20 април, София, “Mixtape 5” – три неща, които почитателите на шведския мелодичен дет метъл всекидневно си повтаряха като мантра за щастие в продължение на месеци наред. Но най-накрая сезоните се сменят, звездите и планетите се нареждат, всички космични процеси се задействат и довеждат до деня на кулминационното разпръсване на атомна енергия, наречено Dark Tranquillity.

По всичко личи, че тази вечер организацията протича перфектно, спазени са всички часови уговорки и точността е швейцарска, както и впрочем една от бандите от лайнъпа. Отново по план, първи на сцената излизат италианците от 5Rand. Подгряващият съпорт този път е изцяло интернационален и за щастие на мъжката публика, включва две атрактивни фронтдами, една от които е русокосата лъвица Julia Elenoir от 5Rand. Бандата има само три години опит и един албум зад гърба си, но стои уверено на сцената и успява да прикове вниманието от самото влизане на хората в залата. Чуваме общо шест мелодик дет/груув парчета, по време на които Julia и компания се стараят максимално, показвайки заразителна енергия и желание, като със сигурност не остават незабелязани - по една или друга обективна причина.

Втората група за днес се казва Miracle Flair и идва от Швейцария. Формацията има пет години опит и един албум повече от 5Rand, но за жалост не успява да се докаже като водещия от двата състава. Дори може да се каже, че до известна степен сриват натрупаната в залата енергия с меланхоличния си и прекалено лежерен за обстановката готик метъл. Професионализмът и композиторските им качества са на ниво, но въпреки многобройните усилия на Nicole Hartmann да задържи интереса ни към шоуто... насила хубост не става. Седем песни по-късно, положението е същото. Но вълнението наоколо се увеличава с всяка секунда, защото най-важното събитие днес ще се случи само след броени мигове.

Dark Tranquillity, като едни от първосъздателите на мелодичния дет метъл и една от най-консистентно представящите се групи от творческа гледна точка, вдигат очакванията доста високо – но и с право. И още в мига, в който Mikael Stanne и петимата му колеги се появяват в клуба, феновете полудяват. Стартират с редуване на песни от актуалния “Atoma”, представен от “Encircled” и “Clearing Skies”, и класиката “Damage Done” от 2002-ра, от която чуваме “Monochromatic Stains” и “The Treason Wall”. И двата албума са посрещнати еднакво добре и в случая на Dark Tranquillity всички промени и експерименти през годините продължават да бъдат подкрепяни безотказно от феновете, което си личи и при живата им среща с тях. Още един от по-новите и различни албуми, а именно “Construct” е изобразен с помощта на страхотната “The Science of Noise”, след която сетлистът започва да се връща все по-назад във времето, чак до началото на миналото десетилетие и “Projector” и “Heaven”, също поставяйки значителен фокус именно върху “Focus” от 2008-а, но без да спира да отдава нужното внимание на “Atoma” с още цели четири композиции. Безспорно, разнообразието е пълно, макар и да липсват извадки от най-ранните записи на групата, но не изглежда да има разочаровани.

Не че е имало и капка съмнение относно концертните умения на Dark Tranquillity, но гьотеборгците се представят наистина блестящо във всяко едно отношение. Christopher Amott се вписва повече от перфектно като гост-китарист, заедно със сравнително новото басово попълнение в състава в лицето на Anders Iwers, а гласът на Mikael Stanne звучи буквално както и в студиото, независимо дали говорим за тежките, или за мелодичните му вокали. И противно на всички други студенокръвни шведи и скандинавци на вселената, Dark Tranquillity се оказват едни от най-сърдечните, усмихнати и харизматични музиканти, свирили някога под покрива на “Mixtape 5”. Mikael не спира при всяка възможност да сподели видимо искрената си радост от второто си посещение в София, докато тълпата пее в един глас с него през цялото време. Към края на сетлиста публиката дори има възможността да се докосне до него, докато той се разхожда сред хората под светлината на прожекторите като един истински вокален бог, слязъл от музикалните небеса. Емоцията е завладяваща, а връзката група-публика е просто неразривна. Цялата процедура по бис изпълненията също е излишна – шоуто продължава без спирка отначало докрай, като бандата включва възможно най-много парчета до обявения край на концерта. След цели 19 от тях, завършващи с “Misery’s Crown”, всичко приключва. Поне засега. Защото вече е сигурно - те отново ще се върнат.

Автор: Йоанна Белева
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия DARK TRANQUILLITY, MIRACLE FLAIR, 5RAND