Имах удоволстивието да гледам Behemoth, миналта година, на фестивала Rockstadt в Румъния като хедлайнъри. След 21 април изпълнението им там бледнее в сравнение с това от София. За пореден път се убеждавам, че по-малко мащабните концерти се получават много по-добре, отколкото тези на фестивали. Каква е разликата ли?

Миналата година след като изгледах участието им, осъзнах колко яка група са и как задължително всеки един фен на метъл музиката трябва да ги гледа поне веднъж. И макар да съм ги гледала няколко пъти, сега направо ме изумиха. Behemoth са от тези групи, които всеки път гледаш като за пръв път и оставаш с отворена уста. Колкото и пъти да ги гледаш, след концерта няколко дни се опитватш да асимилираш случилото се. Да, точно това са Behemoth!

Като цяло концерът протичаше по обявения график и към 20:00 часа на сцената се качиха THAW. Момчета свириха около 40 минути скрити зад черни качулки, от които почти не можешхме да им видим лицата. Стилът им беше много интереснa на атмосферичен дуум и ярко изразен блек. Определено интересна музика, но не и за всеки вкус, защото на моменти доста доскучаха.

След тях на сцената се качиха BOLZER. Те определено имаха фенска маса, а и публиката доста се поуживи. BOLZER също разполагаха с 40 минути, в които да подгреят публиката за появата на хедлайнърите. Швейцарското дуо се справи успешно със задачата си, изсвирвайки песни от двете си EP-та. Можете да си представите колко са добри, щом имат фенска маса, а имат едва 2 Ep-та зад гърба си!.

А Behemoth, а Behemoth... Behemoth! Вече споменах какво ни причиниха, всъщност все още не мога да асимилирам какво направиха! Откриха с „Blow Your Trumpets Gabriel", отлично смразяващо кръвта сценично присъствие,! Безупречност, почти перфектна форма и нажежаваща димна атмосфера с аромат на тамян. Все едно не си на концерт, а на някакъв нечист ритуал!

Без излишни думи и благодарности, Behemoth препускаха из дискографията си. Чухме „Conquer All", „As Above So Below", „Ov Fire and the Void", „Christians to the Lions", „Ora Pro Nobis Lucifer" , а рогатият финал дойде с „O Father O Satan O Sun!".

Каквото и да кажа не би било достатъчно, за да може да се пресъздаде това, което BEHEMOTH демонстрираха. Не може да пресъздаде и атмосфеерата, която вреше и кипеше в MixTape5, но да BEHEMOTH, определено са едни от колоритните банди в момента! Не само заради музиката, клиповете, сценичното им присъствие, а заради атмосферата, която създават. Атмосфера, която те потапя и ставаш част от преизподния спектакъл.

Автор: Гергана Попова
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия BEHEMOTH, BOLZER и THAW