Ако трябва да съм напълно откровена нито една от двете банди „не е моето“, но пък и любопитството ми е голямо, така че реших да експериментирам и да посетя събитието. За разлика от Myrath, с Eleine вече се бях срещала. Бандата имаше честта на бъде уорм-ъп на други наши любимци, а именно Moonspell, преди около 3 години, отново в столичния Микстейп. Основаната през 2001 г. тунизийска банда Myrath пък от своя страна е абсолютна загадка за мен, като изключим факта, че преди години много си падах по първите им два албума, заради прогресив звученето им /Hope(2007 г.) и Desert Call (2010 г.) /. Оказва се, че Myrath натрупват все повече възторжени отзиви след тавата си Legacy (2016 г.), където арабското фолк влияние е доста по – осезаемо и самите те захвърлят някои от клишетата на европейската метъл сцена. В актуалната си тава „Shehili“ ориенталската стилистика е затвърдена. Концертът им в София е част от европейското турне “The Magical Tour 2020”, на което гостува Eleine.

Точно в 20 ч. на сцената се покачиха именно Eleine, чиято вокалистка Madeleine прикова погледите с оскъдното си сценично облекло и кръшните ориенталски танци. Madeleine определено е водещата фигура в бандата, която се справи успешно с нелеката задача да разгорещи насъбралите се фенове, но не и без брилянтната помощ на китаристът на бандата Rikard Ekberg. Изненадващо Eleine забиха кавър на вечната Mein Herz Brennt на Rammstein, като изпълението бе неочаквано добро. Тъй като това е второто гостуване на бандата у нас, се усети, че всеки един член се чувства като у дома си, като Madeleine показа няколко пъти обичта си към родните фенове и обеща скорошно завръщане заради „невероятната енергия“, която усеща в публиката у нас. По време на 50 минутния гиг бих оприличила Madeleine като горска нимфа, митическо същество и в същото време достолепна като ориенталска кралица. Финалът на сета им е с Break Take Live, по времето на която Madeleine танцува наоколо със златните си крила, което бе мощен визуален завършек на изпълението им.

Пълен сет на Eleine:
Enemies
Whisper My Child
All Shall Burn
Sanity
Until the End
Mein Herz Brennt
Hell Moon
Death Incarnate
Break Take Live

Следва около 30 минутна пауза, по времето на която феновете имаха възможността да се подкрепят с напитки, споделят впечатления един с друг и да посетят добре снабдения щанд с мърчандайз. Организаторите от BGTSC се бяха погрижили предварително обявения график за вечерта за бъде спазван стриктно – от отварянето на вратите на клуба в уречения час, до последния акорд, изсвирен на сцената.

Дойде и кулминационният моментът на вечерта и Myrath се качиха на сцената след зрелищно огнено – танцувално интро в състав: Zaher Zorgati (вокали); Morgan Berthet (барабани); Elyes Bouchoucha (клавирни); Malek Ben Arbia (китара) и Anis Jouini (бас). От създаването си, прог-метъл- фолк групата, утвърждава своето име и всъщност вече са една от най-уникалните и интересни групи последните десетилетия, благодарение на комбинация от типично арабски фолк мотиви и по-мелодичен, симфо метъл. Myrath дадоха начало на сета си с Born to Survive, You’ve Lost Yourself и танцувалната Dance, по времето на която прелестна девойка изви кръшен танц пред развълнуваната публика. Чухме хитови композиции като Merciless Times, Mersal, Believer, Beyond the Stars. Музиката им ни пренася в една екзотична и различна реалност, като приказността става реалност подкрепена от истински магьосник на сцената на Микстейп. Оглеждайки се наоколо сред препълненото веню, виждам истински щастливи и доволни фенски лица, което доказва че Myrath са спечелили своите фенове още по време на предишните си две техни гостувания в България. Zaher казва в интервю по повод релийза на последната тава на групата Shehili, че целта на тяхната музика е да предизвика щастие и радост у слушателя, да се отдаде почит на онези, които отказват да се предадат или да спрат да се надяват, дори в свят, изпълнен с омраза и несигурност. Вокалните данни на Zaher са забележително съвършени, като всъщност по време на лайфа си припомних за гостуването му в ролята на The Preacher в забележителния албум на Ayreon Electric Castle Live and Other Tales.

myrath

Час и половина минават неусетно и Myrath се сбогуват сърдечно с нас, убедена съм че скоро ще се върнат, за да ни покажат нещо ново, магично и съвършено.

Сетлист на Myrath:
ASL (Dance)
Born to Survive
You’ve Lost Yourself
Dance (Dance)
Get Your Freedom Back
Tales
The Unburn’t (Dance)
Duat (plume table)
No Holding Back
Mersal
Monster
Lilli
Merciless Times
Beyond the Stars (Dance)
Believer (Dance)
Endure the silence
Shehili (Levitation)

Автор: Люба Геошева
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия MYRATH, ELEINE