Определено се превърна в традиция на Tangra Mega Rock да отпразнуват рожденните си дни с уникални по рода си концерти. Дали ще бъдат на нови (не идвали до сега) имена, дали ще бъдат със специален оркестрален сет или в интересен пакет, няма никакво значение, важното е че винаги знаят как да отпразнуват подобаващо рожденните си дни.

Имала съм удоволствието да гледам и трите групи при предишните им гостувания, е не всичките им. Но някак си този път, точно тези концерти най-многo ми легнаха на сърцето.

Знам,че за всяка една група най-хубавия момент е да свири пред многохилядна публика. Но за пореден път се убеждавам, че концертите в клубове понякога са в пъти по-добри. Досегът с музиката е много различен, много по-личен и попиваш всяка една нота. Поне аз така го усещам, разбира се.

ENSLAVED най-накрая успяха да изнесат истински концерт. Всеки , които помни знае, че норвежците бяха част от Sofia Rocks преди години. Но да си кажем истината, тяхната музика не е за всеки вкус. Още повече, че за 40-тина минути на 30 градусовa жега не може да уловиш есенцията им. Феновете им не бяха останали доволни, че толкова малко време е отредено за любимците им, а тези които за пръв път се срещаха с музката им..както казах, не можаха да се запознаят добре с творчеството им. ENSLAVED са от групите, които трябва да им се обърне по-задълбочено внимание. Нападайте ме, но все пак прогресив метъла, особено блек прогресива не е за всяко ухо, дори и било на метъл маниак.

Но ето, че след толкова години радио Tangra Mega Rock предоставиха втори шанс на групата да се изяви пред българската публика.

ENSLAVED поставиха едно силно начало на предвеликденските концерти и определено заплениха аудиторията с блек прог-а си. Както всяка група свириха, както и добре познати класики , така и по-нови песни от последните си албуми. А се оказаха и група с чувство за хумoр. Ivar Bjørnson постоянно пускаше шеги към публиката, като „Надявам се да не сме ви доскучали, ха-ха-ха”.

Дойде ред на SAMAEL. Едно доста познато и обичано име по нашите земи, ако мога така да се изразя. Група, която е идвала доста пъти, но този път представянето им беше зашеметяващо. SAMAEL имат една много впечатлявваща и неустоима тъмна страна, която омайва почти всеки да се размърда и да закуфее под „заклинанията” на Vorph.

От началото до края, швейцарците , излъчваха огромно самочувствие и хъс, да излязат и булвално да пометат всичко и всички. Ама така и стана, публиката постоянно подскачаше под блек индъстриъл ритмите, то няма как и иначе. Да, определено SAMAEL, „заредиха” всички с огромна доза адреналин. И пак, швейцарците изпълниха , както класики така и песни от последните си албуми, особено наблегнаха на „Hegemony” .
Концертът на ENSLAVED и SAMAEL подтикна феновете да заспорят, кой е бил хедлайнъра на вечерта. Смея да твърдя, че този спор определено е излишен и безсмислен. Всеки сам по себе си усеща изпълненията на групите и всеки си има своя хеадлайнър за вечерта. И никой и ничие друго мнение няма да му промени изживяванията от вечерта.

Както и да е, това не беше истинския край на празненствата по случай 12-ия рожден ден на радио Tangra Mega Rock. Само след няколко часа на същата сцена ще се качат PARADISE LOST, които лично аз чаках с нетърпение.
О, да...английската меланхолия, която (мамка му) все още ме държи.

PARADISE LOST просто излязоха на сцената и свириха, свириха като богове, боговете на меланхолията! Без излишни приказки, само те, музиката им и претъпкания MixTape 5. От трите групи, тях съм гледала най-много пъти – в зали, гледала съм ги на фестивали, в Пловдив с оркестъра, но този концерт..беше неповторим. Нали знаете, просто въпрос на усещане. Ето тук се убедих, защо е по-яко да гледаш любими групи в клубове като MixTape. Магията фен-музика е в пъти по-силна и по-истинска.
Сетлистът беше изключително силен (и кратък, хаха), имаше песни от последния им албум “Medusa” и много класики (естестевено, както и останалите) - „The Enemy”, “One Second”, “Pity the Sadness” , “Embers Fire” и др. Това не е най-важното от вечерта, най-важното а вечерта (поне за мен като фен), беше наличието на „As I Die”!! Защо ли? Защото след последната песен „Say Just Words”, групата нямаше планиран втори бис и не трябваше да излезе за още една песен. Но явно обичта на бълграската публика беше толкова силна, че „студените” английски сърца не успяха да отдържат на сгряващата публика. Всъшност така и беше, рядко оставам впечатлена и от публиката, а и рядко се заглеждам. Но някак си претъпкан клуб, който вреше и кипеше, и всеки пееше, нямаше как и мен да не ме остави безмълвна и някак горда, че съм част от това обещство. Знам, пристрастна съм, но този концерт беше сам по себе си едно феноменално изживяване.

Автор: Гергана Попова
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия ENSLAVED, SAMAEL и PARADISE LOST