Ден 3 донесе нови и още по-горещи емоции. Като казвам горещи, имам предвид и буквално – най-топлият ден на феста, и преносно, защото на сцената се качиха толкова жени, че мъжката половина от аудиторията определено е останала очарована. Първи се изявиха гърците Project Renegade, който още с появата си показаха, че възприемат нещата сериозно и ранният час, в който свирят не ги притеснява. Цялата група беше облечена в бяло и черно, а енергията, която пръскаха беше заразителна и публиката ги посрещна с възторг. Макар и кратък, сетът им от 6 песни, ни позволи да се запознаем със стила им и им помогна да спечелят много нови фенове. Чухме Liber8, Products of war, The New Joker и The strain от дебютния им албум Order of the Minus, излязъл през 2019, както и една от най-новите им песни – The Fix Is In. След шоуто вокалистката им Marianna Florou слезе веднага в публиката и се снима с всеки, който имаше желание.

Shakra са моето лично откритие на фестивала. Не знам поради каква причина не ги познавах добре, но швейцарците направо ми отвяха главата. Откриващата им песен Fireline си беше направо обобщение на цялото им изпълнение. Освен нея от последния им албум Mad World, издаден през 2020, чухме A roll of a dice и Too Much Is Not Enough. Рок партито им включваше парчета от различните етапи на дискографията им като започнем от 2003, та до последната им творба. Насладихме се на Hello, Life Is Now, Ashes to ashes и други. 50 минути буквално отлетяха като миг и момчетата обявиха, че е време за последната им песен – Rising High. Така се чувстваше и публиката след шоуто, което поднесоха. Първия концерт на Shakra в България донесе удовлетворение, както на групата, така и на почитателите. Швейцарците предадоха урок как се прави рок в наши дни и спечелиха много нови фенове, които бяха готови да си купят техни артикули, но за съжаление групата не носеше такива. Така, че ги чакаме скоро да се върнат и да ни зарадват с музика и с мърч.

С лъчите на залязващото слънце, беше време да се срещнем и с Beyond the black. Освен, че групата се радваше да види феновете, имаше и друг щастлив повод – вокалистката им Jennifer Haben празнуваше рожден ден. Като типични джентълмени, момчетата от бандата й изпяха “Happy birthday”. Публиката се включи ударно в това изпълнение и докара широка усмивка на лицето на рожденичката. В следващия един час се насладихме на симфоничен метъл, поднесен от германците по чудесен начин. Още първата песен Hørizøns от последния албум, даде заявка, че ще станем свидетели на страхотно шоу. When Angels Fall, Songs of Love and Death и завършващата Hallelujah, която остави почитателите без дъх, ни върнаха в 2015 г. и албума Songs of Love and Death. Чухме и новия им сингъл, излязъл преди месец – Reincarnation, който даде заявка, че можем да се насладим на страхотна музика от тях. Остава да се върнат за следващо шоу с новия си албум, а ние ще ги очакваме.

Когато ти е готино, имаш приятна компания, хубава музика и куп прекрасни емоции, времето лети и ето, че ден три отиваше към своя край. Но преди това разбира се, трябваше да се срещнем със звездите на вечерта – магичните Within Temptation. Без излишно суетене, групата директно хвърли публиката в екстаз с откриващата See who i am. Sharon den Adel блестеше на сцената, облечена в златно с черна корона, която и придаваше особено величествен вид. Имаше технически проблем, който бързо беше отстранен, но вокалистката не даде шанс на феновете да скучаят и им разказа интересни истории от гостуването си в България през 2012, свързани с вокалиста на Ugly Kid Joe - Whitfield Crane . Сподели също колко обича вино, и че се чувства чудесно в Могилово. Последва In the middle of the night, а Paradise (What About Us?) беше прекрасно изживяване да гледаме Tarja Turunen на екрана, но да слушаме вълшебния глас на Sharon, която без никакви проблеми изпя и нейните вокални партии. На обичаната Faster, публиката изригна като вулкан. По време на пандемията, групата не спира да твори и чухме три от песните, издадени като сингли – The Purge, Entertain You и Shed My Skin.

Очакваме да ги видим и като част от предстоящия албум на групата. Никой дори и не си помисляше да бяга докато звучеше And we run. Групата не остана безразлична и към войната като посвети Raise Your Banner на Украйна и загиналите през последните месеци. Вокалистката излезе с украинското знаме, а публиката притихна в знак на съпричастност. Спектакълът продължи със Supernova, The Reckoning, Our Solemn Hour и Stairway to the Skies. Докато се усетим час и половина беше отлетял и дойде време за последната песен Mother Earth. На хората не им се вярваше, че това шоуто приключи и скандираха бурно, но пък ни чака ден четири, който обещава да бъде не по-малко вълнуващ.

Автори: Илияна Чоевска, Гери Попова
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още: