Не мога да се похваля, че съм посещавала много фестивали най-малкото, защото не съм особено голям фен на фестиавлната атмосфера. Не ме влекат палатките, миризмата на скара, наличието само на бира, няколкото сцени и невъзможността да гледаш всичко, което искаш. Вероятността да завали дъжд и да газя в кал, и да съм на платка също не ме влече особено, ако е в продължение на три дни.

Мога да кажа, че с възрастта ставам доста претенциозна и ако нямам най-елементарните удобства, от които повечето хора са готови да се откажат за 3 дена, никъде не тръгвам.

Rockstadt Extreme Fest ми привлече вниманието от към списък с групи и близоста му до България.

Казах си: „Майната му, ей я къде е Румъния, тръгвам! Куп приятели се натоварихме на колата и потеглихме към Рашнов на 14-ти рано сутринта. Оказа се, че пътя+паркинг по градчетата + таксите за преминаване на дунав мост и винетката за Румъния ни излезе 52 лв. за 4-ма човека.
Колкото до цените на билетите Rockstadt Extreme Fest, варират според периода, в който бъдат закупени.
В периода от 01.09 – 08.09.13, билетите бяха по 30 лв. От 09.09 до 31.12.13 , цената им се „покачи" до около 44 лв. От 01.01.2014 до 13.07, билетите струваха 57 лв, а в деня на фестивала около 65 лв. Имаше и специален ВИП билет (за около 110 лв.), който ти дава право на Meet & Greet с всяка група, осигурява достъп до бекстейджа, тениска и билет за следващото издание на фестивала! Предварително си бяхме резервирали стая в хостел в съседно градче, не беше лукс, но беше чисто, приятно, евтино, в близост до феста и имаше така исканите от мен елементарни удобства.

Оставихме багажа и се запътихме към мястото на провеждане на фестивала. Оказа се, че може да се паркира спокойно. Самото място се намира в подножието на крепостта Рашнов и e точно между борова гора и грайградски път, има обособена полянка достатъчна да събере сцена, бекстейдж, втора по-малка сцена, огормно място за публиката, място за ядене, пиене и павильончета.

Оттук идва и изненадата ми, влизаме охраната не ни пребърква като престъпници, оглеждат само дали имаш гривна. Втората сцена е в обособена шатричка с място да седнеш и да ядеш. Естествено жетонната система отново е в ход и няма особено чакане по опашките.

Освен бира можеш да си купиш кафета, фрапета, фрешове, смутита, капучино, чай – топъл и студен, други безалкохолни, както и алкохолни коктейли. Храната освен скара, която представляваше пържоли, можеше да си закупиш супи и ястия готвени на място (имаше опции и за вегетарианци), салати, домашни сладки. Определено останах много впечатлена.

Първата група, която успяхме да видим през този ден е Fleshgod Apocalypse (забавихме се доста заради лошия трафик в Румъния). Не бяха лоши, но не ми се видяха кой знае какво. Облечни в черни фракове, на фона на симфонични мелодии, харш пеене и женски оперни вокали, определено успяха да раздвижат присъстващите. Лайн чекът за толкова сложна група се оказа недостатъчен и през по- голямата част от изпълнението им звукът все още се нагласяше. Определено останах впечатлена от изпълнението им

Не мога да кажа същото за Belphegor.
Гледла съм ги и преди, но този път просто нещо не се получи. Не съм си мислела, че група от този стил и ранг може да ме оттегчи до толкова, че да се замислям да си тръгна. Не знам, сигурно е въпрос на вкус, а може би и дългия път си каза думата. Съвсем чесно обаче изпълнението им беше скучно.

За сметка на това Obituary ми върнаха живеца. Не ги бях гледала досега и определено не останах разочарована. Доказаните класици в жанра, които определено знаят как да насочат енергията от сцената към феновете, заслужават хедлайнърската си позиция. След тяхното изпълнение умората взе превес и се запътихме обратно към пансиончето.

На 15-ти се разходихме из местните забележителности в Бран и Рашнов, някои оставихме за следващият ден, защото времето ни притискаше. Освежихме се и към 18:00 часа се запътихме отново към феста.

На сцената излязоха румънската група God. Определено знаят как се прави шоу и ще е много скромно, ако кажа че ме впечатлиха, защото направо ме отвяха. Ако си падате по Barbarian Folk Metal и не сте ги чували, моля, поправете тази грешка!

Mors Principium Est не успяха да впечатлят местната аудитория. Нещо не им се получи, незнам защо. Прекалено техничния им стил дойде доста не на място след фолк изпълненията на God. И по време на тяхното изпълнение публиката не се раздаваше толкова.

Следващата група, която трябваше да излезе на сцената бяха Rotting Christ. Макар, че бяха туко-що пристигнали и уморени от дългия път, се качиха веднага на сцената и пометоха всичко живо. Класата на гръцките титани е неуспорима Румънците имаха щастието да чуят на живо и песента на собствения си език „Cine Iubeste Si Lasa".

