На 28 януари в зала Универсиада се състоя дългоочакваното от феновете събитие, оповестено още миналата година – концертът на SABATON, с участието на дивите финландци BATTLE BEAST и чаровниците DELAIN като подгряващи групи.

Може да се каже, че това беше концертът на изпълнените обещания. SABATON обещаха пред погледите (и сред скандиранията) на хилядите фенове в Каварна да се върнат на родна земя през януари (и да свирят песни от всичките си албуми) и го направиха. Организаторите от BGTSC обещаха разпродаден концерт и незабравими емоции и точно това се случи. Фенове се заканваха месеци преди събитието да докажат, че са сред най-преданите почитатели на шведската метъл машина по света (е, може би само поляците могат да се мерят с българите) и пълната, не - претъпканата! зала беше най-голямото изпълнено обещание на вечерта.

Точно навреме на сцената излязоха формираните наскоро BATTLE BEAST. За някои групата беше приятна изненада, за други по-скоро прелюдия, само отлагаща основното събитие на вечерта, но едно е сигурно – финландците не ни оставиха равнодушни. А и заслужават тотален респект, тъй като за няколко години постигнаха това, за което мнозина само мечтаят – спечелиха международното състезание за млади банди и участие на Wacken; наскоро издадоха трети албум; подгряват SABATON на настоящото им турне; закриват традиционния годишен сабатонски фест в родния град на шведите, Falun), и дори SABATON правят кавър на тяхно парче. Уау.

Водени от валкирията Noora Louhimo, с която феновете се изтрепваха да се снимат в паузите между групите, младежите разбиха с парчета като Far Far Away, Black Ninja, Madness. На моменти имахме чувството, че на сцената стои превъплъщение на Doro, и визуално, и като вокали. Най-приятната изненада е стилът на тази група – смесица между хардрок, хеви и пауър, която носи оригиналното звучене и духа на 80-те. Епоха, която самите финландци признаха, че обичат, след което ни призоваха да влезем в ритъм с танцувалната Touch in the Night. Твърде краткият сет на BATTLE BEAST завърши с Out of Control и пожелания за нови срещи.

След кратка пауза очите и ушите на феновете вече радваха атрактивните холандци от DELAIN. Сетът им (за радост на девойките в публиката) откри по мускули симпатичният барабанист, Ruben. Красотата не спря да се излива на сцената и един по един на нея се качиха и клавиристът Martjin Westerholt (създателят на групата, бивш член на Within Temptation), сексапилната, руса и зла китаристка Merel Bechtold, басистът с труднопроизносимо име, Otto Schimmelpenninck и, разбира се, чаровната фронт-дама на DELAIN, Charlotte Wessels.

Бандата явно е добре позната на българската публика, макар че не е била досега по нашите ширини – феновете разпознаваха и припяваха на редящите се едно след друго хитови парчета като Get the Devil Out of Me, Army of Dolls, Pristine, The Gathering. Charlotte не отстъпваше на Noora от BATTLE BEAST, вокалите й са също толкова чисти и безпогрешни. Стилът, обаче, е различен. DELAIN залагат на по - да го наречем -актуално, симфонично звучене и, не е за пренебрегване, атрактивна визия. Феновете на бандата в залата подивяваха, когато чаровната вокалистка благодареше на чист български за емоционалната реакция. Със закриващото,We Are The Others, DELAIN окончателно разсеяха съмненията дали са били удачен избор за подргяваща група на SABATON.

И така, след месеци чакане, усилено въртене на новия албум, редица подгряващи концерти и надъхващи подготвителни партита, за шведските машини най-после дойде време да се появят на сцената. В момента, в който зазвуча традиционното, откриващо сетовете на SABATON парче, The Final Countdown, последвано от The March to War, публиката вече тропаше нетърпеливо с крака, крещеше и вдигаше такъв шум, че Joakim Broden и компания излязоха на сцената с широки до ушите усмивки. Без излишни приказки SABATON откриха с един от абсолютните си хитове, Ghost Division, и залата се взриви. Последва To Hell And Back от новия албум на бандата, Heroes, излязъл миналата година и чак тогава Joakim направи опит да надвика крещящите фенове и да ни поздрави с добре дошли (някъде тук имах удоволствието да видя рок-кралицата на българската сцена, Милена, да развява доволно грива).

