Още през изминалата година, Decapitated обявиха пролетно европейско турне, в което ще свирят целия си втори албум “Nihilist”. Поляците са придружени с още три банди – Incantation, Nervosa и Kassogtha. Датата за България е 14 март, мястото e “Mixtape 5.

Kassogtha са швейцарска мелодет/метълкор група. Формирана през 2013-та година от фронтдамата Stephanie Huguenin и китариста Mortimer Baud, първоначално са били познати като Deus Ex Machina, но през 2018-та сменят името си и се присъединяват към лейбъла “Klang Machine records”.  Останалите членове са Martin Burger (китара),Valerian Burki (бас) и Dylan Watson (ударни). Kassogtha ни представиха последния си сингъл, както и песни от албума си “rEvolve” :

1. The infinite
2. Drown
3. Venom
4. Rise
5. Complacency

 След тях на сцената по график излизат Nervosa, които са изцяло женска траш/дет група, е създадена през 2010-та година в Бразилия. През годините те претърпяват доста промени към lineup-а си, като Prika Amaral остава единствената оригинална музикантка. По настоящем групата се състои от Helena Kotina (китара), Hel Pyre (бас) и Gabriela Abud (ударни).

Бандата е със статут на интернационална, като дори през 2023-та година до началото на тази година зад барабаните застава нашенката Михаела Найденова. Тя е позната на родната публика от Ember & Dust, както и участието й в Khanъ, Gwendyd и Time stroke. Въпреки, че вече не е официален член на Nervosa, Михаела хваща палките за една песен. Присъствието й с тях беше обявено предварително от организатора на събитието, но масово предполагахме, че ще е за повече време.

Сетлистът на групата :
1. Seed of Death
2.Venomous
3. Kill the Silence
4. Perpetual Chaos
5. Jailbreak
6. Death
7. Guided by Evil
8. Endless Ambition

Минути преди Incantation, залата почва да се запълва с още хора. Дет метъл легендите идват в България за трети път, но все още публиката  ни има интерес към такива емблематични имена. Сформирани са в САЩ през 1989-та от John McEntee (остава единствен оригинален член) и Paul Ledney (напуска 1990 г.), които са свирили заедно преди това в Revenant. След много смяна на музиканти за своите 35 години съществуване, сега групата се състои от John McEntee (вокал и китара), Chuck Sherwood (бас), Luke Shively (китара) и Kyle Severn (ударни).

При записите на седмия им албум,”Decimate Christendom” McEntee, който дотогава е китарист, заема позицията и на вокалист, до ден-днешен. Incantation със своите анти-християнски и окултистски тематики, миксирани бързи и бавни, провлачени пасажи, наподобяващи дет/дуум звучене (подобни като на американците Autopsy), остават отпечатък в екстремната музикална сцена.  Техният сетлист изглеждаше по следния начин:

1. Carrion Prophecy
2. Shadows of the Ancient Empire
3. Concordat (The Pact) I
4. Vanquish in Vengeance
5. Fury’s Manifesto
6. Blasphemous Cremation
7. Blissful Bloodshower
8. Invocation (Chtonic Merge) X
9. Ibex Moon
10. Impending Diabolical Conquest

Настъпи времето да посрещнем на сцената полските Decapitated. Формирани са през 1996-та година, докато Wojciech "Sauron" Wąsowicz (вокали),  Witold "Vitek" Kiełtyka (ударни) и Wacław "Vogg" Kiełtyka (китара) са още ученици, 12-16 годишни. Започват стилово да се насочват към техническия дет метъл, което за тяхната крехка възраст си е впечатляващо. Усеща се и наслагване на груув елементи, от които личи вдъхновението на Vogg от Dimebag Darrell.

За времето, в което бандата съществува, тя минава през какви ли не катаклизми. През 2007 година, групата е на турне в Беларус и автобусът им катастрофира, ранявайки Vitek и тогавашния им вокалист Adrian Kowanek. Двамата са транспортирани в болница със сериозни травми на главите, но Vitek след месец почива на 23 години, а Adrian заради лекарска грешка е диагностициран с церебрална хипоксия. Тогава по това време единственият останал член Vogg решава да свири във Vader вместо да търси нови съмишленици, но след година активира наново Decapitated – Krimh (Septicflesh) на барабани, Filip "Heinrich" Hałucha на бас (Vesania, Masachist) и  Rafał Piotrowski (Ketha) става фронтмен. Четири албума по-късно, след още две транспортни произшествия, но без жертви, дори след повдигнати обвинения към групата за групово изнасилване, които по-късно отпадат, Decapitated продължават да ни поднасят своя отличителен звук.

Застават пред нас на сцената в сегашния си състав: Rafał Piotrowski – вокали, Wacław Kiełtyka – китара, Paweł Pasek – бас, James Stewart – ударни. Това всъщност е петото им идване у нас, но това по никакъв начин не значи, че са омръзнали на родната ни публика. Сам Wacław отбеляза, че досега май не са събирали толкова много хора. Изпълниха си целият “Nihilist”, който излезе на бял свят през 2002 година, както и още няколко песни. Единственото разочароващо за мен беше, че всъщност не чух може би най-любимата ми тяхна песен “Kill this Cult”, въпреки анонса накрая, че ще изсвирят нещо от албума Anticult. Чух зад мен, че не съм чакала само аз конкретното парче.

Техният сетлист изглеждаше по следния начин:

1. Perfect Dehumanisation
2. Eternity Too Short
3. Mother War
4. Nihility
5. Names
6. Spheres of Madness
7. Babylon’s Pride
8. Symmetry of Zero
9. Suffer the Children (Napalm Death cover)
10.  From Nothingness /Intro/
11. Cancer Culture
12.  Just a Cigarette
13. Earth Scar
14. No Cure
15. Never
16. Iconoclast

Обаче моята лична преференция няма да повлияе върху общата оценка на представянето на Decapitated, което беше. Или въобще цялото събитие. Мислех, че ще е доста кротко по време на изпълненията на Nervosa, но след тях все едно някой стовари един автобус с народ, пълни с енергия и решени да си разбият главите тази вечер. Благодарим на четирите групи, че ни включиха в турнето си, и на всички присъстващи за поредната отбелязана в календара концертна дата. Ще се засечем отново около мошпитовете!

Автор: Илияна Дичева
Снимки: Никола Петрас

 

Пълна галерия от събитието: