Февруари е особен месец. Пролетният полъх се усеща неколкократно в продължение на дни, а слънчевите лъчи бързичко се справят с епизодичното снежно покривало в откъслечните снежни дни. Случайно или не, визитата на мечтателите Alcest съвпада с един от най-светлите, ефирни и топли дни на иначе студеноватия по принцип февруари. А вечерта на 26-ти носи толкова много възпламеняващи емоции, които рядко се събират в толкова силно концентрирана доза, че дори и арктически студ не би могъл да скове сърцата на феновете, присъствали на събитието.

Дългоочакваната хедлайн визита на френските герои се случва в разгара на текущото им турне, промотиращо шедьовъра „Spiritual Instinct”, заедно с исландките Kælan Mikla и французите Birds In Row. Интересен пакет от банди, разностилови, концептуално безкрайно далечни едни от други и все пак посвоему провокативни и предизвикващи, за да успеят да привлекат интерес върху себе си.

Всичко започва съвсем гладко и с швейцарска точност – дамското трио Kælan Mikla се качва на сцената и следват 35-40 минути на абсолютна звукова изненада. Тъй като за мен имената на Kælan Mikla и Birds In Row са абсолютно непознати, категорично целенасочено се оставям на възприятието на музиката им от самия концерт. Исландките представят интересна и пъстра музикална и визуална картина. Звукова препратка към 80-те години, даркуейв, синтпоп/пост-пънк вълната с толкова типичните електронни бийтове и подсилен водещ бас, а песните им звучат още по-предизвикателно, изпяти на родния им език. Дамите са се погрижили да пренесат атмосферата на гореописаното време с колоритни костюми и визия. Музиката на Kælan Mikla е изпълнена с типичната за произхода на създателите си меланхолия, в същото време поднася и някои заиграващо-танцувални ритми. Девойките стоят отлично на сцена и успяват да поднесат концепцията си толкова естествено и със завидна лекота. И докато захласнато впиваме погледи в танците на мъничката Laufey Soffía, осъзнавам, че отреденото им време на сцената наистина отлита скорострелно.

Без особена суетня на сцената се качва френската хардкор / пънк група Birds In Row. След ефирността на исландките, дивите и необуздани звукови атаки на триото от Лавал идват като юмрук в лицето. Контрастът с представянето на откриващата банда е колосален – меланхолията е заменена с агресия, дигитализираната изтънченост отстъпва място на суровата китарна първичност и стената от толкова „метъл” звучащ бас. За тренирано ухо, и още повече за хора с фокусиран поглед върху цялата сцена, в която творят Birds In Row, французите вероятно идват като хаотичен, първичен, динамичен булдозер, който буквално изравнява всичко със земята. И някъде там, в цялата тази тежкотоварна атака намират място доста отнасящи сайкъделик мотиви, на които могат да завидят доста опитни музиканти. Сетът на триото предлага акцент върху последния им дългосвирещ албум „We Already Lost The World”, но успяваме да чуем и песни от дебюта „You, Me & The Violence”. 40-те отредени за Birds In Row минути също отлитат сравнително бързо и методично се приближаваме към появата на героите на вечерта.

Часът е 21:35, всичко вече е подготвено и настроено, а с появата на сцената на барабаниста Jean “Winterhalter” Deflandre, Pierre “Zero” Corson на китара, Indria Saray на баса и емблематичния лидер на бандата Stéphane “Neige” Paut, зазвучават и първите акорди на “Les Jardins de minuit” – откриващата песен от актуалния албум “Spiritual Instinct”. Оттук на сетне, следващите 75-80 минути минават като миг. Миг, в който емоциите се разливат в сълзи и ридания, усмивки и екстаз, мелодии и напеви, като всеки един тон от имагинерния свят, който Neige пресъздава с музиката си, оживява в сетивата.

Сетлистът на Alcest ни пренася през всички издания от великолепния “Ecailles de Lune” (ах, как ми липсва една “Les Iris” от “Souvenirs d'un autre monde” например, да не говорим за “Élévation” от EP-то “Le Secret”) до магията на “Spiritual Instinct”. И докато се потапяме в ефирната красота и обаянието на приказните мелодии, не откъсвам очи от всичко, което се случва на сцената – групата е отлично сработена машина, която функционира като по учебник. Заслушвам се във всеки тон и всичко си е на мястото – звукът е просто перфектен. Нищо не звучи там, където не трябва да бъде. Нищо не се губи, а напротив – всеки елемент, толкова специфичен и ценен за света на Alcest е там, където трябва да бъде. Точно затова и композициите сякаш се вливат в публиката толкова лесно и банда и фенове се превръщат в едно цяло.

Оставил се на галещите звуци на “Autre Temps”, “Oiseaux de proie”, или на великолепната “Sapphire”, си мисля колко всъщност трудно е да се събере в думи цялата палитра от усещания през които може да мине човек, изживявайки това звуково вълшебство. И продължавам да се връщам към онзи момент, в който Alcest делят сцена с британските легенди Anathema, имат планирано участие и в България, но там нещо се случва и французите пропускат българската и още някоя и друга дата. И ако тогава онзи концерт се бе случил, вътрешният екстаз, преживян в настоящата февруарска нощ би бил просто мъничка трошичка, сравнен с онова, което можеше да ни се случи през 2017-та. Но... Така е било писано, казват мъдрите хора. Фокусирам се отново на случващото се на сцената пред мен, където след хипнотичната “Le Miroir”, Neige обявява, че идва ред за последната песен за вечерта – “Kodama”.

Е, ние знаем, че не е точно така и след съвсем кратка пауза идва ред да се зарадваме и на великолепните “Là où naissent les couleurs nouvelles” и “Délivrance”. Те слагат края на този фамозен концерт, превърнал се в едно от най-ярките, силни и впечатляващи преживявания, които любимата музика може да ти даде. След подобно изпълнение просто ти се иска да замълчиш за миг и да оставиш бушуващата в теб буря от вълнение постепенно отмине. Но, истината е, че пламъчето на магията от концерта, ще гори доста, доста, доста дълго време!

Сет лист:
Les Jardins de minuit
Protection
Oiseaux de proie
Autre temps
Écailles de lune - Part 2
Sapphire
Le Miroir
Kodama

Бис:
Là où naissent les couleurs nouvelles
Délivrance

Автор: Тодор Красимиров
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия ALCEST, BIRDS IN ROW, KAELAN MIKLA