Радвам се, че и аз имах това щастие. За Rotting Christ ще завърша с това, което Jonas Renkse от Katatonia каза за тях: „Харесаха ли ви Rotting Christ?" Публиката отговори единодушно с да. „Значи отвсякъде звучат невероятно!"

Дойде ред на самите Katatonia. За техен лош късмет точно за тях започна да вали, не порой, но достатъчно да те намокри. Скрихме се под шатрите и зачакахме да спре да вали, но за да не изпускаме изпълнението на шведите, заехме маса, която има видимост към едната видео стена. Да! Имаха и две видео стени, които излъчваха през цялото време какво се случва на сцената, дори и на „по-малкте" групи, не само на хедлайнърите. Не се заблуждавайте, че това е фест с огромни мащаби. Мащабите са съвсем скромни, по-малки от Каварна, но подяволите за всичко беше помислено!

Хората останаха видимо доволни от изпълнението на Katatonia, защото това им е първото гостуване в страната. Въпреки, че не бяха много подходяща група, която да излезе между Rotting Christ и Behemoth.

Във времето между Katatonia и Behemoth се изля буквално ад от небето. Брутален проливен дъжд, в продължение на 30 минути и то в 12 часа посред нощ, в този момент се биеш в главата, че си тръгнал с гуменки заради жегата през деня. Представяш си цялата кал, в която ще нагазиш и студът как ще те скове и ще ти попречи на изживяването.

Е, да ама не беше чак така. Студът се излекува с топличка супа, приготвенa на място в едни огромни казани на огън. А на всяко мястото,на което почнеше да се образува кал, ВЕДНАГА се постилаше слама и дървени стърготини. В това число и там където се развихря погото!
Да, дадох си сметка, че тук сме много назад и не знам кога ще стигнем до такава организация. И тук говоря за фест с по-малки мащаби, защото все пак групите си падат малко в underground-a.

Междувременно дъждът спря. Точно по график Behhemoth се появиха на сцената и стовариха цялата си мощ върху нас. Всичко беше като някакви библейки бедствия.. суша, потоп, и накрая BEHEMOTH. Дори и да не ви е любима група, няма как да не се впечатлите и да не изпитате един много странен респект, и просто да се поклоните пред мрачното величие, което излъчват . Мамка му, гиганти са!

16 август, макар че имахме още за разглеждане в околността се запътихме рано към фестивала. Искахме да гледаме Infected Rain, а те стъпиха на сцената в 15:00. Групата е чудесна и явно е доста известна в Румъния, защото бяха събрали страшно много хора. Lena определено е атрактивна и има страхотни гласови данни, би била подходяща за Тhe Agonist.

Talbot впечатлиха с това, че се състоят от двама човека, но никак не ми бяха по вкуса. Бавният стоунър-слъдж на естонците се хареса на много хора, но мен доста ме оттегчиха.

За сметка на това Siberian Meat Grinder и Born from Pain, макар въобще да не са ми по вкуса като стил музика, толкова ме впечатлиха, че не можех да остана статична. И двете банди заслужават внимание защото правят страхотно шоу.

Born from Pain бяха много впечатлени от охраната на феста. И не само те, а почти всички банди, както и ние – българската агитка!
Виждали ли сте друг път охранителите да помагат на феновете да правят stagedivе, да ги повдигат отпред пред сцената и да ги „качват" на вълната? Дори самите охранители няколко пъти направиха stagediving! За пръв път виждах такова нещо, даже и пожарникарите се бяха качили на пожарната кола и снимаха и се кефиха на това, което се случва на сцената!!

Skeletonwitch също приканваха хората да ръкопляскат на охранителите и отбелязаха, че дори в Щатите такова нещо няма как да се случи.
От друга страна Skeletonwitch бяха точно отва, което очаквах тежки траш елементи, които идваха съвсем на място, нищо че са доста различни от предната група. Успяха да подържат градусът на настрението!

За жалост обаче The Agonist, май оставиха повечето хора разочаровани. Не от инструментална гледна точка, самата Вики не е лоша певица, но просто НЕ Е за този стил. Тя крещеше, няма тази дълбочина за храш вокали. Личи й, че е по-скоро за power метъл. Ако The Agonist решат да сменят фронтдамата отново нека се замислят или за Lena, или да си вземат мъж.

Dordeduh бяха местната гордост, събраха страшно много хора и мърча им се изкупуваше като топъл хляб. Не споря, страхотни са, но по мое мнение не бяха в най-подходящия ден. Завършиме с траш ветераните Sodom, които бързо върнаха погото и отново покачиха градуса на забавление, който си го може си - го може дори и след 30 години.

Като цяло съм предоволна и пак ще посетя, не толкова заради групите, колкото заради организцията и отношението към феновете. Защото не зависимо колко брутална музика слушаме, ние не сме криминални личности, говеда или идиоти и отношението, което организаторите показаха е достйно за уважение и съпорт!
Ще се видим догодина Rockstadt!

Автор: Гергана Попова
Снимки: Никола Петрас

Снимки от първия ден на ROCKSTADT EXTREME FEST 2014

Снимки от втория ден на ROCKSTADT EXTREME FEST 2014

Снимки от третия ден на ROCKSTADT EXTREME FEST 2014