Исках да минат няколко дни, за да прочета коментарите относно концерта на WATAIN из социалните мрежи. И както очаквах: „Нямаше атмосфера!“; „Каква беше тази смрад?“; „Егати позьорите!“; „Страшно шоу!“. Истината обаче е съвсем проста – WATAIN поставиха една много ясна граница за това как се прави Black Metal. Неслучайно те оставят тази диря и в световен мащаб вече две десетилетия и следват този култ с основи положени още в началото на 90-те години. Тогава, когато Black Metal е било просто израз, а не култура, институция или дори жанр! Когато не е било въпрос на музика, албуми, мърч и турнета, а това което се случва около теб. Не е въпрос на сатанизъм и национализъм, а опит да издигнеш пороците и престъпленията си в култ. И не е било поза или модел на поддържание, а чиста проба от откровеното ти „Аз“.

Казах, че Watain поставят ясна граница (поне за мен) за това кое е позьорщина и кое е истинска отдаденост на това което правиш. Основите на блек метъла са положени с кръв и саможертва и този стил го изисква и сега. Ако посетите концерт на Watain и имате нещастието да попаднете на тях извън сцената, много лесно ще можете да си направите сметката дали те са позьори или другите блек идоли, които възхвалявате. Да, същите, които отвъд сцената имат собствени марки дрехи и модни аксесоари, чудят се какъв ендорсмънт договор да подпишат, пускат бира с марка на групата си или се подвизават като DJ. Не е достатъчно да се гримираш като панда, да сложиш гривни с пирони от железарията или да позираш със сатър и карантии от бакалията, докато бездарните ти дружки вдигат шум около теб. – тук говорим за изпращане на послание. Послание, което не е шамар в лицето нито юмрук, а разрез през гърлото от ухо до ухо!

Е, ако сте познали някоя любима група (чужда или местна) в описанията ми по-горе съм успял да ви обясня за каква граница точно говоря. Това е и посланието! Любимата ви банда не струва пет пари, а Watain са сбирщина отрепки, пропити с какви ли не субстанции. Ненормалници без никакви задръжки и ценности, които са превърнали това в музика и са се отдали на този култ. Те не се интересуват от вашето мнение, няма да се интересуват и от това на приятелката ви докато я чукат в тур-буса. Те биха запалили църква не защото така се прави, а защото са всичко изредено по-горе. Те знаят, че ще ги мразят и това ги прави живи!

...WATAIN TO THE DEATH!

Опа! за малко да забравя репортажната част: Без закъснения, без подгряващи банди, без компромиси, без оцелели!

Всякаква прилика с действителни лица, случки и коментари е абсолютно умишлена.

Репоратж и Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия WATAIN