След като мислите ми отлежаха един ден и поработих (няма как, трябва и да се работи) и осмислих ситуацията, достигнах до няколко извода.
Факт, е че доста хора са много разочаровани от липсата на Anselmo на METAL ALL STARS, самата аз нямах търпение да го видя и да чуя 2-3 песни на Pantera. За жалост той не дойде и не се знае ясната причина. Cronos и Nick Menza също не се появиха. Организаторите на самия формат (не българските промоутъри "Loud Concerts) така и не осведомиха феновете навреме и по правилния начин. Така и не видях нормално изявление от тяхна страна. Единствено това пуснаха на страницата си във facebook:

"Metal All Stars fans unfortunately we cannot now comment on the Phil Anselmo non-appearance except to say that we regret that he was unable to accompany us as planned."

Това ме подсеща, че допреди няколко месеца имаше скандал около австралийския Sоundwave и си мисля, че явно подобни тип продукции са си доста рискови. Както се казва, работата е малко трън в гащите.

В крайна сметка, когато имаш 20 човека, които трябва да пътуват, да синхронизират ангажиментите си и да се разберат с мениджъри итн. - все има нещо, което може да се обърка. И накрая най-ощетени остават феновете.

Цялата ситуация говори за недостатъчна предварителна подготовка от страна на официалния организатор на формата.
Друг голям минус, който отчитам е недостига на бира. Да свърши бирата на подобно мероприятие е направо немислимо! Тук обаче ми изниква един въпрос (предполагам и с вас се е случило тогава). Защо когато се редиш за бира и ти кажат, че е свършила, с блуждаещ поглед ти предлагат и от другия асортимент напитки. Разбирам, че напитките са сред спонсорите на фестивала (и щандовете са техни), но точно това беше доста отчаян ход да ги продават. Ако не е било така вероятно мнозина просто сме останали с такова впечатление.

Друг минус е от музикална гледна точка - разминаванията на китаристите по време на песните, личеше си, че им е трябвало още малко репетиции. И звукът на моменти (поне от моята позиция) беше доста лош.

И още нещо! Хора разбирам, че не можете да не пушите, но не го правете в абсолютно забранена зона. Още повече, че по време на паузите постоянно се въртеше ммолба, че пушенето в залата е забранено. Една зала имаме, нека я пазим, за да не останем и без нея.
Сега към самото събитие, около 18:00 часа на сцената се качиха родната гордост ODD CREW и се представиха завидно добре. Забавно е когато чуеш хора в публиката да казват, че не са очаквали и нещо по-различно. Публиката ги посрещна с бурни аплодисменти и куфяха с тях близо половин час. Личеше си, че момчетата също се забавляват искрено на сцената и дадоха всичко от себе си.

След тях на сцената се качиха DEATH DEALER, които мен лично не ме впечтлха с абсолютно нищо. Някаква нещастна симбиоза межу MANOWAR и JUDAS PRIEST. Със сигурност феновете на JUDAS са останали прятно изненадани от приликата на Sean Peck с Rob Halford, но се съмнявам че болшинството бяха дошли за това. Малко извън темата но, Sean Peck e име, което достойно би седяло до афиша с музикантите, тъй като е основния вокалист в CAGE. Факт, който много хора не оцениха.

Същинската част на фестивала дойде към 20:00 часа. На сцената се появи Kobra Paige, която за няколко часа се сдоби с прякора „метъл Шакира". Kobra изпълни "Kings of Metal", "Fear of the Dark" и авторското си парче „50 Shades of Evi". Бих казала, че Paige има излъчване и някава харизма, която те предразполага да се радваш на изпълнението й.

След кратка пауза се появи Brian Fair от Shadows Fall. Може би той не е толкова познат из родните ни ширини, но определено остави голяма нотка на интерес в по-екстремните фенове. От него чухме „The Light That Blinds", „What Drives the Weak" и „Thoughts Without Words", все песни на Shadows Fall.

След поредната пазуа г-н Dirkschneider, разпали леко заспалите страсти в залата. Макар, че ни гостува преди месец, хората го посрещнаха с огромен ентусиазъм. Чухме "Animal House", "Metal Heart" и "Balls To The Wall". Не е нужно да казвам как всички пееха и подскачаха. Тук трябва да спомена, че нямаше да бъде лошо на екраните да бъде показвано или съобщавано кой ще е следващия изпълнител, който ще се качи на сцената. Поради тази причина имаше хора, които изпускаха сетовете на любимците си.

Следващото име, което подпали феновете събрали се в Арена Армеец беше без съмнение „Max Cavalera". За жалост на всички, точно тогава озвучаването беше просто ужасно. Самия Cavalera звучеше много глухо и отнемаше известно усилие да се разбере какво пее. Иначе по това, което успях да чуя първата песен беше класиката на SEPULTURA "Refuse/Resist". След нея последваха песни на Soulfly - "Eye for an Eye" и "Back to the Primitive".

Дойде ред и на Joey Belladona, който като че ли малко усмири ентусиазма на публикта, който преди това Max Cavalera бе разпалил. Чухме "Madhouse" и "Medusa" на Anthrax, и кавър на T.N.T. Трудно е да не посоча, че Joey демонстрира върховна вокална форма.
И ето, че дойде ред и на Zakk Wylde. Той бе посрещант с бурни аплодисменти и скандирания. Доста намусен и неконтактен той се зае веднага с това, което прави най-добре, а именно да опъва струните без никаква милост. Всички знаем, че е виртузен и доказан китарист, но доста скучновато ми дойдоха няколкото му сола, особено когато са в началото, средата и края на песента.

Zakk наблегна на сабатски класики "Into the Void", "Fairies Wear Boots" и "N.I.B." и една песен на Blаck Label Society – „Stillborn".
Отново последва пауза, която някои хора май възприеха като край на събитието, но все пак това не беше края.
Max Cavalera, Joey Belladona, Brian Fair, Kobra Paige и Zakk Wylde се върнаха на сцената за по един бис. Чухме съответно Roots Bloody Roots в изпълнение на Max Cavalera, Man on the Silver Mountain в изпълнение на Joey Belladona. Bark at the Moon в изпълнение на Brian Fair, която едва разпознах защото озвучаването беше лошо. Kobra Paige изпълни две песни Kill With Power и Symphony of Destruction, а Zakk Wylde изсвири и изпя War Pigs.

Всички очакваха музикантите да се върнат на сцената за един общ jam session, но такъв нямаше.
Светнаха лампите и хората разбраха, че е време да се прибират по домовете си. Концертът оставки привкус за недовършеност. Може би бе редно музиакнтите да се качат и да си вземат довжидане с феновете си.

Още много ще се изговори за този фест и много страни ще бъдат обвинявани и сочени като виновници за каквото и да е. В крайна сметка много хора останаха разочаровани, че не видяха някои от любимците си. Ние можем само да оставим една отворена скоба за следващия Loud Festival, а съветваме Вас феновете да следите новините около METAL ALL STARS в останалите държави, защото ще се уверите, че може и да е по-зле.

Автор: Гергана Попова
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия METAL ALL STARS 2014