок
Къде:
гр. София, клуб Mixtape 5”
Кога:
22/03/2012, начален час 20:00
Участници:
Fates Waring, Project Arcadia

 

FATES WARNING

Вокал: РЕЙ ОЛДЪР
Китарист: ДЖИМ МАТЕОС (OSI, Gordian Knot, Arch/Matheos);
Басист: ДЖОУИ ВИРА (ARMORED SAINT, ANTHRAX, CHROMA KEY, SEVEN WITCHES);
Барабанист: БОБИ ДЖАРЗОМБЕК (HALFORD, RIOT, ICED EARTH, SEBASTIAN BACH).
За концертите от европейското турне, FATES WARNING взимат и стария си китарист ФРАНК АРЕСТИ, за да се представят с две китари на сцената.

 fates warning 054

Автор: Боряна Толева
Снимки:
Константин Йовков

 

Вижте още:

Концертна галерия FATES WARNING