Швеция винаги е била знакова страна за екстремната музика. От северната държава произлизат не една и две величествени формации в различните подразделения на ъндърграунда. Особено култов статус, в сърцата на феновете, заемат местните дет метъл групи. При това без значение дали говорим за мелодичната му вариация или за по-бруталната му форма. Със сигурност в това число можем да причислим и Vomitory. В приятната мартенска вечер ни предстои среща с едни от ветераните в тежкото подразделение, които освен всичко, ни гостуват за пръв път. Шоуто обещава да е зрелищно.

Пристигаме на мястото на събитието в столичния клуб „Mixtape 5” точно за началото на концерта, като на сцената трябва да се качи първата група – дет метълите Rapture от Атина, Гърция. Музикантите започват ударно вечерта. Представят ни смесица от дет и щипка траш метъл с препратки към ветераните Master и французите Massacra. Личи си, че от квартета кипи доста енергия и особено силно желание да грабне публиката и да пораздвижи редиците от самото начало. Rapture се представят силно – не губят особено време в излишни приказки или размотаване, изсвирват колекция песни от трите си албума досега, звучат добре и успяват да привлекат вниманието върху себе си.

След качествения старт на вечерта с гостите от Гърция, на сцената се качва месомелачката Mass Grave. В лагера на групата беше позатихнало от години и лично за мен, беше доста приятна изненада да ги видя като съпорт банда за Vomitory. Кюстендилци нееднократно са се доказвали като една от най-тежките банди в родната сцена и с представянето си тази вечер отново затвърждават това мнение. Триото се фокусира върху песните от дебюта си “Fade Of Life” и демонстрират отлична форма. Андрей, Жоро и Светльо безмилостно стоварват тежестта на музиката си и не оставят съмнение, че са се подготвили повече от добре, имайки предвид дългото си отсъствие от концертния живот. С изпълнението си момчетата вдигат нивата на адреналина до краен преде. Като доказателство за безупречното им изпълнение, е реакцията на феновете. Отреденото времето с Mass Grave отминава доста бързо и родните касапи отстъпват мястото си на ирландския блек метъл квартет Senzar.

Британците са сравнително нова група, сформирана от китариста Paul Nash и колоритния вокалист Trevor McLave след разпада на предишната им банда ColdWar. Още с качването си на сцената Seznar значително забавят музикалното темпо, представяйки ни блек метъл с предимно бавен до среднотемпов аранжимент. Сетът на Senzar се фокусира основно върху песните от дебютния албум “Pyre Of Throes”. Парчетата им грабват с някои доста впечатляващи и атмосферични пасажи, които вероятно биха получили много по-внушително изражение, ако звукът бе една идея по-фокусиран към детайла и съобразен със стиловете различния между ирландците и останалите групи за вечерта. Уви, мисля си, че групата пострада в немалка степен от това. Въпреки всичко квартетът се представи достатъчно задоволително и в мен остава надеждата, че за в бъдеще ще можем да ги видим в по-подходящ стилов пакет.

Часът е 22:45 и след кратка звукова подготовка на сцената излиза тежката артилерия Vomitory и настъпва истински хаос. Обгръща ни шведският типичен студен и режещ китарен звук, носещ усещането, че през теб минава ръчен трион. Следващият около час е сериозен тест за здравината на вратните прешлени и гласните струни, защото още с първите секунди на откриваща “Blessed Аnd Forsaken”, шведите подсказват, че нямат намериние да оставят нещо живо след себе си.

Групата не е издавала официален албум от 12 години, но това не пречи сет листът им да бъде пълен с чудовищни вратотрошачки като “Terrorize Brutalize Sodomize”, “Revelation Nausea”, “Regorge In The Morgue” и “Ripe Cadavers”.

Vomitory са достатъчно опитна банда, която знае, че няма нужда от много приказки, за да нажежат обстановката до краен предел. Контактът на групата с феновете се изчерпва до простички и искрени благодарности и оставя на музиката си да свърши останалото. Звукът китарите на Urban Gustafsson и Peter Östlund е остър като бръснач, а ритъм секцията, в лицето на Erik Rundqvist (вокали и бас) и Tobias Gustafsson, е като динамитна експлозия.


Попаднали под безспирния откос на звуковата артилерия на музикантите от Карлстад, неусетно стигаме и до края на тяхното изпъление. Представянето им тази вечер отминава като за секунда и доказва защо Vomitory е една от особено тачените дет метъл групи. В него има всичко – заряд, атмосфера, агресия, настроение и класа, т.е. напълно досатъчни съставки, необходими да задоволят сърцето на всеки фен на екстремната музика.

Сет лист:

Blessed And Forsaken
Gore Apocalypse
Perdition
Ripe Cadavers
Terrorize Brutalize Sodomize
Serpents
Revelation Nausea
The Voyage
Under The Clouds Of Blood
Rotting Hill
Regorge In The Morgue
Chaos Fury
Raped In Their Own Blood

Автор: Тодор Красимиров
Снимки: Никола Петрас

 

Пълна гелерия от събитието: