Този тип концерти съвсем спокойно попадат в графа бутикови. Не заради цената на билета или заради по-малкия клуб, в който се проведе. Бутиков е заради скъпия спомен, който остана като преживяване. А и да си кажем честно, нямаше случайно попаднали хора. Всички бяха там за да куфеят и това си пролича. Макар с не толкова голяма публика, колкото всички (включително и аз) очакваха, тя се представи повече от великолепно.

Часът е 19:30. Наредих се на опашката и влязох за не повече от две минути като "front line"-а беше празен. Какво по-хубаво от това? Можех да гледам PRIMAL FEAR едва на една ръка разстояние! Буквално!

Съвсем цивилизовано организаторите бяха сложили прегради, които бяха премахнати след увеличаващия се брой публика.

primal fear 002

Не след дълго първата подгряваща група за вечерта – PALACE, излязоха на сцената. HP Piller (вокал) ми наподобяваше в лице на Peter Baltes от ACCEPT, а гласа му бе почти едно към едно с този на UDO. Като цяло мога да кажа, че групата е много добра и имат много добър pure heavy звук. Германците изпълниха „Between Heaven and Hell", „Dreamevilizer", „Dark Prophecies", които са от последния им албум „Dreamevilizer". Родната публика ги прие добре и за щастие немците успяха да изсвирят песните си пред почти пълна зала.

Това бе едва началото на вечерта. Всички присъстващи, които бяха чували и слушали BRAINSTORM ги чакаха със затаен дъх. Някъде към 21:00 часа интрото, което прерастна в „Words Аre Comin' Тhrough" изкара бандата на сцената. О, Боже! Andy Franck пее като БОГ! Все едно е излязъл от диска - гласът му бе едно към едно. Беше очевидно, че е в невероятна форма.

Чухме „In the Blink of an Eye", „Temple Of Stone" и „In These Walls" от последния им албум „On The Spur Of The Moment". Имаше и задължителните класики, които побъркаха феновете. „Redemption In Your Eyes", „Shiva's tears", „Fire Walk With Me", разбира се и очакваната черешка на тортата - „All Those Words"

primal fear 023

Andy каза, че не знаел какво да очаква от публиката, при положение, че никога до сега не са идвали тук. Обаче след като гледал DVD на „Голямата четворка", придобил представа какво би могло да го очаква. BRAINSTORM бяха възхитени от публиката! То не бяха поздрави, усмивки, даже Andy се покатери по скелето на сцената. Нямаше как и да не се заснемат и няколко пъти на фона на публиката, както и да я снимат самата нея. Ако не вярваш погледни Facebook-a им и виж снимката на корицата!

Както споменах „All Those Words" беше песента на вечерта! Цялата публика пееше, оставайки музикантите широко усмихнати, а Andy Franck просто ни остави да довършим песента сами.

Ако искате моето мнение, е и да не го искате пак ще го получите ;), ако не сте били на този концерт е ГОЛЯМА ЗАГУБА! Не заради друго, а заради отношението и изпълнението на самите групи.

primal fear 055

Какъв концерт само, а предстоеше тепърва PRIMAL FEAR да излязат на сцената! Най-накрая хедлайн шоу на немската машина! Преди да се осъзная още от предната група, сцената бе обгърната от мрак, пушека пролази в тъмнината под звуците на „Unbreakable Pt.1". След секунди бандата вече беше излязла на сцената и засвири „Strike", а секунди по-късно и респектиращата фигура на Ralf се появи. Толкова малко й трябваше на българската публика, за да полудее.

PRIMAL FEAR май не знаеха къде се намират и гледаха със същата изненада като BRAINSTORM. Едва ли са много държавите, които са накарали Ralf да занемее и да не може да си доизкаже изречението. Както и в началото казах, усещането да си на ръка разстояние от тези хора е просто уникално!

 primal fear 072

С изпълнението на „Nuclear Fire" феновете вече бяха останали без вратове. „Unbreakable Pt.2" бе много радушно приета като почти всички бяха запознати с нея, макар да е от новия албум!

Вечерта не можеше да мине без „Black Sun", „Metal Nation", „Metal Is Forever" (та нали тази музика тече във вените ни). Успяхме да видим и чуем „нежната" страна на музикантите с „Seven Seals", както и прекрасната, и всеобща любима „Fighting The Darkness". Трябва да кажа, че точно на нея цялата настръхнах от атмосферата! Даже една девойка бе целуната по ръката от Ralf - истински кавалер.

primal fear 103

Групата определено се почувства като вкъщи - стоеше толкова добре на сцената, все едно света бе техен. А Ralf не спираше да се усмихва. Всъщност никой от тях за секунда не свали усмивката от лицето си и имаха прекрасен контакт с публиката. PRIMAL FEAR постоянно комуникирахa с някой от феновете си. Също така трябва да спомена и поздравя и Constantine, който идеално се вписва в състава на немците.

Цялата вечер бе като един вулкан, който постоянно избухваше и заливаше всички с енергия, ентусиазъм и истинско удоволствие. И как няма, бутиков концерт със спомени за милиони. Както каза г-н Sinner от всички концерти досега, които са минали под названието „METAL NATION TOUR 2012" , този е най-добрия!

primal fear 075

„Chainbreaker" за финал, сърцато сбогуване, ръкостискания между фенове и групата, доста болка във вратовете на някои, ако не и на всички присъстващи, и преживяната положителна емоция - така завърши тази гореща вечер. А тези, които бяха по-търпеливи, се сдобиха със снимки с Ralf и Mat след края на концерта.

Не мога да кажа, че имаше нещо отрицателно в концерта. До колкото чух е имало и пого, но за мое щастие не е било от моята страна. Като се замисля може би на моменти и звукът не бе толкова добър, но майната му на звука! О, Боже, колко големи са BRAINSTORM, колко големи са PRIMAL FEAR! Поклон пред тези велики групи и невероятния концерт, който ни подариха!

primal fear 107

Автор: Гергана Попова
Снимки: Никола Петрас

Вижте още:

Концертна галерия PRIMAL FEAR, BRAINSTORM и PALACE