Ако се чудите защо SABATON продължават да идват, то отговорът e именно миналия концерт. Ако пък се питате, защо промотърите продължават да ги канят, отговорът отново e това. Самият концерт започна абсолютно навреме, точно в 19:00 часа на сцената се качиха Wisdom. За съжаление те бяха ощетени, както от качествена (по-скоро нормална) светлина, така и от хубав звук.

За щастие, поне бяха приети много радушно от публиката. Феновете, които бяха окупирали мястото пред сцената, доста дивяха и накараха унгарците да се чувстват комфортно на сцената. Знаете обикновенно как се възприемат малките съпорт групи.

Wisdom от своя страна показаха много хъс, много професионализъм и стояха много уверено на сцената. На унгарците им беше отредено да свирят точно 30 минути, ето защо в 19:30 вече сцената се приготяваше за ELUVEITIE.

За ELUVEITIE мога да говоря много, но няма да се отплесвам, макар че имам сантимент към тях. Te се появиха на сцената някъде около 20:00 ч. Кой да гледа часновници, когато си на първа линия и чакаш за да размяташ коси на песните им.

Швейцарците откриха с „Helvetios". Последва „Luxtos", солидна доза от здрав фолк метъл. Няма как просто да стоиш статичен и да гледаш.

За съжаление на сцената липсваше Anna Murphy. По-рано ELUVEITIE обявиха, че тя ще пропусне турнето заради заболяване. (Стискаме й палци да се възстанови възможно най-бързо.) Въпреки това, Chrigel ни убеди, че ще дадат 100 % от себе си тази вечер, за да компенсират липсата й.

Той не пропусна и да благодари на всички, които са били на before party-то в столичния бар RockIt. Както и на всички, които са в залата макар, че утре е работен ден. Защото благодарение на феновете си те могат да правят това, което обичат.

ELUVEITIE направиха скок към 2010 с изпълнението на „Thousandfold" и отново се завърнаха към песните от последния си албум „Helvetios".

Chrigel постоянно сменяше музикалните си инструменти, пееше и свиреше като истински магьосник.

Останалите го следваха и постоянно се взираха в публиката със задоволство.

„Santonian Shores" , „Inis Mona", „Neverland", човек не знае дали да скача и дивее , или да се впусне в бурни танци. Няма и да споменавам каква реакция предизвика „Inis Mona" у хората.

На Chrigel не му стигаше мош пита, който се вихреше и поиска да се направи по-голям и по-брутален.

Определено остана доволен и не само той. Всички от групата се радваха и си личеше как дават всичко от себе си.

За мое огромно съжаление „Havoc" беше последната песен от ELUVEITIE. Събраха се всички, прегърнаха се и се поклониха на публиката.

Оттук нататък мога да се надявам, когато се върнат да са с Anna и най-вече да бъдат хедлайнъри.

Отеглих се на седлаките, за да наблюдавам SABATON шоуто, което следваше.

Самото им излизане беше много тържествено. В зоната на фотографите, членове от Panzer Battalion Bulgaria развяваха „сабатонски" трибагреници, а от колоните звучеше „The Final Countdown". Минутка по-късно шведите вече бяха поели своя „The March To War", а залата щеше да се срути от крясъци и подскоци. Ударната доза „Ghost Division", „Gott mit uns" и „Carolus Rex", бяха достатъчни на Chris Rörland и Thobbe Englund да разберат с каква публика си имат работа. Par и Joakim също остнаха без думи, макар това да им е 4-то гостуване. Честно казано това бе най-доброто ни представяне като публика пред SABATON.

Атмосферата, която феновете създадоха беше невероятна. Самият Joakim сподели, че за над 120 концерта, този е с най-шумната и луда публика.

Танковата бригада направиха страхотен жест към своите фенове! Оставиха ги на 2-3 пъти да избират кои песни да бъдат изпълнени. Едната битка беше между „Attero Dominatus" и „Into The Fire", е „Attero Dominatus" спечели.

Thobbe Englund показваше завидни умения по български език, а Joakim след всяка една песен говореше за феновете и за всичко онова, което ставаше в Универсиада. Една от малко държави, в която той не може да вземе думата и трябва да каже на публиката да замълчи.

Наистина не мога да опиша атмосферата, която цареше вътре. Chris и Thobbe, стояха и не можеха да повярват какво се случва. Със сигурност не бяха присъствали на подобен концерт.

Групата от своя страна пък изпълняваше, както обичани класики така и нови песни от „Carolus Rex".

Истинска изненада беше изпълнението на „The Hammer Has Fallen". Joakim седна зад един клавир, който му беше донесeн на сцената и призова всички, които имат запалки или телефони да ги извадят . Стотици светлинки замъждукаха в унисон с „The Hammer Has Fallen".

Шведите изпълниха и „A lifetime of war" на родния си език. Песента отоново бе избрана от публиката.

Чухме И „Swedish Pagans", „The Art of War", „Primo Victoria" и разбира се „Metal Crüe".

Наистина групата даде всичко от себе си, за да останат родните фенове доволни. Е може и да има някой недоволен, такива винаги има, но наистина концертът беше невероятен.

Беше ми много интересно да видя SABATON след драстичните промени, които се случиха. Групата изглежда страхотно, има синхрон в тях, все едно цял живот са били заедно. Радостна съм и от факта, че отново успях да се насладя на Snowy Shaw, за пореден път се убедих, че е невероятен музикант.

Много добър концерт, изключителна публика, неверятни ELUVEITIE и SABATON. Единственото нещо, което ме издразни, но това няма нищо общо с концерта е цената на бирата. 3 лв. за 1 кен! Tова ми се вижда, като обир, а да не говорим че на хладнилниците имаше 20 различни цени!

Но всичко останало беше повече от чудесно.

Репортаж: Гергана Попова
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия SABATON, ELUVEITIE и WISDOM