След краткото встъпление в новия албум шведите се завърнаха към класиките с едноименното парче от може би най-обичаната тяхна творба, Carolus Rex. Маршовият ритъм строи публиката на крака и не е нужно да казваме, че всеки в залата пееше с цяло гърло. Феновете не подозираха каква изненада ги очаква малко по-късно, когато SABATON дадоха възможност да избираме между шведска и английска версия на песен от същия албум, а именно Gott mit Uns. Разбира се, че бихме предпочели шведската версия, все пак знаем, че в близкото миналото бандата изпълняваше целия Carolus Rex на шведски (с което, между другото, добиха окончателна популярност в родната си страна). И така, демокрация в действие – Gott mit uns / Varan konung har talat...

Последва обещаната разходка из цялото творчество на шведите –от Soldier of 3 Armies от новия Heroes, през Art of War от едноименния албум, до 7747/Metalizer. Кратка почивка за бандата - Joakim си позволи да удари една бира на екс на сцената (подкрепян усърдно от българската публика) и атмосферата в залата стана толкова приятелска и задушевна, че без повече помайване шведите ни наградиха с тоталния шедьовър от последния си албум – Resist and Bite. Парчето си върви с характерен скеч, разиграван от музикантите (а именно – Joakim се прави, че свири Purple и Maiden, тълпата полудява от кеф, Chris и Thobbe му „показват как се прави" и накрая всички дружно постигат консенсус на три китари). Този трик, както винаги, проработи и градусът и емоциите в залата се повишиха максимално. Още повече, винаги ще свързваме тази песен с невероятния жест на SABATON към българската им трибют група, когато миналата година поканиха на сцената на феста във Falun, Швеция, единия им китарист да изсвири партията на Joakim и му подариха китара.

Обратно на българска земя - SABATON далеч не бяха приключили с изненадите. Отново ни бяха дадени възможности да гласувaме за песни - първо измежду The Carolean's Prayer и A Lifetime of War от Carolus Rex (като съответно крещящата тълпа избра A Lifetime of War) и после – между Uprising и The White Death от албума Coat of Arms, като тук публиката си избра второто парче. Между двете бандата изпълни и 40:1, особено любимо на българската публика, и окончателно разглоби гласните струни и на последните пеещи фенове.

Дойде и времето за бисове, като за десерт шведите бяха оставили най-сладкото: втория диамант от Heroes (освен Resist and Bite) - Night Watches - и, разбира се, емблематичните класики Primo Viktoria и Metal Crue. В този момент SABATON просълзиха всеки фен в залата, като качиха на сцената 12-годишен фен, който пя и се кефи с тях и стоеше съвсем професионално, редом с известните батковци. Публиката не пусна SABATON да продължат по пътя на турнето си без втори бис и ги принуди с нечовешко скандиране да се върнат на сцената за последните Swedish Pagans и Masters of the World и сме сигурни, че в този момент, в самия край на концерта, и бандата, и публиката, се чувствахме господари на света.

Трябва да кажем, че българският на култовия китарист Thobbe задобрява с всяко идване на бандата у нас (а и Joakim прави нелоши опити опити под вещото му ръководство). Ако изпълнители от други групи се задоволяват с „Как сте", „Благодаря" и „Наздраве", сабатонци владеят лингвистични тънкости като „некадърник", „котарак", „Лази буба" и „Абсолютно невероятно". Наистина невероятно. Някъде тук вероятно се крие и разковничето на голямата любов на българските фенове към тази група, любов, която само расте с годините и с всеки следващ албум. Joakim, Chris, Thobbe, Par и Hannes демонстрират нещо повече от музикантски умения. Приятелската атмосфера на всеки техен концерт е лично изживяване за всеки фен и, макар да знаем, че шоуто е по предварителен сценарий, можем да усетим, че музикантите са искрени, забавляват се и обичат своята публика. Ето защо сме сигурни, че Sabaton скоро ще се върнат на българска земя.

Автор: Зори Желева
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия SABATON, DELAIN и BATTLE BEAST