Пауър метъл, енергия и голям купон, така ще запомним 20-ти март или иначе казано – първата среща на българската публика с Beast in Black. Понеделник е всеобщо известен като ден, който хората хич не харесват, но в този имаше нещо специално и всички с нетърпение бързаха към Студентски град (не за да отидат на дискотека). Към финландците се присъединиха и добре познатите и обичани у нас Firewind. Събитието беше преместено от зала Христо Ботев в Joy Station, което се хареса на повечето фенове.

И така, точно в 19 часа на сцената стъпиха гърците. За някои от нас, това е втора среща с тях за по-малко от година, след като ги гледахме като част от Midalidare rock през лятото. Както тогава, така и сега, бяха в прекрасна форма. Не се усещаше, че над 40 концерта от това турне са зад гърба им. Стегнато, без излишни отклонения, ни изсвириха 9 песни. Чухме две от последния им едноименен албум Firewind, излязъл през 2020 г. – Wellcome To The Empire и Rising Fire. Представиха ни и най-новото си парче, което се появи като сингъл в края на февруари тази година – Destiny Is Calling. Страхотното изпълнение ни даде да разберем, че можем да очакваме невероятен албум от тях (отново), така че аз лично нямам търпение. Разбира се, не липсваха и класики като Head Up High и Destination Forever. Като за финал чухме кавър на Maniac от филма Flashdance. До тук нищо необичайно, Firewind си свирят песента отдавна, но изненадата за всички дойде, когато мъже, преобразени в женски дрехи, наподобяващи тези използвани от героинята във филма, затанцуваха на сцената в ритъм с музиката. Из публиката се четеше известна доза объркване, лек шок, но повечето хора искрено се забавляваха, каквато вероятно беше и идеята на този мини пърформанс. След около 40 минути, беше време гърците да се оттеглят, под бурните овации на тълпата. Шоуто беше особено сантиментално, тъй като беше и последна вечер за тях от турнето.

След кратка пауза дойде дългоочавакният миг за много от нас, а именно първата среща с Beast in Black. За 8 години, от създаването си до сега, групата набра страхотна популярност и пълни зали по целия свят, затова не е изненада с какво нетърпение почитателите чакаха да стъпят и на наша територия. Още с излизането си на сцената и първите акорди на Blade Runner, разбрахме, че мощта и енергията, която струи от записите им, на живо е умножена поне по 10. Тук отново вмятам, казаното и за Firewind – по никакъв начин не личеше, че това е една от последните дати на турне с над 40 концерта. Не знам как успяват да се съхранят и да се представят на такова високо ниво, но само мога да ги адмирирам. Eternal Fire, Die By The Blade, Revengeance Machine, се редяха една след друга без да дават нито миг покой на феновете, всички в препълнения клуб скачаха, танцуваха и пееха. Атмосферата се нажежаваше все повече. Сетлистът беше подбран така, че да ни разходи из трите албума на групата, с акцент на последния – Dark Connection, издаден през 2021 г. Публиката се раздаваше To The Last Drop Of Blood.

Това което ми беше много интересно е как ще звучи Yannis Papadopoulos. Първият път, в който чух групата бях сигурна, че имат вокал жена, но уви грешах. Диапазонът на гърка е зашеметяващ, а на живо е още по-впечатляващ. Баладата Oceandeep беше един от моментите, в които това най-силно си личеше. Приглушената светлина, фенерите на телефоните, дълбокият текст, меланхоличната мелодия и магическия му глас направиха момента изключителен. Атмосферата определено беше като приказка. Нямахме много време да оставаме емоционални, защото последваха ударно Beast In Black, Hardcore, Born Again и финалната Blind And Frozen. Разбира се, знаехме че следва бис, но аз лично бях изумена колко бързо мина времето. Финландците се върнаха за още 3 парчета – Cry Out For A Hero, любимата One Night In Tokyo, която предизвика фурор и финалната End Of The World. Групата благодари на феновете и се сбогува, прибирайки се под бурните аплодисменти и скандирания.

Crazy, Mad, Insane страхотно описва и вечерта, и публиката. Разпродаденото шоу на Beast in Black и Firewind ще се помни дълго, както от нас, така надявам се и от тях. Една магическа вечер изпълнена с много пауър метъл, китари и усмивки!

Автор: Илияна Чоевска
Снимки: Никола Петрас

 

Пълна галерия от събитието: