По курорти се радват, защото такъв сняг не са виждали от години. Е ето, че пък освен сняг, тази зима след близо 8 години прекъсване най-накрая на родна земя се завърнаха и немските траш машини от Destruction за един „блитцкриг” от убиствени китари, бас и барабани. Но освен тях в арсенала бяха и както се видя добре познатите бразилки от Nervosa и младите им сънародници от Rezet. Destruction идват по покана на BGSTC, като част от втория тур на европейското си турне в подкрепа на последния им албум “Under Attack”.

Началото беше дадено от Rezet. Макар и не толкова известни, в рамките на даденото им време, момчета забиха здраво, като стилово не се отделечиха много от ранния германски траш. Момчета се раздадоха напълно, за което получиха и заслуженото признание от феновете. След края на сета им, те бързо си прибраха нещата и се отправиха към мърча, където изгледаха концерта докрая и раздаваха автографи.

Клубът вече изглеждаше позапълнен, защото предстоеше на сцената да излязат Nervosa. Добре познати вече на българските фенове, след концерта им миналата година. Още със самото си качване мацките нажежиха атмосферата до червено, особено сред мъжката част, а какво се очакваше като започнат да свирят? Отговорът не закъсня – касапница. Още с първите акорди, който не ги беше слушал, разбра, че освен с визия бразилките могат да те запленят и с качествения траш, който предлагат. Заразлика от предишния път, когато състава им включваше Pitchu Ferraz, този път дойдоха в България с нова барабанистка, която въпреки колко крехка изглеждаше... е определено да не искаш да си на мястото на барабаните. Изпълнението им от около четиредесет минути, включваше предимно песни от последния им албум Agony. За финала бяха запазили емблематичното Into Moshpit, което само по себе си означаваше, че долу ще кипи и ври. Е така и беше, но накрая литнаха и някакви боксерки към сцената – малко или много озадачаващо, явно и такива неща се случват. След края на концерта, китаристката и вокал Prika Amaral, зае място до мърча, където се радваше на вниманието на фенове до края на концерта.

И ето, че по график, след Nervosa, на сцената почнаха да се редят стойките с черепи по тях. Време беше за Destruction, Мисктейпът се напълни и чакахме да започне “атаката”. И тя започна с едноименното парче от новия им албум – Under Attack. След неговото изпълнение, Schmier спомена колко се радва, че отново има щастието да свири в София и за хубавите спомени от предишните концерти. Колкото до самия сетлист, надали някои може да остане недоволен, защото между няколкото парчета от новия албум, се редяха и култовите Curse the Gods, Mad Butcher, Nail to the Cross и други. Въпреки изминалите годините, не се виждаше никаква промяна и музиката и енергията, която излъчваха от сцената се беше запазила. Малко след 11 часа, вече беше време да се оттеглят, но не и преди да изцедат последните сили на феновете с Trash till Death и Bestial Invasion.

И докато на първи януари дойде Новата година, дали 1 февруари няма да даде началото на една „немско-трашърска” година, защото тепърва Kreator, трябва да започнат турне. Sodom също издадоха албум миналата година, така че не се знае, дали няма да ни изненадат.

 

Автор: Димитър Тодоров
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия DESTRUCTION, NERVOSA и REZET