Ето, че след 8 години щяхме да имаме щастието да видим отново на родна земя траш машините Testament. И за разлика от тогава, когато изпълнението им започна половин час по-рано, този път всичко се движеше по часовник и нямаше опасност някои да пропусне изпълнението им. Сетлиста включваше няколко парчета от последния им много силен студиен албум – Dark root of the Earth, парчета от Gathering, може би, заради завръщането на Стив ДиДжорджио в състава, както и някои стари класики. Всички условия за перфектен концерт или пък не?

Началото на концерта започна с изпълнението на Downslot. Определено организаторите от Loud Concert се бяха справили отлично със задачата за избор на съпорт банда в тяхно лице. Да си призная преди концерта не ги бях слушал и не знаех какво да очаквам. Е това е било голяма грешка, защото групата определено заслужава внимание. Въпреки, че почти цялото им изпълнение премина пред полупразна зала, си личеше, че спечели сърцата на публиката.

Ето, че дойде време за Testament! Залата почна бавно да се пълни и пространството пред сцената почти се изпълни с хора, други заеха седалките, всички трескаво чакащи първите акорди или времето когато нещо жестоко се обърка. Защо? Защото явно имаше един човек, който определено не искаше да слушаме Testament. Озвучителят, явно не разбрал смисъла на "If it's too loud, you're too old" („Ако е прекалено шумно си твърде стар"), беше усилил звукът толкова, че този път може да преглътнем факта, че на някои парчета не можеше да се познае какво се свири, защото просто главата започваше да те цепи, ушите почват да пишат и се чудиш, дали този идиот зад пулта няма се опита да усили, ей така просто за да види, дали залата ще издържи.

Не случайно, имаше хората, които си тръгнаха след първите няколко парчета. Определено феновете не заслужаваха това, защото още от първата песен – We will rise – си личеше колко нахасъна и кипяща от енергия е публиката. Всеки припяваше песните, не липсваха и типичните мошпитове – по един от ляво и дясно, като от време на време се сливаха в едно цяло. Групата също усети тази енергия и се раздаде на максимум, но явно така и не разбра за ужасния звук, за съжаление.

В крайна сметка да се надяваме, че ще имаме шанс да ги видим поне още веднъж, като този път всичко ще е както трябва и ще можем наистина да се насладим напълно на едни от най-великите траш групи – Testament.

Автор: Димитър Тодоров
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия TESTAMENT и DOWNSLOT