Март почти изтече и ето, че имаме щастие да видим една от емблематичните дет метъл банди - Asphyx. Това не е първото посещение на холандците – предишното беше на фестивала Loud Festival 2012, където имаха честта да открият втория ден (репортаж / снимки). Е, този път дойдоха самостоятелно, а мястото е клуб Live and Loud. Това означаваше, че ще може да се насладим максимално на олд скул дет метъла с който предстоеше да ни откъснат главите. Но преди Asphyx, първо видяхме две други банди –румънците Concurrency in Knowledge и нашата дет машина Hyperboreа.

Първи бяха Concurrency in Knowledge. Лично за мен бяха малко непознати, с изключение на барабаниста им Тео, който се изявява и в Dark Fusion, която беше дошла за представянето на дебютното EP на Velian. Concurrency in Knowledge впечатлиха с тежкото си звучене, което ни стовариха и със сценичното си поведение на вокалиста Ioan Preda.

За половин час, независимо от това, че свириха пред сравнително малобройна публика, успяха да спечелят доста фенове, което си личеше по хората, които се разхождаха с дебютното им EP "The Decider". Предвид, че са сравнително млада банда, определено ако продължават в същата посока, не се учудвайте ако им срещнете името пак, този път по някои от по-големите фестивали, а защо не и отново в България?

След румънците дойде време за Hyperborea. Не знам дали има фен на дет метъла в България, който да не ги е гледал по една или друга причина. Така че не знам какво да напиша за тях, освен че пак се представиха на отлично ниво и отново от публиката се скандираше името им и това на Киро (вокала). А докато Hyperborea се раздаваха на сцената, момчетата от Asphyx се разхождаха из клуба, снимаха се и раздаваха автографи. Именно и това отбеляза Martin van Drunen (прочети интервю), че това е и причината да обичат да свирят по клубове, а не по фестивали – за да може да се чувстват по-близо до публиката и своите фенове и приятели.

Не си спомням, кога Asphyx стъпиха на сцената, но пък си спомням как – Martin носеше тениска изобразяваща картата на България в трибагреника ни, а барабаниста – Стефан беше с тениска на "Death Metal Bulgarian Fans", което наистина екзалтира публиката и още с първото парче – Vermin беше ясно, че ни чака една дълга вечер изпълнена с брутална музика и пого. А почивките между песните бяха изпълнени със скандирания "Asphyx, Asphyx". По лицата на Мартин и всички останали от групата си личеше, че се радват да свирят пред публиката, която се раздава на максимум. Както каза и самият той – по-добри сме от гърците (но това си го знаем, не го чуваме за първи път). Това, което накара публиката да избухне още повече беше (цитирам по спомени) ..."Вие сте по-луди от феновете в Южна Америка". Това да го кажат при положение, че преди това са били на турне в Латинска Америка си е повече от признание, което определено си го заслужиха лудите глави, които бяха най-отпред. Концертът продължи малко над час и завърши с "Last One on Earth". Но това не беше всичко. Организаторите от "Live and Loud" бяха организирали афтърпарти, където всеки можеше да се види с бандата, да си поговори и снима.

В заключение – април чука на вратата, а с това и не знам колко дузина концерти (няма да ги изброявам, че списъка ще бъде по-дълъг от репортажа). Но да се надяваме, че всички ще са така добре организирани и ще са "SOLD OUT", както беше този на ASPHYX и ще поднесат същите приятни изживявания.

Автор: Димитър Тодоров
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия ASPHYX, HYPERBOREA и CONCURRENCY IN KNOWLEDGE