На 10. февруари ни очакваше една много специална, тематична вечеринка – гостуването на руската паган шайка Arkona, подкрепена от родната гордост Khanъ в столичния клуб Микстейп.

Още от началото на съществуването си през 2004 г. Arkona дават сериозна заявка за истинска езическа/фолк метъл банда. Не само поради руския си произход, давайки им екзотичен оттенък на международната метъл сцена, но и благодарение на изключителната фронт дамата Маша “Scream” те бързо набират популярност и към днешна дата се радват на небивал успех и многобройна фенска маса. Съвсем наскоро бандата издаде актуалната си творба „Khram“, която комбинира нови хоризонти с усещането за по- голяма достъпност на музикалния изказ. Концертът им в София е част от едноименното турне в подкрепа на новата тава, като се очаква Arkona да представят както нови песни, така и най-доброто от своето творчество на живо пред родната публика. Кhanъ от своя страна са изключително любима банда на родния почитател на твърдия саунд с фолккорни мотиви (както те сами ги определят) и едва ли има друга по- подходяща откриваща банда от тях. Благодарение на организаторите от “BGTSC“ събитието за пореден път протече според предварително обявения план, а вратите на клуба бяха отворени в 19 ч.

Клубът бе вече доволно запълнен, когато точно в 20 ч. на сцената се качиха осмината юнаци от Кhanъ, радостно приветствани от насъбралото се множество. Колоритно започна сетът им – на сцената се появи кукер, който изглежда изпълняваше ритуал, прогонващ зимата. Кhanъ започнаха ударно с композицията „Гарван“, част от дебютния им албум “Знамение“. Двамата вокалисти на бандата поздравиха радушно софийската публика и отбелязаха, че да подгряват банда като Аркона за тях е чест.

Ето го и пълният сетлист на бандата:

1. Гарван
2. Правда
3. Бразди
4. Жар
5. Земя
6. Жертва
7. Бързей
8. Небе

Изключително надъхващ пърформанс представиха момчетата, което доказва само едно – въпреки мейнстриймът който ни залива, все още съществуват и се развиват групи, които налагат свой оригинален и своево рода автентичен свежарски стил, който разбива всякакви клишета. Музиката е изкуство, която като такова е крайно субективно, а за да те грабне трябва да притежава различност от масата – именно това ми харесва в Кhanъ. Ако не сте ги чули (и/или гледали) и желаете да бъдете нестандартно провокирани, наваксайте и им дайте шанс, тъй като според мен са банда, която има поглед в бъдещето и би могла да докосне и най- предирчивите от вас. Зарадва ме фактът, че публиката настойчиво ги подкани за бис след изпълнението на хита „Небе“, уви бис нямаше.

След кратка 20 минутна пауза на сцената се качи фронт дамата на Arkona – Маша, която въведе публиката в дебрите на славянската митология, удряйки по барабан и изпълнявайки древна мантра. Лайфът бе открит с парчетата „Шторм“ и „Целуя жизнь“ от актуалната тава на бандата. Тъй като концертът е част от турнето, подкрепящо излезлия на 19. януари нов албум, половината сет лист и първата част на лайфа бяха посветени именно на новия материал. Прави впечатление прогресивно – агресивната посока на развитие както на лириките, така и на мелодиката на новите парчета. Текстовете са многообразни, съдържат философия относно нашия свят, живот, съществуването на човека в този живот и извън него. Етно моментите също са едва забележими и изглеждат по-скоро като допълнение към музиката в сравнение с предхождащи албуми (като например „Yav“). През втората половина на концерта се насладихме на истинската Аркона и чухме хитове като „От сердца к небу“, емблематичните „Гой, Роде, Гой!“ и „Стенка на стенку“, а краят на сета постави веселяшката мелодия „Арило“.

Въпреки неусетно настъпилия край на вечерта и желанието ни „Аркона“ да изпълнят още някое и друго парче, което за всеобщо съжаление не се случи, позитивната новина е че и двете банди са достатъчно млади и енергични и вероятно в най- скоро бъдеще ще имаме възможността да им се насладим отново.

Сетлист на Arkona:
1. Интро
2. Шторм
3. Целуя жизнь
4. Храм
5. В погоне за белой тенью
6. Оутро
7. Аркаим
8. От сердца к небу
9. Гой, Роде, Гой!
10. Заклятие
11. Сквозь туман веков
12. Стенка на стенку
13. Арило

Автор: Люба Геошева
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия Arkona и Khanъ