SEA OF BLACK FESTIVAL се състоя преди две седмици, но тръпката още ни държи - шега няма. Разкази коя банда е била по-яка, припомняне на случки от пътя, от афтърпартито, възобновени контакти, стари приятелства с нова емоция, нови приятелства без задръжки, никакви предразсъдъци, стари любови, нови гаджета... изобщо-само позитиви. И най-важният и неизменен компонент за един летен фестивал – яката музика! Тя остава завинаги.

Не очаквам да видя всички лица, които срещах през 90-те, когато в Бургас имаше ежегоден фест, променял името си през годините, но винаги с една концепция – здрави български банди и тук-таме някоя чужда, ако изпадне възможност. Но част от тях са пак там 10 години по-късно. Има и много нови, разбира се. Интересна среща на поколенията.

Изиграваме си лоша шега с обилна почерпка с гостите от Австрия ZOMBIE INC. и любезните домакини от Бургас предната вечер преди фестивала, т.е. на 16 август. На 17-ти зомбитата са на линия дори преди уречения час за саундчек, но до моето замъкване до Летния Театър в града ще мине време. Мъъъка...

Все пак, там съм малко след началото. Мястото е далеч от пълно, но пък е твърде рано, а освен това си е голямо. Първата тройка смелчаци, които ще открият феста, докато той широко е отворил врати и чака хората да се посъберат са DEATH SQUAD, CLAYMORE и OBSIDIAN SEA. Коя от коя по-различни. Но така или иначе хардкор, блек и дуум, каквито представят те в този ред, са само част от стиловете, които предлага програмата на това първо издание на фестивала. Първо, но чувството е като за поредното, за продължението на традицията. Да това е така, макар и в афиша да има повече нови банди, отколкото стари, които евентуално са били наоколо по онова време и дори някои от тях са участвали на легендарния фест, за който не спряхме да плачем повече от десет години.

COPROSTASIS, които свирят около 17:00ч. също са от свежите попълнения в родната ъндърграунд сцена. Модни диктатори и пропагандатори на „не се взимай на сериозно" градска субкултура, те водят силна агитка от София. И те, и последователите им не намират нищо лошо в сочените като упадъчни навици на съвременната алтернативна младеж – секс, наркотици и рок енд рол. Същите пороци, заради които и дядовците им са били гледани с лошо око. Някои неща не се променят. Само дето сега има повече скачане по, на и върху главите, а и на музиката са давани много и различни стилови определения.

За Иво Манчев (барабани) и компанията от Дупница, позната като SCAPEGOAT, тази сцена и този град имат по-различна стойност и смисъл. Култовата банда ще излезе след 17:30ч. и в публиката ще види миналото в лицата на старите приятели на скамейките на театъра, което в случая е и настояще. Взаимен респект, малко носталгия и малко сантимент са спойката между тях и публиката и там е тайната на това защо част от публиката ги посреща истерично. Кулминацията е излизането на сцената на Росен „Грузинеца" (NECROMANCER) за парчето „Shadow Over Innsmouth" от култовия (повторението е нарочно) им албум "Starred" от 1994-а. Хубаво е да си част от историята на златните архиви на българския ъндърграунд, но пък е и малко подтискащо да осъзнаваш, че си връстник на нещо, което наричаш „архив". Ха-ха, всъщност не е толкова страшно. Разбирам го като си говорим с Манчев на афтърпартито. Той приема фактите хладнокръвно. Не и свиренето на живо обаче. Емоцията там е силна, дори 20 години по-късно. Вижда се, докато свирят, признават я и усмивките им в края на сета. Появата им на феста е знаменателна и моментално извиква въпросът: „А къде са NECROMANCER?" Да, къде са? Ще ги видим ли на SEA OF BLACK FESTIVAL 2014? То като се е започнало със събиранията на стари банди, дано вълната подбере повече от тях.

Тя ни носи и плевенската дет/грайнд бригада CORPSE. Да, съвсем сериозно – CORPSE се завърнаха и да се надяваме не само за един концерт. „През февруари 2014г. ще си дойда в България и ще записваме нов албум.", коментира постфактум Иво „Иваша" – вокал на бандата, който работи като татуист зад граница. Дори хлапетата, които не са били родени в началото на 90-те, когато CORPSE забиваха така адекватно на времето, въпреки географското си местонахождение, се сгъват от кеф пред сцената. Кратки класически тресни, мощни вокали и твърдост на сцената – това са старите кучета. Какво по-подходящо място за разпространение на диск компилацията с десет български банди „Murder Sound Extreme Compilation", която издава именно барабаниста на CORPSE Иво „Джипа" чрез Murder Sound Studio и фенизна от близкото минало „The Other Side".

Още малко Плевен, Бургас и леко Холандийка със S.I.M.B. Без значение, че един от основните организатори на фестивала пее в SATAN IS MY BITCH, те също имат строго ограничено време като останалите банди и се съобразяват с това. Така и така са съвсем нова група, която педи няколко месеца изкара кратък дебютен диск, тъй че успяват да забият всичко, което са си наумили. Тежък стоунър с вокали от „Бабата", изпети с лекота и без никакви сценични, а още по-малко и мускулни трески. Той от самото начало културно приветства тълпата с типичното „Йебанйееееееее" и после ни пее за любовници на дявола, за самотни нощи, но и че в крайна сметка все още шава, "I'm alive, I'm alive..."

Голямо нещо е българо-холандската дружба. GET SOME! са поредното доказателство, което избухва шумно около 20.00ч. Какво се наблюдава на сцената: нашият „Свен" (Светльо - сигурно го помните от BROTHERS IN BLOOD) се е събрал с новите си съграждани-холандци, свирили в I REJECT. Забиват висока класа хардкор. Естествено, не липсват синг алонгс, импровизирани мятания от невисокия подиум, с изтласкване за нещо подобно на крауд сърфинг. Голяма радост.

После малко по-сериозно с признатите вече като йекстра инструменталисти CENTER. По тяхно време вече е тъмно, светлинното шоу е динамично като музиката им, а вместо вокали се чуват крясъци на удоволствие от публиката, която едва издържа да не натроши сцената, за да се добере по-близо до музикантите. Да, те са магнетични. Такива са и момчетата от SHOCK ABSORBER. Гостите от Гърция вече са намазали от гостоприемството на Бургас и ги виждам как едва дочакват реда си, ама толкова много им се свири. Усетили са позитивни вибрации от тълпата още преди да са на сцената. Колегите музиканти от другите банди също са има казали „добре дошли" по всякакви невербални начини. Така се разбираме ние метълите – без думи. Както съм и предположила - на нашата публика доста й се нрави PANTERA/DOWN стилистиката на SHOCK ABSORBER. Но пък и Mihalis (вокали) се раздава, 'дет се вика - като за последно.

То изобщо никой не се щади на това събитие. Или почти. Има и хора, които си прекарват лееееко, но дори и така емоции не им липсват.

Как мислите са посрещнати THE REVENGE PROJECT? Местната гордост е тук, за да мачка. Така и ще стане. Силни са на живо и за пореден път този факт няма как да се оспори. Явно мело дета им е мислен с лекота, за да го свирят с такъв лежерен откос и да „влиза" така леко при слушане.

Никой все още не знае, но другите бургаски метъл герои VRANI VOLOSA са включили нова песен в сета си от общо пет. Звучи като чели тя ще поведе бандата в нова посока, или не. Ще видим. Иначе слънца, крушения, вятър в косите – много морско, много епично... и доста далечно от декадентското, кърваво, долно и мръсно шоу на следващата и последна формация ZOMBIE INC.

Австрийската олдскуул дет метъл банда има фронтмен, с какъвто малко могат да се похвалят. Това е добрия стар познайник El Cochino или Martin Schirenc (PUNGENT STENCH, HOLLENTHON). Че кой не иска да бъде сдъвкан от Martin Schirenc? И не само от него, и останалите в бандата си ги бива. Много ще ви разсея от темата, ако започна да обяснявам в колко други групи и проекти свири всеки един от членовете на ZOMBIE INC. Начинът, по който изпълват сцената с присъствие е забележителен. Зомби маските и големия зомби бекдроп са само визуалната част на онова, което музиката и текстовете рисуват – филм на ужасите с нотки на сарказъм и с много черен хумор. Точно такива са и Martin, и другите четирима от бандата – Gerald, Martin A., Wolfgang, Florian. Разбра го всеки, които дойде и на якия купон след концерта в местен рок бар... А който успя да си тръгне цял - може и да разкаже, 'щото ние не помним много...

Акредитирания за Rocklivebg.com човек на име Владо казал „няма да мога" да напиша репортаж от събитието, за което е поел ангажимент. Поне подаде снимки, за което сме благодарни. Но така не е готино да се постъпва.

Това е то, SEA OF BLACK FESTIVAL, година първа е в историята. Дано догодина по това време четете репортаж за година втора.

Между другото, нали разбрахте? Само преди 3-4 дена Schirenc обяви официално завръщането на емблематичната си оригинална банда PUNGENT STENCH! Така че, мили деца, оглеждайте се и душете за THE CHURCH OF PUNGENT STENCH.... Те идват....

Текст: Албена Цолова-Бета
Снимки: Владимир Георгиев

 

Вижте още:

Концертна галерия SEA OF BLACK FESTIVAL