Музикалната година за мен започна доста необичайно – с концерт на български групи. Казвам необичайно, защото последните години почти не посещавам концерти на местни изпълнители. Не защото не искам, просто така се случва. Но пък се радвам, че успях да присъствам на този. Честно казано, още от края на миналата година го чакам с интерес, когато Velian бяха съпорт банда на Kamelot и обявиха, че през януари ще направят специално шоу, за да ни представят новия си албум.

Ето, че 2 месеца минаха като миг и заветният 21 януари настъпи. В клуба настроението беше приповдигнато и се виждаха доста хора с тениски на Velian, което може само да ме радва, защото означава, че българският фен е разбрал, че единственият начин да подкрепи любимите банди е като купува музиката и мърч артикулите им.

37 Black откриха шоуто, а публиката ги посрещна много топло. Част от хората вече ги познаваха, за други бяха откритие. Mненията обаче бяха единодушни – страхотни са. През февруари 2022 г., те издават дебютния си едноименен албум – 37 Black. От него чухме Draft 13, Legion, Кръв II. Само месец по-късно, групата пуска и EP с две песни, озаглавено Lullabies.Успяхме да се насладим и на двете парчета – едноименното, както и Заспивай. Групата се откроява с интересна, специфична мелодия, текстове на английски и български език, но това което според мен създава уникалното им звучене е гласът на вокалистката Светла Михайлова, който е магичен. 40-минутният сет мина неусетно и беше време да изпратим 37 Black с овации. Групата е заслужила уважението, както на публиката, така и на колегите си, което беше засвидетелствано неведнъж през тази вечер.

След тях на сцената се качиха и любимците ни от Deadscape. Без да губят никакво време, още с откриващия инструментал To Ashes, те ни дадоха заявка, че касапницата ще продължи, макар и в по-различен стил, а именно мелодичен дет. Парчетата почти изцяло следваха реда от дебютния албум на групата, издаден преди точно година (януари 2022) – Forsaken, The Brightest Light, The Artist, Stillborn, In Desolate Silence. Освен хубава музика, групата показа и невероятен контакт с публиката. Мирела Кънева не спря да се шегува с феновете, като дори сравни песните им с валс и призова хората да танцуват по двойки. По-интересното е, че двама младежи (мъже) дори го направиха. Това, което ме докосна най-силно обаче, беше отношението им към другите банди. През цялото им изпълнение, тя не спря да повтаря колко е впечатлена от албума на Velian (който официално излезна на предния ден) и от представянето на 37 Black. Обикновено в тези среди сме свикнали да виждаме завист, състезание, често омраза и жлъчни коментари, в тази вечер обаче нямаше и следа от такива неща, всички бяха задружни като едно семейство, каквото всъщност косвено сме всички почитатели на „тежката” музика.

Макар и с почти с час закъснение, малко преди 23 часа беше време да се срещнем и със звездите на вечерта Velian. До сега не съм имала възможност да присъствам на техен самостоятелен концерт, но съм ги гледала достатъчно пъти като съпорт, за да съм наясно какво мога да очаквам от тях. Потенциалът им обаче няма граници, и разбира се на едно лично тяхно шоу, той може да се разгърне изцяло, както и стана. Изсвириха ни цели 18 песни  и имахме удоволствието първи да чуем на живо  някой от дапарчета от новия албум Spectacle of Tragedy. Едноименната му песен сложи начало на спектакъла, последвана от моята любима Funeral, в която се влюбих от първо слушане. Насладихме се на почти всички парчета от проекта: Reduced to Irrelevance, Star of Mine, One by One We Fall, The Voyage, November Farewell, Waiting in Silence, Sin Eater, For Eternity. Феновете посрещнаха новата музика с не по-малък ентусиазъм от старите и любими Fireflies, Broken, Godless, Maiden of Stone. Освен смазващ звук и прекрасна музика, не липсваха интересни истории и откровения, които направиха вечерта още по-сантиментална и скъсиха дистанцията между група и фенове, ако въобще е имало такава. На последните няколко концерта, на които бяха съпорт Иван Иванов каза, че няма да губи време в приказки, защото предпочита да ни изпълнят възможно най-много песни, но сега беше тяхната вечер и той любезно поиска позволение да говори повече. Сподели, че Velian чакат този концерт от 3 години и не може да повярва, че след толкова отлагания вече е факт. Нито той, нито останалите от групата, успяха да прикрият емоциите си, и нямаше нужда. Настръхващите им изпълнения се нижеха едно след друго, вплитащи страхотни инструментали, „плачещи” китари, клавирна магия и неповторимия вокал на Иван. Подариха ни и няколко лирични изпълнения, в които участваха само клавирният магьосник Дилян Недев и гласът на Иван Иванов – повече от впечатляваща комбинация. Общо взето Velian ни пренесоха в друг свят на една неспирна дълбока, красива, меланхолична мелодия и с последната The Darkness Within, трябваше да се събудим и да се върнем в реалността.

Нееднократно, групата казва, че музиката им не е весела и това е факт, но не значи че не може да носи радост. На мен със сигурност ми донесе. Не само музиката, но и цялата вечер. Донесе ми надежда, че в България има сцена за метъл музика и има групи, които са на световно ниво, че феновете най-сетне са разбрали кое е важно, и че не трябва да пренебрегват българските изпълнители. Да видя толкова хора на концерт на наша си банда за мен е щастие!

Благодаря, Velian! До нови срещи!

Автор: Илияна Чоевска
Снимки: Никола Петрас

 

Пълна галерия от събитието: