Доста време мина от последното посещение на Kamelot в София. Може да се каже, че ние не сме същите, които бяхме през 2008. Е, и те не са съвсем същите, с леко изменен състав, но все още способни да създават великолепна музика и невероятни концерти.

Както винаги на всяко турне, Kamelot си „водят” другарчета, които да създадът още по-великолепна атмосфера. Като този път придружаващите ги групи бяха WITHEM и AEVERIUM. Да си призная и двете групи бяха непознати за моето ухо.

Специално WITHEM ми направиха много добро впечатление. Гласовите възможности на Ole Wagenius са невероятни. Малко наподобява гласа на Andre Matos и вземаше висотите с невероятна лекота. За около половин час, чухме песни и от двата албума на норвежците. Горещо ги предпоръчвам на феновете на прогресив звученето. Макар, че биха допаднали и на останалите, които си падат по по-мелодичните подстилове на метъл музиката.

Самите музиканти бяха изключително сърцати, усмихнати и останаха очаровани от българската публика, както и останалите две групи, естествено.
Втори на сцената се качиха AEVERIUM. Немците също разполагаха с 30-тина минути, в които да представят музиката си на публиката или поне на тези, които не ги бяха слушали. Много добро допълване на гласовете между Marcel Römer и русата нимфа Aeva Maurelle.

Групата има един албум зад гърба си и чухме от него, малко повече от половината. Както самата група определя музиката си, те са музикален микс от мъжки и женски вокали, с мощни китарни рифове, оркестрални нотки и индъстриъл звучене. Или казано на по-кратко за всеки има по нещо, което може да открие в музиката на AEVERIUM.
AEVERIUM остнаха безмълвни от топлото посрещане и Marcel не спираше да сипе хвалебствия по публиката.

Цялото събитие вървеше по график и без закъснения KAMELOT най-накрая излязоха на сцената. Най-накаря в София, най-накрая хедлайн концерт, най-накрая с цял сетлист, във възможно най-приятна и „интимна” обстановка. Не, че да ги гледаш на голяма сцена не е изживяване, но тръпката от клубен концерт и като цяло атмосферата е неповторима!

KAMELOT се разходиха из цялата си дискография. От „Haven” чухме „Veil of Elysium” , „Insomnia”, „Liar Liar (Wasteland Monarchy)” , „My Therapy”, „Revolution” и „Here’s to the Fall”, която Karevik посвети на дядо си. От класиките, както повечето хора обичат да казват, групата изпълни „Forever”, „When the Lights are Down” и други. Разбира се и песни като „March of Mephisto” , „Rule the World” и „Sacrimony (Angel of Afterlife)” не бяха подминати.

Изживяването наистина беше повече от невероятно, когато си буквално на една ръка растояние от любимата си група. Sean почти можеше да те удари с плитки докато се развяваше на сцената, а Karevik стъпваше на оградата и пееше над тези, които бяха най-отпред.

За жалост всичко има своя край и този концерт трябваше да приключи. Колкото и да не искахме си взехме „чао” с KAMELOT, с надежда следващия хедлайн концерт да е съвсем скоро, а не отново след цели 8 години.

Автор: Гергана Попова
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия KAMELOT, AVERIUM и WITHEM