Винаги е приятно когато хубавите неща са по 3. Не мога да се сетя за подходящо  изключение. Особено когато говорим за концерти, нещата съвсем си идват на място. Три страхотни групи с общо турне е нещо, което не бива да се изпуска.

Още ноември миналата година, когато FINNTROLL обявиха турнето си беше ясно, че ще станем свидетели на нещо страхотно.  Цели осем години изминаха от предното им гостуване, а сега ще ни доведат  SUOTANA и METSATOLL, които не са идвали у нас. FINNTROLL имат навик да правят дълги турнета и сега ние попадаме в обиколката им в подкрепа на последния им албум “Vredesvävd”, който излезна чак през 2020 г. 

Събитието разбира се е в клуб микстейп, който в последните години ми се превърна във втори дом. Буквално през ден съм там за някое събитие. Приятно съм изненадан, че днес пред клуба ври и кипи от живот. Групите бяха пристигнали още по-обяд и бяха приключили с приготовленията.

По традиция преди концерт винаги се отбиваме до Nosferatu за по бира-две. Там човек може да види някой варненски журналист, който е дошъл прекалено рано с влака :). Или фотограф, който ще излъже, че минава само за една бърза бира. Днес обаче в познатото ни място нещата бяха доста по-различни. И трите групи се бяха отбили за по чаша бира и приказки с феновете. 

finntroll-nosferatu.jpg

Без никакво закъснение вратите на клуба бяха отворени за фенове, които започнаха да изпълват клуба. Както казах, днес беше по-различно. Видимо имаше доста хора и никой не искаше да изпусне дори първата съпорт банда. Около 40 минути по-късно на сцената се качват и SUOTANA. Както споменах това е първо гостуване на финландците у нас, но определено имаше хора, които ги очакваха с нетърпение. За близо двадесет годишната си история, SUOTANA имат 3 дългосвирещи албума и за краткия си сет от 40 минути успяхме да чуем по нещо от всичките. Нямаше как да минем без израза “Perkele Satana”, а публиката, която все повече се увеличаваше не остана длъжник на финландците и ги изпрати подобаващо. По усмивките на лицата им усещам, че това няма да е последна среща с тях.

Дойде ред и за естонците METSATOLL. Трябва да призная, че с огромно нетърпение очаквах изпълнението им поради няколко причини. Първата: открих тази група само няколко седмици преди концерта. Да, точно така! Преди това не бях чувал нищичко за тях. Отчетох че ще идват, но нищо повече. Съответно,  когато организаторите на концерта казаха, че има възможност за интервю с тях. Реших че е подходящ момент да поправя грешката си и да се запозная с групата докато се подготвям за интевюто. Оказа се, че естонците супер бързо ми влезнаха под кожата и преди да се усетя дори под душа си припявах мелодията на “Vaid Vaprust”. 

Втората: Самото интервю засили интереса ми към тях още повече и научих доста неща за историята на групата и музикантите. Трето: Както споменах, преди концерта успях да се видя с тях лично и да поговорим на теми като: Природа, политика, засаждане на домати, сладко от дюли и каква е подходящата температура за заквасване на прясно мляко. 

METSATOLL са една от най-важните и обичани метъл групи в Естония. Интересен факт е, че те пеят единствено на родния си език, а музиката им и визия са ясно различими от всяка друга група в този стил. Макар езиковата бариера, феновете приеха много радушно групата и искрено се забавляваха на песните им. 

От своя страна естонците се чувстваха супер комфортно пред нашата публика и ни разходиха доволно из обширната си дискография. Срамота е, че за 25 години едва сега ни посещават за пръв път, но както и при Suotana се надявам това да се промени.

Дойде време и за хедлайнерите на вечерта. Финландската трол шайка превзе сцената малко след 22:00 ч. Винаги съм имал забележки към звука в клуб Mixtape, но тази вечер просто всичко беше по-различно, от групите, през публиката до цялото усещане. Звукът за мен беше доста балансиран, но и в никакъв случай тих. Клубът беше прилично пълен и абсолютно всеки се забавляваше. FINNTROLL много бързо организираха предните редици в съркъл пит и танците не спираха. Интересното е, че финландците наблегнаха на доста класически парчета и фаворити на феновете като “Människopesten”, “Blodsvept”, “Midvinterdraken”,  “Under bergets rot”, “Nattfödd”, “Trollhammaren” и др.

Не подминаха и песни от новия албум, въпреки че бяха само “Att Döda Med En Sten”, “Forsen”, “Ormfolk” и “Ylaren”

FINNTROLL винаги излизат на сцена със своята емблематична визия. Дрехи грим и заострени уши. На мен това винаги ми е било малко прекалено, но както самия Mathias каза в интервюто ни: Това им дава допълнителен заряд и свобода, да правят каквото си искат на сцената. Там те са персонажи, които забравят всичко останало и се забавляват като за момента. Това си личеше и от реакцията на публиката. Нямаше и минутка оттегчение. Вече сме сигурни, че 8 години са прекалено дълго време. Бих гледал този концерт всеки уикенд без да ми писне.

Доста ми е трудно да направя заключение. Няма да завършвам гръмко и епично, защото не е нужно. Тези, които не бяхте на концерта вероятно сте разбрали какво изпуснахте, а тези които бяхме ще го помним дълго. Ако в момента се чудите дали да ходиете на някой бъдещ концерт… направете го. По-вероятно е да изпуснете нещо яко, от колкото да не ви хареса.

Автор: Никола Петрас
Снимки: Гергана Попова

 

Пълна галерия от събитието: