Четири години след първото си гостуване в България, BIOHAZARD отново зарадваха българските си фенове с един невероятен концерт. Този път събитието се проведе в столичния клуб MIXTAPE 5, по случай седмата годишнина на радио ТАНГРА МЕГА РОК. Заради провежданите антиправителсвени протести, началото на събитието беше отложено с точно един час. Феновете бавно се събираха пред клуба, чиито врати бяха отворени за да ни приеме в 20:45 часа. Всички имахме възможност съвсем спокойно да преминем през задължитените проверки на входа и да зачакаме началото на този хардкор празник.

Първи на сцената се качиха македонците HARDFACED. В стегнат 30 минутен сет, те подгряха феновете с тежки и агресивни харкор рифове, и гърлените ревове на двама вокалисти. С изключение на няколко фена, публиката остана статична, явно пазейки сили за това, което предстоеше.

HARDFACED вземат участие заедно с LAST HOPE и в компилацията „Balkan Hardcore 2013", която всеки имаше възможност да закупи от щанда с мърчандайз, на символичната цена от един лев и така да подкрепи тази сцената.

В 22:20 часа на сцената се качиха родните хардкор любимци LAST HOPE. Започнаха с парче от излезлия наскоро сплит с VENDETTA. Звукът нe беше добре настроен, което в началото отне малко от мощта на тази невероятна банда. Другото, което пречеше да се насладим максимално на това, което ни поднасят момчетата от LAST HOPE, беше човек от публиката, когото бих описал с много и различни епитети, но ще се въздържа. Същият явно не знаеше защо е на този концерт и с агресивното си поведение се опитваше да развали вечерта на всики. Дори си позволи да замери групата. Фронтменът на LAST HOPE, Александър Бояджиев, запази спокойстие и концетърт продължи, но след като се видя, че ще има още проблеми, групата помоли охраната да се намеси адекватно. След това вече броят на хората, които се забавляваха пред сцената значително се увеличи. Започнаха stage diving- и и circle pit-ове. Сашо даваше микрофона на верните фенове пред сцената, които с цяло гърло и сърце помагаха с вокалите. По традиция на „Under the flag", публиката беше приканена да се раздели на две за wall of death. На „In your face" с вокали се включи Димитър Савески от HARDFACED. На сцената се качи и Billy Koloff от група NEBULA, за да забие с LAST HOPE парчето „Karmageddon" от последния им албум „More than ever". След като изпълниха „Fuck Police", LAST HOPE слязоха от сцената и ни оставиха в очакване на големите BIOHAZARD.

BIOHAZARD започнаха ударно със „Shades of Gray". Billy беше научил за всичко, което се случва в нашата държава и извика от сцената „оставка" на чист български. Също заяви ,че не уважава държавата България, но уважава нас българите и ни подкрепя.

Но нека се съсредоточим върху това, с което радваше нашите уши и сърца от сцената. Второто парче за вечерта oт BIOHAZARD беше „Urban Discipline", на което вече всички скачаха, както пред сцената така и от нея. Имаше отново проблем със звука и най-вече този проблем се отразяваше на китарата на Bobby Hambel, което го вбесяваше, но това не се отрази на енергията, с която групата изпълваше „MIXTAPE 5". BIOHAZARD ни зарадваха с парчета от първите си три албума, едноименния „Biohazard", „Urban Discipline" и "State of the world address".

От полседния им албум „Reborn in Defiance" в сетлиста за вечерта присъстваха само "Reborn" и „Vengeance is Мine". И публиката, и групата искрено се забавляваха, а за истиските фенове на BIOHAZARD тази вечер беше едно излючително изживяване.

След като изпълниха "Punishment" и "Hold my own", Biohazard слязоха от сцената, но публиката не спря да иска още от тях. Желанието на всички бе удовлетворено, като последният удар за вечерта беше нанесен с "Five blocks to the subway". След концерта Bobby и Scott Roberts слязоха при феновете, а Billy застана зад щанда с мърчандайз. Така всеки имаше възможност да поговори и да се снима с тях, което показва колко искрени и отдадени на феновете са тези музиканти. След концерта, останахме удовлетворени, заредени с много енергия и с надежда, че скоро отново ще можем да се срещнем с BIOHAZARD.

Репортаж: Ивелин Бочуков
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия BIOHAZARD, LAST HOPE, HARDFACED