Когато се разбра , че на 30 март в София ще се проведат 2 събития, честно казано бях малко скептична колко народ ще се събере в Mixtape през тази вечер. Не за друго, но когато 2 концерта се препокрият, единият винаги „страда“ откъм посещаемост. Обаче, за щастие, концертът на SEPTICFLESH, KRISIUN, DIABOLICAL и XAON , се състоя пред пълна зала.

Първи на сцената се качиха швейцарците XAON. Изключително енергична, нахъсана и мелодична банда с два албума зад гърба си. От последния им албум „Solipsis“ чухме песни като Carillon, Solipsis, Eros, Monolith и др. Това беше и последната дата на момчетата от турнето им със SEPTICFLESH, KRISIUN и DIABOLICAL., поради което се раздадоха наистина много за българската публика.

След тях пред нас се появи шведската дет блек формация „ Diabolical“, абсолютно отговарящи на името си – облечени в черни перелини, с лек корпс пейнт, с добър баланс между тежки и чисти вокали, и много, много диаволизъм в музиката си. Определено заинтересоваха, тези които не бяха запознати с тях. Чухме песни предимно от последния им албум „ECLIPSE“, който излезе на 15 февруари. Прозвучаха „Failure“, „Betrayal“, „We Are Diabolical“ и др.

И тук идва изненада на вечерта за мен. Досега не бях гледала KRISIUN на живо, а и честно не знаех че са чак толкова обичана група. Тримата братя буквално запалиха Mixtape. И бандата , и публиката – всичко беше като един ураган, помитащ всичко наоколо. На KRISIUN им вдъхнаха сили и бразилските знамена, които се развяваха пред сцената. И както си мислех, ей сега повече няма накъде да се развихрим, кавърът на „Ace of spades“ ме опроверга. Още малко и залата щеше да се срине. Изключително представяне направиха бразилците и вече знам, защо са любима група на българския фен.

Накрая дойде редът и на гръцките Титани SEPTICFLESH – братята Antoniou, един от най-добрите млади барабанисти Krimh, Psychon и на гласът на Sotiris, който винаги духом е около нас. Абсолютно без капка милост, гърците започнаха да редят една след друга едни от най-добрите си песни от последните 4 албума. От „Communion“, чухме „Communion“ и „Annubis”. От „А Great Mass“, чухме „The Vampire from Nazareth“, „Pyramid God“. От “Titan” – „Prometheus“ и „Prototype“. Разбира се от „Codex Omega” чухме малко повече „Portrait of a Headless Man“, „Martyr“, „Enemy of Truth“, „Dante's Inferno“ и „Dark Art“.

Групата се беше постарала да придаде на сцената мистична атмосфера, обляна в бяла светлина, обратно на повечето банди.
„I will count to three and then we destroy!“ – казваше Seth и така, и ставаше. Отново група и фенове се превръщаха в един ураган , който отвяваше всичко живо и наивно наоколо. Каквото и да си говорим, SEPTICFLESH също са една от най-обичаните групи на наша територия и си пролича. Изключително ме радва и фактът, че въпреки съвпадението на 2-та концерта на една и съща дата, имаше публика и за двете събития!

Автор: Гергана Попова
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия SEPTICFLESH, KRISIUN, DIABOLICAL, XAON