По покана на “Wrong events”, посрещаме за втори път Brujeria, като част от  европейското им турне “Esto es Brujeria”. Датата на събитието е 18.06., а мястото е „Маймунарника” в Борисовата градина. Съпорт от българска страна са  младата кръст пънк/грайнд банда Goliath и емблемите в българската скейт пънк сцена Pirahna.

Крачейки неособенно бодро под жаркото слънце (и аз в това число), малки групички се задават към “Маймунарника” а ушите ми долавят отдалече, че леко съм позакъсняла.

Влизам и забелязвам, че все пак млади хора подкрепят други млади хора. Goliath са банда на буквално две години, които аз просто бях чувала само като име. Съставът е от Станислав Бусерски – Буси, Калоян Спасов – Коко, Добри Петров – Додо и Александър Йорданов – Сашо, а те за това време, в което са заедно, имат едно издадено ЕР под името „Putrid Hate”. Изсвириха няколко авторски парчета, както и един кавър на друга българска банда – Cold Hate (бившите Primal Sin, софийски бийтдаун).

Втората банда, която дори подрани с 5 минути, няма нужда да ви запознавам с тях. Pirahna вече с 13-годишна музикална история зад гърбовете си, която включва два студийни албума и една компилация, са водени от Александър Първанов. Както винаги, където е Шута, там има и забава. Постепенно на талази пристигнаха още хора, които заеха позициите си пред сцената, за да наблюдават от по-близо на колко ситни парчета ще се разбие стъкленото шише в главата на Бутилко. Покрай мен имаше изненадани, но им обясних, че това не е нещо ново, което се случва. Слънцето малко се скри и температурите уж паднаха, но от нагорещения народ, който присъстваше, не усещах особено разхлаждането. Pirahna също изпълниха свои песни, както и кавъри на Repulsion, които стабилно ни вдигнаха настроението.

Малко след обявения час по график, се чуват латино ритми от колоните, които ни предупреждават, че настъпва време за главния акт.

Brujeria е сформирана през 1989 година в САЩ, като в първоначалния състав участва и Dino Cazarez, който пък горе-долу по същото време стартира и Fear Factory. Членовете им са латино или чикано, а те самите се представят с псевдоними като наркодилъри, затова също носят ски маски, бандани на лицата си и така нататък, за да скрият самоличността си. Досега групата няколко пъти е била поставяна на трупчета, като най-дългия им период е от 2002 до 2007 година.

И така, след гостуването им в края на 2012 година (репортаж / снимки) , Brujeria отново идват в България. Стремглаво започват сетлиста си и публиката се включва с припяване. Между песните имаше контакт с феновете с речи на испански – който разбрал, разбрал. С моите 5 думи, които знам, разбрах нещо само, че трябва да участваме всички cabrones. В последствие идва песента „Consejos Narcos“, където просто трябваше да отговаряме с „да“ и „не“:
Con güeros - sí!
Con negros - no!
Marijuana - sí!
El polvo - no!

Нямаше как да се разминем и без главата, забита на кол, без мачете и всичко, което е част от естетиката на бандата. Края на вечерта отбелязахме с тяхната рендация на популярната през 90-те “Macarena” – “Marijuana”. Набързо припомних на няколко човека специфичния за песента танц, но се усетих, че и аз малко бъркам кое как беше.

С продължителност над час, сетлистът на Brujeria изглеждаше така:
1. Mochado
2. El desmadre
3. Cruza la frontera
4. Hechando chingasos
5. Mexorcista
6. Angel de la frontera
7. Vaya sin miedo
8. Colas de rata
9. Culeros
10. Raza odiada (Pito Wilson)
11. La ley de plomo
12. Desperado
13. Castigo del brujo
14. Marcha de odio
15. Revolucion
16. La Migra
17. Consejos Narcos
18. Brujerizmo
19. Matando güeros
20. Marijuana

Хубаво е когато съществуват такива банди като Brujeria, които не ги е страх да провокират, да повдигат болни тематики и да застанат срещу нещо. Често самите ние забравяме, че по света има хора, които заради етническата си принадлежност страдат дори и в собствената си родина. Само заради това, че те са готови да се опълчат по някакъв начин срещу проблема, мисля, че е достатъчно за уважение. Затова и Brujeria успяват да се задържат като име в музикалния бизнес. Чакаме ви отново да дойдете, cabrones!

Автор: Илияна Дичева
Снимки: Никола Петрас

Пълна галерия от събитието