Ето че дойде и този ден. Признавам си, че чаках тази дата още от деня, в който обявиха събитието. AIRBOURNE за първи път в България! Ще го повторя пак за задклавиатурната задруга „За Първи Път в България!“ За мен AIRBOURNE се водят „нова“ група, но според други - група с 20 годишен стаж зад гърба си, не се брои за нова. Макар и да знам групата още от самото им начало. За пръв път ги гледах преди точно преди година в Германия, като съпорт на Iron Maiden. Останах очарован (меко казано) от енергичното им шоу. Качествен, пропит с пот и бира рок'н рол, точно какъвто трябва да е. Признавам, че тогава не очаквах нищо и както винаги исках просто да мине изпълнението им, за да се насладя на Maiden за двадесети и някой път. Истината обаче е, че посрещнах „девиците“ пиян, кален и полят с бира, но никой и нищо не можеше да изтрие усмивката от лицето ми.

Превъртаме около година напред и в 19:00 ч. сме пред входа на столичния колодрум „Арена София“. Или както напоследък се казва „Не тази Арена София дето беше Армеец, а другата!“ Жегата е адска, а по всичко личи, че ще става и по-нажежено. Вратите отварят като по часовник и хората започват да влизат без проблем. Напоследък столичният колодрум стана домакин на доста събития, за което не се оплаквам. Прекрасно място за събития на открито в сърцето на София, до където без проблем се стига и от където без проблем се прибираш.

„Аре стига събития в тази вмирисана София“ - някой беше казал наскоро из фейсбук по-повод концерта на AIRBOURNE и всички други вече обявени там . Ми брат.., ходи си по селата и поляните и спи, в която искаш локва. Да, по цял свят фестивалите се правят в отдалечени райони на града, но това е именно заради селтаците като теб да не пречат на живущите наоколо. Точно както опикахте цялата Борисова градина. Такива събития и малоформатни фестивали са напълно идеални за колодрума. Само ще припомня: Помните ли прахта, жегата и комарите в Пловдив и как мрънкахте за цените на нощувки там в рамките на фестивал миналата година. Така, че аре тихо.

20:10 На сцената стъпват JASMINE WHALE, с които досега винаги съм се разминавал на събития и гледам за пръв път. Забиват супер яко, но това може да се очаква в предвид, че в състава им са добре познати музиканти като Нуфри (Bastardolomey, Panican Whyasker и др.) , Боби Струкански (Babyface Clan). Близо 45 минутния им сет отмина неусетно в компанията на приятели и охладени напитки, а пространството пред сцената все повече се изпълваше. Яко, е че се виждаха и много фенове дошли на събитието с децата си, които безгрижно тичаха насам натам из между хората. Тук пак ще отворя една бележка. Супер яко е, че искате децата ви да гледат яки концерти и групи от рано, но купете им антифони, ако не искате да ги оставите без слух или с други трайни проблеми. От вас зависи!

Около 21:30 вече виждаме и цялата сцена на Airbourne. Класика от всЕкъде братче: Full-Stack Маршали, Олд скул светлини над тях и встрани от сцената. Рейзърът за барабани подреден като мини бар с кенчета бира и други напитки! От колоните звучи и “Ace Of Spades“ на Motorhead като интро, а след него с гръм и трясък австралийците откриват с “Ready To Rock”.

„Новите AC-DC“ точно така си спомням, че ги наричаха в началото. Лошо няма, необходимо е да има повече такива групи особено след като първообразите са доста трудни и скъпи да се гледат вече. А да си признаем, в повечето случаи шоуто няма да е дори наполовина толкова яко. Airbourne дори не се опитват особено да избягат от това клише, защото си личи, че точно този рок'н рол е страстта им и адски много се забавляват.

If you think you are too old to rock ’n roll, then you are.
Lemmy Kilmister

“Too Much, Too Young, Too Fast”, “Rock 'n' Roll for Life” “Back In The Game” минаха буквално като една песен. Успяхме да видим и колко луд е Joel O'Keeffe, който се разходи из публиката качен на раменете на човек от екипа. През цялото това време не спираше да свири и пее, а дори и „почерпи“ с бира околните! Бири хвърчаха и от сцената докато слушахме “Burnout the Nitro” и “Boneshaker”.

Не веднъж споменах Motorhead и Lemmy. Неизбежно е когато говорим за Rock N Roll да не споменем Lemmy. Airbourne имат много тясна връзка с Motorhead и Негово Величество Lemmy приживе. Няколко пъти са делили сцената в Австралия и Европа. Lemmy участва и в клипа към песента “Running Wild” от едноименния им дебютен албум. Той е тяхно вдъхновение и ментор. Напълно логична е и почита им към него с парчето “It's All for Rock 'n' Roll”, след като той напусна този свят. Преди да чуем и концертното изпълнение на песента, братята O'Keeffe изкараха на сцената импровизиран бар с логото на Motorhead и забъркаха по един Джак Даниелс с лед и кола за себе си и колегите си. Тостът разбира се беше за Lemmy и всички, които обичат рок‘н рол

„Когато Motorhead свириха, Lemmy беше на сцената за феновете и те бяха там заради него. Нямаше никакво значение какво се случва по-света докато Motorhead свирят.
Където и да сме били на турне сме се оглеждали за фестивалните плакати с огромно MOTORHEAD лого на тях, а сега вместо това има просто една черна дупка. „Ние сме Motorhead и свирим рок‘н рол!” Толкова бяхме свикнали да чуваме това, че когато вече го няма е тежко да се преглътне.!“

Joel O'Keeffe

И-и-и отново се отплеснах, но няма как. Мога още много да ви говоря и пиша за нещата от живота, но тези които бяхте там усетихте енергията. Станахме свидетели на феноменално „Рок шоу!“ (..да, казах „Рок шоу“) със зверска енергия и много искрена емоция. Както разбрахте и по-горе; Постоянно следя коментарите на всякакви псевдо журналисти или вече увехнали музикални критици, че в България идват само треторазрядни групи и всяка година е едно и също. Добре де, дори да сте прави (...а очевидно не сте), то когато дойде нова и интересна група или има подобно събитие – Вие драги ми сухари си седите в къщи и се чудите какво извинение да си измислите. „Концерта почва късно“, „Точно понеделник ли измислихТЕ“ „В този клуб/зала ли ги навряхте“ „Времето ще е лошо“ „Този организатор не ми е приятел“. Точно Вие дето до преди година се молехте да има някакво събитие и се кълнете, че като отворят клубовете и почнат концертите няма да се прибирате и няма да изпускате събитие. Не ме разбирайте погрешно. И преди и сега - на никой не липсвахте!

Peace, Love, Rock ’n’ Roll

Автор: Никола Петрас
Снимки: Никола Петрас / Гергана Попова

 

Пълна галерия от събитието: