След прекрасните летни фестивални преживявания, е време да посрещнем и есенния сезон на концертите на закрито в София, който обещава да бъде не по-малко силен! В началото на октомври, в сърцето на Студентски град, известен с друг тип музикални предложения, мечтата на мнозина се сбъдна. Първото гостуване на Draconian у нас е вече факт! И да, както се очакваше, беше незабравимо!

Съпорт на шведите трябваше да бъдат гърците Nightfall, но за съжаление около месец преди концерта, стана ясно, че нямат да могат да дойдат. Техни повече от достойни заместници станаха добре познатите и обичани Deadscape. През последните месеци, бандата набира голяма популярност, не само с изявите си на някои от големите ни летни фестивали, но и с участието на вокалистката им Мариела (Мера) в популярното предаване „Гласът на България”, където смая журито с уникалните си възможности. Пред групата имаше голямо предизвикателство, тъй като китаристката им Ани нямаше възможност да свири на концерта. Само за няколко дни, бандата съумя да й намери заместник в лицето на Преслав от Imbecile. Упоритостта и хъсът им са заразителни и е прекрасно, че не се отказаха, въпреки трудностите. Публиката ги посрещна топло, а ги изпрати направо горещо!

Сетлистът представи песни от дебютния им албум, излязъл в началото на годината – Of The Deepest Shade. Още с откриващата Forsaken, дадоха заявка за стабилната доза мелодет, която ни предстои да чуем. Продължиха ударно с The Brightest Light, последвана от The Artist. Мирела пее безпощадно и гласът и не трепна нито за миг, въпреки че всички знаем колко е трудно изпълнението на подобен тип тежки вокали. Stillborn и In Desolate Silence откъртиха главите на публиката, или поне каквото беше останало от тях след предишните композиции. Неусетно стигнахме и до последната им песен – From The Colourless Skies, след която групата благодари на феновете за посрещането и на организаторите за възможността да участват в този легендарен концерт. На нас не ни остава нищо друго, освен да им стискаме палци за реализиране на бъдещите им планове и да ги гледаме на още много концертни и фестивални изяви.

Като по часовник в 21:28, беше време да се срещнем със звездите на вечерта, а именно Draconian. Още с първите акорди на The Sacrificial Flame, става ясно, че ни очаква паметен концерт, и че всичките години чакане на феновете, са си заслужавали, за да видят любимата си група в пълния й блясък. Беше ми изключително интересно да гледам бандата със завърналата се по-рано тази година Lisa Johansson, след като Heike Langhans, обяви че напуска, за да се фокусира върху семейството и проектите си. Може би някои фенове са били разочаровани, че няма да я видят, но Lisa показа, че за 11 години не е „забравила” как се прави шоу (от 2002 до 2011 тя е част от Draconian). Невероятните й вокали, бяха главозамайващи, а контактът й с публиката беше изключителен. Вокалистката доказа, че гласът е това, което е най-важно за един изпълнител, защото контрастиращо на почти всички нейни колежки, тя беше облечена семпло, без скъпи поръчкови дрехи или сценични костюми.

Магнетичната вечер продължи с песни от различни етапи на дискографията на шведите. Чухме Bloodflower и The Failure Epiphany (2008), Deadlight и Elysian Night, които ни върнаха в 2011 г. и албума A Rose for the Apocalypse, както и няколко композиции от Sovran (2015 г.). Имахме възможност да се насладим и на парчета от последния албум на групата, издаден през 2020 г. – Under a Godless Veil. Освен откриващата за концерта песен, прозвучаха и Burial Fields, Sleepwalkers, The Sethian и Sorrow of Sophia. Материалът от последното произведение на шведите ни даде да разберем, че пандемията се е оказала много продуктивен период за тях. Музиката е изключително дълбока, а текстовете са в типичния за Draconian пронизващ стил. Нямахме много време да излезем от своеобразния транс, защото без никаква нужда от почивка или колебание, ни хвърлиха директно в далечната 2005 с меланхоличната A Scenery of Loss. За съжаление, когато човек се забавлява и е потопен в хубава музика, времето не просто се движи бързо, а направо лети. Неусетно дойде време да чуем и последната песен, а именно Seasons Apart.

Първият концерт на Draconian в България вече е в историята. Който беше там, може да потвърди, че магията на изкуството им, те праща в друг свят и те държи в своя плен от първата до последната нота. Изключително дълбоката и красива колаборация между кристалния глас на Lisa и тежките вокали на Anders Jacobsson, те кара да настръхнеш. Шведите ни показаха как се прави готик/дуум метъл. Докато се прибирах към къщи в най-проливния дъжд, който ме е валял, си дадох сметка, че сме щастливци да можем да слушаме такива групи на живо и то в клуб, където си толкова близо и можеш да се докоснеш (буквално) до тях. Който не е бил, може само да съжалява, но и да се надява, че групата ще дойде отново и то скоро!

Автор и снимки: Илияна Чоевска

 

Галерия: