Българският фен обича бандите, които вплитат фолклорни или традиционни за страната си мотиви в своята музика. Любовта на почитателите към групи като Cruachan, Orphaned Land, Arkona и т.н. е пословична. Затова и гостуването на шотландската атмосферик фолк/блек метъл банда Saor предизвика интерес, макар и у по-отбрана публика. Британците са на кратко турне в региона и появата им на родна почва дойде малко изненадващо, но пък съвсем на място, за да разнообрази концертния живот. Мястото на събитието е “B-Side” залата на столичния клуб “Mixtape” и в късния следобед на 31 март се отправям към мястото на събитието.

След кратка раздумка с феновете, заемам място пред сцената и очаквам началото на шоуто, което трябва да даде родната блек метъл формация Uninie, а за мен е отлична възможност да се запозная с на живо с творчеството им. Музикантите в бандата са добре познати за местната сцена имена – Ники Велев (Inspell, Historian, Scapegoat, Maltworm, Snostorm и мн.др), Антон (Maltworm, Gods Of Ancient, Hellrider), Ники Филипов (Maltworm, Rosebourg)(неговото участие е и официален дебют за групата) и Тодор (Scapegoat, Драгшанъ, Sources Of I). Четиримата се качват безмълвно на сцената и дават начало на вечерта с доста приятна доза блек метъл. Парчетата носят специфичен дух, примесващ първичността на стила от средата и края на 90-те години, благодарение на стегнат и мелодичен китарен звук. На заден фон звучат клавирни подложки, които препращат към златните години от творчеството на банди като Limbonic Art например. Особено силно впечатление прави споделеността на вокалните партии между Ники и Антон – различните гласове оставят различни нюанси, а това определено дава отличителен характер. Изпълнението им е фокусирано и убедително и се надявам съвсем скоро да ги видим на сцена отново.

Сетлист UNINIE:

Във вечността потънал
Мракът
Пустинята
In nomine…
Моята пътека
Безвремие
Пътят избран

Uninie бързо освобождават сцената за основната банда на вечерта. Без да бързат, Saor подреждат всичко необходимо за началото на своето участие и когато всичко е готово зазвучават акордите на заглавната песен от последния албум на групата – “Origins”. Първите щрихи в изпълнението на Saor оставят впечатление за привидна дистанцираност от публиката, но позитивната реакция на родните фенове идва абсолютно навреме, за да позволи на бандата да се отпусне и да се представи в най-добра светлина.

На сцената петимата музиканти поднасят песен от всеки един албум на Saor. Парчета, в които хипнотичния китарен звук бива обграден от мистичните флейти, цигулки и напеви на дамата Ella Zlotos. Благодарение на нея, марковата героичност на групата разцъфва с пълна сила.

Епичността в музиката на Andy Marshall е основното оръжие, което охарактеризира творчеството на проекта още от зората на съществуването му (под името Àrsaidh). Величествена атмосфера, която се разгръща чрез мелодичност, агресия и великолепни фолклорни мотиви, изпълнени на различни традиционни инструменти.

И докато гледам музикантите пред мен си мисля, че най-трудната задача е подобно настроение да бъде поднесено в изпълнение на живо. За наше щастие, адаптирането на песните във форма, подходяща за концерт е отлично и успяваме да получим най-доброто, на което можем да се надяваме.

Сред вихъра на песни като “Carved In Stone” и “Children Of The Mist”, времето на британците отлита сякаш за секунда. Последна песен за вечерта е “Aura” и след нейния завършек групата се сбогува топло с феновете.
За нас остава удовлетворението от поредното силно музикално изживяване, както и скрити надежди, че подобни бутикови събития няма да бъдат рядкост в концерния ни живот.

Сетлист SAOR:

Origins
Carved In Stone
Bròn
Children Of The Mist
Tears Of A Nation
Aura

Автор: Тодор Красимиров
Снимки: Никола Петрас

 

Пълна галерия от събитието: