Месец юли тази година е истински рай за феновете на „тежката” музика у нас. Фестивал номер 3 отведе почитателите в Могилово, където виното и рокът са на почит. Второто издание на Medilidare Rock беше едно от събитията, за които се говореше най-много, а нетърпението беше особено голямо, след като ситуацията с пандемията, отложи случването му.

И така след 5 години (първото издание беше 2017) настъпи моментът за второто издание на фестивала. Тъй като не бях присъствала на първото, бях развълнувана да видя мястото и да усетя атмосферата. Тя се носеше във въздуха още на входа на обособеното пространство, където имаше транспаранти, няколко паркинга, обособени къмпинг зони за палатки с всички необходими удобства, а хората вече се събираха на групички, смееха се и си тананикаха любими песни. По целия път имаше табели обозначаващи посоката, а на входа ни посрещна голяма бетонна арка с надпис Midalidare rock, която се превърна в любимо място за снимки. Още с влизането в комплекса ми направи впечатление, че нещата са организирани прекрасно и е помислено за всичко – места за зареждане на фестивални карти, места с разнообразна храна и напитки, тоалетни с чешми, които се поддържаха чисти през цялото време и зона за игри и развлечения.

midalidare pic

След краткото ни запознаване с обстановката, като по часовник в 19, беше време да видим на сцената и първата група – Caliberty. Повечето фенове са запознати с групата, която набира все по-голяма популярност и беше подгряваща на легендарните Deep Purple по-рано тази година. Слънцето още печеше пряко на сцената, но момчетата се раздаваха на макс и жегата въобще не ги притесняваше. Освен авторските им песни, чухме и кавър на Whitesnake – “Slow an’ easy”. Парчето беше някак тематично, тъй като в същия ден трябваше да видим и самите легенди, но за съжаление, както стана ясно преди седмица, отмениха цялото си турне, така че феновете посрещнаха този кавър особено топло. 40-минутния сет на бандата се изниза бързо, а събиращото се множество ги аплодираше бурно.

След кратка пауза беше време на сцената да се качат добре познатите и обичани у нас Firewind. Гърците предвождани от Gus G. винаги са безпощадни в качеството на шоуто, което предлагат и колкото и пъти да идват, толкова пъти публиката ще ги посреща с радост и ще скандира името им. Откриващата песен от последния им едноименен албум – “Welcome to the Empire” нажежи атмосферата, а хората ставаха все повече и се позиционираха близо до сцената, за да видят любимците си. От новата им творба чухме още “Rising fire” (първия излязал сингъл) и “Break Away”. Разбира се и класики не липсваха. Още с изпълнението на Head up high от легендарния “Premonition” публиката изпадна в екстаз. “Destenation forever” и “Mecenary man” взривиха тълпата на фона на залязващото слънце и облаци обагрени в различни нюанси на розово и оранжево – удоволствие за всички сетива. На кавъра на “Maniac” (оригинал на Michael Sembello), феновете показаха и танцови умения. Когато човек се забавлява, времето лети, затова и 1 час мина като мигване и беше време за последната песен. “Fallen to pieces” беляза края на поредния прекрасен спектакъл на гърците у нас. Firewind благодариха на публиката, че празнува с тях 20-тата им годишнина и обещаха, че ще се върнат отново. Ако трябва да обобщим изпълнението им то определено беше “World on fire”, като добре познатата тяхна песен.

Точно в 22 часа беше време да посрещнем и хедлайнера на ден 1 – Avantasia. Участието им на фестивала се организира в последния момент, заради отпадането на Whitesnake. Реакциите на феновете бяха смесени. Както имаше такива, които страдаха, че няма да видят любимците си, така имаше и други, които бяха много доволни от избора на заместник. В крайна сметка, най-важното е музикантите да са живи и здрави. Организаторите обаче изненадаха всички ни със светкавичната си реакция и направиха и невъзможното да намерят в този толкова кратък срок подходящ хедлайнер и смятам, че се справиха повече от успешно.

Всеки, който е гледал групата знае, че са магия. Такава смесица от невероятни инструменталисти и толкова разнообразни певци. Още със стъпването си на сцената, Tobias Sammet беше посрещнат със скандирания още на откриващата песен “Twisted mind” и до края чувахме постоянно публиката да вика „Тоби, Тоби”. Няма време за губене, още с второто парче виждаме на сцената и първия гост, добре познатият ни Ralf Scheepers от Primal fear. С негово участие чухме “Reach out for the light” и “The wicked rule the night” – първият сингъл от предстоящия албум на групата, който трябва да излезе на 21 октомври тази година със заглавие “A paranormal evening with the moonflower society”. За публиката нямаше и минута почивка, на сцената се сменяха невероятни музиканти – страхотният Eric Martin от Mr Big, Ronnie Atkins от Pretty Maids, Bob Catley, Oliver Hartmann (представен ни от Тобиас като скритото оръжие, защото освен прекрасен китарист е и страхотен вокал), нежната Adrienne Cowan, а Herbie Langhans излезе втори път на сцената, след прекрасното си изпълнение с Firewind.

Кулминацията на изпълнението, ако въобще можем да говорим за такава, определено беше на песента Avantasia, когато публиката избухна в екстаз. Чухме песни от различни периоди на групата, а постоянната динамика на сцената, превърна близо 2 часа и половина в 5 минути. Магичното изпълнение на “Sign of the Cross”, в което се включиха всички гости, беляза края на невероятното шоу, и на първия ден на Midalidare Rock. Неслучайно тази феерия от гласове и палитра от страхотни изпълнения е наричана Супер група.

Автор: Илияна Чоевска
Смимки: Никола Петрас

 

Вижте още: