След малко повече от четири години от последния концерт на уелската банда Bullet For My Valentine, отново ги посрещаме на родна земя. Организаторите Fest Team ги канят да оглавят първия ден на фестивала Sofia Solid, който се провежда на Арена София в Борисова градина.

Групата съществува още от 1998 година под името Jeff Killed John, правейки кавъри първоначално на групи като Metallica, Nirvana и Limp Bizkit, както и авторска музика, която все още може да се намери. Променят името си по начина, с който са ни познати днес и издават първия си албум The Poison през 2005 година, която предизвиква масов интерес. По това време аз още прохождах в този жанр и те бяха от първите банди, които знаех. Стилът им се описва като мелодичен метълкор. Понеже и времето, в което този дебют излиза, заради текстовете си ги причисляват към т.н. “емо”. Всички малки метълчета в училище си пускахме от телефоните техните песни по коридорите, всяко момиче въздъхваше по тях заради визията им (не ни съдете, били сме по на 12 години). С времето претърпяват малко промяна откъм звученето си.

На Колодрума още от началото на програмата и въпреки неблагоприятната обстановка заради дъжда, се събраха немалко хора. Нашенците Deadscape и Helion Stone се представиха доста добре, като втората група на няколко пъти разсмя масово публиката.

Blind Channel, който преди не знаех, но реших да не си правя предварително проучване за тях, доста приятно ме изненадаха. Жанрово се идентифицират като “violent pop”, но звученето им е доста ну метълско, ползват и немалко електроника. Оказва се, че са участвали в Евровизия през 2021 година като представящи родната им Финландия и завършват на шесто място. Групата изпълниха както тяхно авторско творчество, така и кавъри на песни като “Anastacia – Left outside alone” и “Eminem - Lose yourself”. Енергията им на сцената е неописуема, което всъщност е присъщо за всички скандинавци. Като цяло са доста емоционални, което си личи и в изпълненията им. Това нещо се предава и на българската публика. Имаше танци, имаше и доста припяващи с бандата. Явно имаше и още като мен, които са искали да ги чуят за пръв път на живо и бяха доста впечатлени, със сигурност от този ден нататък се набрали доста почитатели.

С лекото пет минутно закъснение от обявения график се качват и Bullet For My Valentine на сцената. Началото поставя “Knives” от последния им албум, която веднага енергизира публиката. Следват “Over it” и “Piece of me” от предпоследния им Gravity, който в личната ми класация от албуми е на последно място, защото просто нищо не ме грабва по никакъв начин. Публиката все повече набира инерция, скандират името на групата, Мат Тък отделя малко време да ни каже добър вечер и обяснява, че 30 минути преди да се качат всъщност заради времето са се колебали дали да свирят. Реално още по време на сета на Blind Channel навяваше дъжд отстрани на самата сцена, заради което Нико Моиланен се пошегува, че някой от тях ще се хлъзне. В последствие направиха корекции да спрат наводняването на сцената. Уелсците обещават на публиката все пак 90 минутна програма с тях.

Продължаваме с 4 word to choke upon. Виждат се разни crowd surfer-и, забелязват се и кои хора помнят това време, в което излезе The Poison. Още личи тръпката, която е със същата сила, когато излезе и албума. Следва “You want a battle?(Here’s a war!)”, която с видеоклипа си носи доста силно послание към домашното насилие, след нея и Shatter. Предупреждават ни, че ще се промени малко енергията и забиват с емблематичната за началото на кариерата им “All these things I hate”. Нещата рязко се променят със следващата им песен “Scream, aim, fire!” от едноименния им албум. Всички тогава забравиха за дъжда тотално, като имаше и покана за circle pit. Свирят след това “The last fight”, “Rainbow veins”, “Your betrayal”. Пикът на енергията на публиката се достигна щом всички чуха интрото на “Tears don’t fall”, която също е доста често асоциирана с името на бандата и може би е най-обичаната от феновете песен. Сетът им завършва с пожелания за лека нощ и “Waking the demon”. Въпреки скандиранията на публиката, групата не продължи повече.

С общо 13 песни, приключи участието им на в първия ден на Sofia Solid. От няколко човека се чу как са се върнали в това време, когато са били обсебени от тепърва навлизащите в метълкор сцената Bullet For My Valentine. И преди, и сега, ние всички чувствахме текстовете им. Това прави един артист нещо повече, когато успее да предаде емоция на други.

Затова тази музика е толкова велика!

Автор: Илияна Дичева
Снимки: Гергана Попова

 

Пълна галерия от събитието: