Velian е едно от новите попълнения за българска музикална сцена, но въпреки това бързо доби популярност. И това не е случайно, защото макар и нова банда, то музикантите са ни добре познати от групи като Wartime и Fanagoria. И сами може би ще се досетите, че с толкова опит зад гърба си, то определено Velian е група, от която може да се очаква много. Това го загатна и организацията на концерта, богатия мърч и най-вече фотосесията на групата, която се въртеше по време на целия концерт. Личеше си колко много труд е вложен, защото бих казал, че има доста големи чужди банди, които биха завидили на професионализма, с който е направена. Но нека се върнем към концерта на групата.

На 28 февруари беше промоцията на дебютно EP на групата, което го отбелязаха с концерт в столичния клуб Mixtape 5. Честта да открият концерта се падна на Fragments of Existence. С прогресив/мелодични дет, който ни представиха, успяха да запалят интереса в тази част публиката, която не ги беше чувала. В рамките на половин час ни представиха пет песни от предстоящия си албум "Eons", както и един кавър на Evergray. Последното парче беше и закриващото от новия им албум, чиято премиера, макар и още да не е ясно кога ще бъде, си заслужава да посетите, ако сте фенове на по-тежкия и мелодичен метъл.

След тях на сцената се качиха румънците Dark Fusion – миналогодишните победители в Wacken Metal Battle 2015, Румъния и шести от Wacken Open Air 2015 - Metal Battle. Всичко това предполага, че трябва да станем свидетели на едно запомнящо се представяне. Така и стана, със своя стил смесваш стилове от екстремната музиката с преплитащ се индъстриъл бяха интересно попълнение. Предпоследната песен беше специална изненада – кавър на EIFFEL 65. Аз като не много запознат, след справка с бат Гугъл се оказа, че са поп-данс група, интерпретацията на Dark Fusion или иначе казано – беше време за танци. И така след края на песента ни казаха чао за малко, защото имаше и бис, който завърши с Can You Feel It?.

И така един час след началото на концерта дойде момента да чуем и това за което се бяхме събрали – дебютното ЕР на Velian. Както казах, всичко беше изпипано – стойката на микрофона беше украсена със същото насекомо, което краси и обложката на ЕР-то, групата беше облечена в стила, в който бяха на фотосесията – в аристократични облекла от XIX век. Началото беше поставено със новия им сингъл Building Cages. Въпреки че групата е сравнително скоро сформирана, успяхме да чуем голям брой нови и интересни парчета, в който се редуваха чисти вокали с тежки. Сред парчетата беше е и заглавното парче на EP-то – Fireflies. Естествено не можеше да мине без задължения бис, където момчетата ни изсвириха кавър на Nevermore – The River Dragon Has Come. И така преди края обаче разбрахме, че ще имаме възможността да ги видим на предстоящия Sofia Metal Fest. Кой ден точно, все още не е ясно, но предполагам скоро ще разберем.

Автор: Димитър Тодоров
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия VELIAN, DARK FUSION и FRAGMENTS OF EXISTANCE