Рядко оставам без думи, но ето че този концерт е един от малкото такива, които ме оставят безмълвна .

Това е третият път , в който Peter Tagtgren посещава България, изнася смазващ концерт и печели все повече сърцата на феновете.

Всичко около събитиетето вървеше гладко и витаеше информация, че концерта ще е разпродаден. Когато пристигнах пред "Mixtape 5", 15 минути преди началния час видях, че хората все още влизаха в клуба.

Към 20:30 на сцената се качи българската съпорт група DIABLESS, които дадоха началото на „END OF DISCLOSURE Tour 2013" в София. Те са поредната кадърна група, която освен че се хареса на публиката, успя доста стабилно да я „подгрее", както и да спечели нови фенове. Докато DIABLESS се вихриха на сцената се случи нещо прекалено учудващо, не съм сигурна, че преди българска съпорт банда е имала такъв кристален и чист звук!!

През това време залата се пълнеше с бързи темпове, което накара DIABLESS да се почувстват по-комфортно и да свирят със самочувствие.

След около половин час българската банда отстъпи мястото на HATESPHERE. Признавам си, не съм запозната с тази група, даже за пръв път ги чувам. Така, че няма да се правя на оборотна и да разтягам излишни локуми. Само ще споделя това, което видях! Тези момчета буквално ни отвяха главите с бруталния си траш примесен death и core елементи. Българската публика не остана по-назад и все сформираше нестихващо пого, даже и wall of death успяхме да видим. Не съм си и представяла, че на такова тясно местенце може да се прави wall of death, обаче с желание всичко се получава. Наистина изпълнението им беше зверско, а бандата определено остана доволна. С „наздраве" на български и снимка за спомен, датчаните се сбогуваха с феновете.

И докато часовникът тиктакаше и отброяваше минутите, в които на сцената ще се качат HYPOCRISY, залата се пълнеше с бесни темпове.

Г-н Tagtgren, превърнал се в един от любимците на българския фен, беше посрещнат с бурни скандирания „Пешо". Той на свой ред показа колко титаничен музикант е, въпреки че работохолизмът вече личи по лицето му.

Още с началото дойде и една ударна доза шведски death metal – „End of Disclosure" , „Tales of Thy Spineless" , „Fractured Millennium", „Valley of the Damned", „Left to Rot"

И тук някъде г-н Tagtgren промълви само: „Ето защо обичам това място ". Тези думи жегнаха и най-студеното и кораво сърце. Как след такива думи човек да не откачи (в добрия смисъл)? Предполагам и героите от първите редове са усетили този свръх ентусиазъм на гърба си. Публиката наистина беше във вихъра си и само дето не разруши Mixtape. Това определено ни беше едно от най-добрите представяния като публика. Сигурно не са много моментите, в които Tagtgren остава безмълвен и не може да вземе думата от скандирания!

От новия албум чухме още „The Eye" и „44 Double Zero", не мина и без класики като „Roswell 47". Извънземните за кратко се скриха от погледите на публиката, но всички знаехме, че е прекалено рано това да е края. Все пак още бяхме живи, a HYPOCRISY не оставят оцелели. И ето те се завърнаха на сцената за апокалиптичен бис. Ajusting The Sun, Ereaser и The Final Chapter успяха да изцедят и последната какпа енергия останала у феновете.

Доказан професионализъм носещ името HYPOCRISY! В това се уверихме всички за пореден път. И колкото пъти да ни гостува Peter Tagtgren, толкова повече няма да имаме търпение за следващата среща!

Репортаж: Гергана Попова
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия HYPOCRISY, HATESPHERE, DIABLESS