MANOWAR винаги са били група, която е присъствала около мен по някакъв начин. Харесвал съм ги, мразил съм ги, боготворил съм ги и съм им се присмивал. Помня как през 1997, чакайки любимците ми Iron Maiden да издадат поредния албум с Blaze Bayley - си купих албум на Manowar, защото ми го препоръчаха! “Louder Than Hell” беше едно от първите ми CD-та и изтърквах презаписаната от него касетка, от слушане на път за даскало. Да! тогава за мен те бяха кралете на метъла! Бяха толкова мощни и епични, което караше тийнейджърската ми кръв да ври и кипи. В последствие открих и всички други стилове и групи, които буквано преобърнаха и изградиха живота ми. Величието на MANOWAR обаче си остана там и тогава! В годините след това ги гледах цели три пъти и тръпката си беше отдавна заминала!

Мога да си призная, че когато обявиха финално турне и съответно концерт в София ... и то на рождения ми ден си казах - Там ще съм и ще е супер! Някаква стара тръпка се разпали и подпали сухата, овехтяла трева около себе си! Седмици преди концерта изслушах класиките и се изкефих на макс - бях готов за концерта! Събитието се очакваше да е грандиозно. Зашеметяваща сцена, декор и сетлист само от любими на феновете класики! Билетите се разпродаваха като наливна бира Самец в магазин Nosferatu, а и всеки щеше да е там!

MANOWAR SOFIA POSTER WEB

И така, 15 юни! Посрещам добрите ми приятели Аргирис и Христос, които идват от Солун, а предната вечер са гледали „кралете“ в Атина. Аргирис ме посреща шеговито с думите „Are you ready for the greatest band in the world my friend?“. Да, готови сме! Вечерта преди концерта, с компания посрещам и рождения си ден на MANOWAR Before party, в клуб Live & Loud. Представители на Официалния фен клуб на MANOWAR също са там. Вечерта е страхотна, с много класики и хора от всякакви държави, дошли единствено за Manowar и всички знаем какво ни чака утре.

Денят на „Финалната битка“ - 16 юни, вече е преполовен когато се събуждам, а няколко часа по-късно посрещаме останалата част от гръцката група, която идва за концерта на MANOWAR. Вече сме и пред Арена Армеец, която ври и кипи. Както казах всички са там, а концерта е разпродаден. Без забавяне вече сме в залата с няколко бири под ръка и чакаме началото. Точно в 20:00 на огромния екран се появи и Joey DeМaio да ни обясни колко “метъл” са спонсорите на събитието – Walltopia. Нищо лошо и е хубаво да има хора, които спонсорират събития, но някак си останах с впечатлението, че този концерт ще е една доста скъпа реклама!

Малко след 20:00 Manowar стъпиха на сцената и започнаха ударно с едноименната си песен от дебюта „Battle Hymns“. Веднага разбрах, че нещо не е наред и колкото напред да бях, не виждах групата, а само декорите, защото сцената беше доста ниска. Гигантската видео стена на гърба й помагаше доста, но не в това е въпросът. Кралете продължиха с "Brothers Of Metal" и "Blood Of My Enemies"!. Знамената на много държави бяха развети с "Warriors of the world United", а след това чухме "Sons Of Odin" и "Swords in The Wind". Сега разбира се, идва и частта със солото на Joey DeMaio.

manowar sofia 02

Прекалено силният звук, несмислен шум от баса ме накараха да се оттегля назад и да взема бира за мен и приятелите ми. Оказа се обаче, че залата е претъпкана и няма никакъв начин да се върна обратно където бях. Както споменах по-рано – всички са на този концерт! Намерих моя приятел Христо от Русе, който се беше настанил супер удобно на стол във фоайето на залата, пред отворена врата и гледаше екрана. До него седеше сваления му изкуствен крак, който служеше и за поставка на бирата му! Колко метълско е това по скалата на епичност? Не се поколебах, ами взех още една четворка бири и се настаних до него, за да догледаме концерта!

И ето последваха едни от най-емблематичните класики „Kings Of Metal“, „Fighting the world“ и „Hail And Kill“. След края на „House of Death“ сцената потъна в мрак, но всички знаеха, че това няма де е краят. Притеснителното обаче беше, че видях излизащи хора с деца, които бяха решили да не седят за бисовете поради високите децибели. Истината е, че действително звукът беше прекалено силен и в определени места на залата - буквално нетърпим.

manowar sofia 01

Когато сцената отново светна, посрещнахме Eric Adams, който изпя химна на Република България! „Дръж ми бирата брат, Трябва да се изправя!“ ми каза Христо, докато слагаше протезата си, за да уважи химна на крака. Така направи и цялата публика! За втория и последен бис чухме и благодарствената реч на Joey DeMaio (това е част от всеки концерт), и преди да се запътим към домовете си - „The Gods Made Heavy Metal“ и „The Black Wind, Fire and Steel“
И това беше!...Край!

Събрах се с групата отново и се запътихме към автобуси, автомобили, хотели и съответно към дома. Да си призная, отне ми доста време, за да мога да асимилирам и да подготвя статията за този концерт. На самото събитие всъщност разбрах, че групата няма планове за пенсиониране, което ме накара да се почувствам излъган, а въпросното турне е изкуствено привлечено внимание. Но да не изпадаме в подробности. В крайна сметка ние бяхме свидетели на първия хедлайн концерт на Manowar в София! Тук трябва да благодаря и на Loud Concerts, че го организираха безупречно и макар липсата на фотографи, предоставиха достъп на журналисти изобщо.

Да се върнем на Manowar ... и нека им го признаем - Изисква се огромна смелост да се самопровъзгласиш за „Крал на метъла“ и да се държиш като такъв! Нека се съгласим, че имат нелоши песни, които всички Ние знаем и обичаме. Ако погледнем в историята няма и да намерим такава група от САЩ, която от толкова години да свири този стил, да е толкова вдъхновяваща и да е на това ниво! Веднага се сещам за един познат, който ще посочи, че Sabaton са им преки наследници. Братле....SABATON пред MANOWAR са пакет „Зайо Байо“ сложен на релсите на трамвая по Графа!

Репортажът ми идва само ден след като MANOWAR канселират участието си на HELLFEST 2019 във Франция! Официалната информация е, че организаторите са подценили продукцията на MANOWAR и затова те отказват участието си ... макар и да са там! За ваша информация ще подчертая, че HELLFEST е един от най-реномираните и големи фестивали в Европа в момента. Хедлайнъри през годините са били AEROSMITH, LINKING PARK, KISS, BLACK SABBATH, IRON MAIDEN, RAMMSTEIN, SLIPKNOT, че дори и MANOWAR през 2009. Организаторите не са аматьори! Тази година обаче един от най-големите фестивали явно се е оказал малък и недостатъчен за егото на “Kралете” и те предпочитат да се приберат в къщи, ощетявайки хиляди фенове. Обещанието, че винаги искаш да дадеш 100% от себе си не бива да завършва с канселиране на такова събитие! Почвам да си мисля, че една група е толкова голяма, колкото са големи изискванията им !

Manarevoir!

Автор: Никола Петрас
Снимки: Tasos "BarCaptain" Tselempis