Точно една година измина от предишното гостуване на поляците в София, време за което те успяха да обиколят доста държави в рамките на турнето си „Wasteland“, в подкрепа на едноименния актуален албум на бандата. Дни преди концерта родните фенове се чудехме дали концертът ще се състои, предвид обявената световна пандемия, но се оказа че Riverside не се страхуват от COVID – 19. Оказа се, че концертът им в София е финален за тура, поради няколкото отменени гига.

Пристигнах в клуба 10 минути преди уречения начален час, за моя изненада в клуба имаше не повече от 40 човека. Доста притеснителен бе този факт, тъй като по принцип Riverside „пръскат зали“. Лека - полека феновете се посъбрахме, явно всеобщата паника е повсеместна и е обхванала и родния фен, тъй като доста познати лица отсъстваха тази вечер.

Промяна в една група може да се случи по много начини - това може да е завой в концепцията, смяна на продуцент, както и на редица външни фактори. Промяна може да се случи и ако член на групата напусне. При Riverside промянатa се случи през 2016 г. след неочакваната смърт на китариста и съсновател на бандата Piotr Grudyinski. За много фенове смъртта на Piotr е и край на Riverside, но бандата не споделя това настроение и продължава да работи упорито, като две години по- късно издава тавата "Waste7and", вече като трио. Това е концептуален албум, посветен на живота в ранните дни на пост-апокалиптичен свят, но в същото време темата за приемането и справянето с мъката е на дневен ред. Това дава на творбата още едно измерение и според мен по-дълбок и емоционален замисъл.

Подгряваща банда нямаше и точно в 20 ч. Riverside се качиха на сцената под бурните аплодисменти на родната публика, забивайки първото парче от двучасовия сетлист Acid Rain. Riverside са във видимо добро настроение, благодариха на всички присъстващи за смелостта да присъстват на гига, даже се пошегуваха, че това е „най- доброто частно парти на което са присъствали“, препратка към табелата „Частно парти“ на входа на клуба. Mariusz не пропусна да честити на домакините Тангра Мега Рок четиринайстия им рожден ден, по който повод всъщност Riverside бяха поканени, като част от поредицата партита по случая. От февруари тази година бандата отново е квартет, китаристът Maciej Meller бе представен пред родната публика като постоянен член. Явно е назрял моментът, в който триото кани нов китарист, не само за концертните им изяви, но и за студийна работа, където Riverside работят по нов материал в момента.

Като всеки концерт и този лайф не мина без хитови композиции, чухме Conceiving You, Second Life Syndrome, Egoist Hedonist, като бисът започна с безкомпромисния кавър на Wish You Were Here в памет на Piotr, продължи с The Depth of Self-Delusion, 02 Panic Room и завърши с River Down Below. За отбелязване е кристалният звук по време на лайфа, който допълнително подсили по- интимната обстановка, която цареше.

Два часа красива музика преминаха неусетно. Уви, не знаем кога Riverside ще ни посетят отново (особено в така създалата се напрегната интернационална обстановка), но едно е сигурно, ние пак ще сме там независимо от обстоятелствата.

Сетлист на Riverside:
Acid Rain
Vale of Tears
Reality Dream I
Lament
Hyperactive
Conceiving You
Second Life Syndrome
Left Out
Guardian Angel
Lost (Why Should I Be Frightened By a Hat?)
Egoist Hedonist
Wasteland
Encore:
Wish You Were Here(Pink Floyd cover)
The Depth of Self-Delusion
02 Panic Room
River Down Below

Автор: Люба Геошева
Снимки: Момчил Сава Стойнов

 

Вижте още:

Концертна галерия RIVERSIDE